Supersize street art en creatieve broedplaats Lola Lik

 

Het is een stadsdeel waar ik zelden kom: Amsterdam-Zuidoost. Maar omdat er in de voormalige Bijlmerbajes een nieuw centrum geopend werd, besloot ik ook even naar Bijlmermeer te gaan. De Bijlmer blijkt een enorm creatieve en kleurrijke wijk.

Street art maakt de Bijlmermeer een stuk aantrekkelijker.

Street art maakt de Bijlmermeer een stuk aantrekkelijker: passage Haag en Veld

 

Als je metrostation Bullewijk uitloopt (linksaf slaan onderaan de trap) dan zie je direct het veelkleurige gebouw Heesterveld. In deze bonte blokkendoos is ook B&B ZOH (Zuidoost Heesterveld) ondergebracht. Een betaalbare (en populaire) plek om te overnachten in deze nieuwe creatieve hub van Amsterdam. Op de buitenkant staat nog dat de B&B binnenkort geopend wordt, maar dat is dus al gebeurd. Er zijn drie appartementen met in totaal acht kamers. Je hoeft trouwens niet een compleet appartement te huren, een losse kamer boek je al vanaf 55 euro. Je ontbijtje eet je bij Oma Ietje (Heesterveld 3), in hetzelfde complex. Ook als je niet in de B&B slaapt, kun je daar terecht voor koffie, taart, sandwiches of de daghap. Zomers is er een fijn terras.

Hotspot in de Bijlmer, Amsterdam: restaurant Oma Ietje.

Hotspot in de Bijlmer, Amsterdam: restaurant Oma Ietje.

Hotspot in de Bijlmer, Amsterdam Zuidoost: restaurant Oma Ietje.

Hotspot in de Bijlmer, Amsterdam Zuidoost: restaurant Oma Ietje.

Hotspot in de Bijlmer, Amsterdam Zuidoost: B&B ZOH

Hotspot in de Bijlmer, Amsterdam Zuidoost: B&B ZOH

 

 

Supersize street art in de Bijlmer

Dat de H-buurt van de Bijlmer zo lekker kleurrijk is, is onder meer te danken aan een project van R.U.A. (Reflexo on Urban Art) een internationaal street art platform. Braziliaanse straatkunstenaars die onder meer de sloppenwijken aantrekkelijker maken door hun kunst vormden de inspiratiebron. In 2014 was de H-buurt van de Amsterdamse Bijlmer aan de beurt. Daar vind je nog enkele enorme flatgebouwen zoals die in de beginperiode van de Bijlmer gebouwd werden. Die konden wel wat kleur gebruiken. Rimon Guimarães maakte de kunst op de flat Hogevecht Oost. Derlon creëerde de serene muur op Haag en Veld Oost. En Speto schilderde het lieflijke meisje op Hofgeest Oost. De passage Haag en Veld werd dankzij Onio een kleurrijk stukje Bijlmer.

Street art maakt de Bijlmermeer een stuk aantrekkelijker. Rimon Guimarães maakte de kunst op de flat Hogevecht Oost, Amsterdam Zuidoost

Rimon Guimarães maakte de kunst op de flat Hogevecht Oost

Speto schilderde het meisje op Hofgeest Oost, Amsterdam Zuidoost, street art

Speto schilderde het meisje op Hofgeest Oost, Amsterdam Zuidoost

Street art maakt de Bijlmermeer een stuk aantrekkelijker.

Derlon maakte deze muurschildering in Amsterdam Zuidoost

 

Amsterdam-Zuidoost: Bajes wordt creatieve hub

Om bij de Bijlmerbajes te komen, stap je uit bij metrohalte Spaklerweg. En hoe verwarrend, de gevangenis ligt niet in de stadswijk de Bijlmer maar in Overamstel. Ik loop via een kleine omweg en sta plotseling in het Bajesdorp. Het blijkt een minidorp van zo’n 20 huizen waar vroeger cipiers woonden. Nu woont er een mix van enkele cipiers, krakers en anti-krakers. De creativiteit hier is vast een voorbode voor de plek waar ik eigenlijk moet zijn: Lola Lik. Lola staat voor Stichting Leegstand Oplossers Amsterdam. Lik is slang voor gevangenis en verwijst naar de (symbolische) lik verf die de Bijlmerbajes kleur geeft. Lola Lik is gevestigd op het voormalige gevangenisterrein, waar sinds enige tijd ook asielzoekers wonen. Ook het AZC heeft trouwens een street art-entree dankzij de Favela Painting Foundation.

De voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam, nu AZC

De voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam, nu AZC

Bajesdorp, een creatieve hub in voormalige cipierswoningen, bijlmerbajes, Amsterdam

Bajesdorp, een creatieve hub in voormalige cipierswoningen

 

Voor en door asielzoekers

De bewoners van het AZC kunnen nu terecht in Lola Lik, een creatieve broedplaats waarbij de insteek is vluchtelingen te helpen in hun nieuwe leefomgeving. Bijvoorbeeld door ze mee te laten doen met kunstprojecten, maar er worden ook taallessen gegeven en er is een bemiddelingsbureau voor werkzoekende statushouders (mensen die mogen blijven). Refugee Company is een van de bedrijven die zich inzet voor vluchtelingen. Onder meer door het StartUpKitchen project waarbij Jay Asad (zelf uit Syrië) ondernemers helpt bij het opstarten van een eigen food bedrijf. In de Craft Room kunnen asielzoekers onder meer in het naaiatelier en de zeefdrukkerij werken. Wie nog een overhemd op maat zoekt, kan er hier een laten aanmeten. Plof daarna even neer in de wasserij van de voormalige gevangenis want daar is nu een restaurant waar onder andere vluchtelingen de pollepel zwaaien. Een fijne plek voor koffie, thee of lunch en eventueel een gesprek met mensen die hopen in Nederland een veilige basis te vinden. En heb je zelf idee voor een project of bedrijf, er is nog ruimte beschikbaar.

Lola Lik sloot op 31 december 2017 de deuren.De nieuwe eigenaar van de vormalige Bijlmer bajes heeft andere plannen met de gebouwen. Enkele initiatieven blijven, waaronder het restaurant A Beautiful Mess.

Lola Lik biedt plaats aan initiatieven om vluchtelingen te helpen zoals Refugee Company.

Lola Lik biedt plaats aan initiatieven om vluchtelingen te helpen zoals Refugee Company.

Lola Lik biedt plaats aan initiatieven om vluchtelingen te helpen zoals Refugee Company. Amsterdam Zuidoost.

Lola Lik biedt plaats aan initiatieven om vluchtelingen te helpen zoals Refugee Company.

Lola Lik in Amsterdam-Zuidoost biedt plaats aan creatieven en andere mensen.

Lola Lik biedt plaats aan initiatieven om vluchtelingen te helpen zoals kapper Saro Tomi.

Lola Lik, ontmoetingsplaats voor vluchtelingen in Amsterdam-Zuidoost

Lola Lik, ontmoetingsplaats voor vluchtelingen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren