De Belgen hebben een naam hoog te houden als het om eten gaat. De chocoladeweken vormden een mooie aanleiding om weer eens een stedentrip Brussel te plannen. Met natuurlijk reserveringen voor enkele trendy restaurants op zak.

 

Stedentrip Brussel, Belgie

Stedentrip Brussel, Belgie: de chocoladeweken

 

De timing had niet beter kunnen zijn. Tijdens de donkere, koele/koude winterdagen in februari is Brussel twee weken lang in de ban van de chocolate weeks. Met de chocoladepas (5 euro) kun je tien keer een bonbon proeven bij de deelnemende chocolatiers. Mijn lekkerbekken-toertje begint op de prachtige Grote Markt waar vele chocolatiers hun etalages vol zoete verleidingen hebben. Neuhaus is een van mijn favoriete merken. Dus daar loop ik het eerst naar binnen. Het blijkt dat de eerste Jean Neuhaus eigenlijk apotheker was die medicijnen voorzag van een chocoladelaagje om de smaak te verbeteren. Zijn kleinzoon Jean Neuhaus besloot in 1857 de medicijnen weg te laten en zo ontstond de praline. Mevrouw Neuhaus ontwierp het beroemde bonbondoosje, de ballotin, omdat de kostbare zoetigheden zo vaak geplet uit het zakje kwamen. Ik probeer de Tentation, een bonbonnetje dat al bijna 60 jaar bestaat. Heerlijk.

Wil je meer. Zet dan koers naar Choco-Story Brussel waar je écht alles over dit heerlijke snoepgoed te weten komt. Ook te boeken buiten de chocoladeweken.

Neuhaus, een chocolatier met een lange historie

 

Een ballotin voor thuis

Door naar Godiva, ook op de grote Markt. Vervolgens naar Galler (Boterstraat 44) waar ik een fantastische pure praline kies gemaakt van chocolade van Madagaskar en gevuld met een pure ganache. Kan het nog beter worden? De dagen daarna bezoek ik in de prachtige Koninginnegalerij nogmaals Neuhaus en ook Corné Port-Royal. En op de Grote Zavel 6 kan ik de verleidingen van Wittamer niet weerstaan. Te snel zijn de tien coupons op. Uiteindelijk loop ik nog eenmaal bij Galler naar binnen om een ballotin vol bonbons te kopen. Houd de website van Visit Brussels in de gaten voor de data van toekomstige chocolade weken. Geen zin om te wachten, het hele jaar door kun je een chocoladetour doen met een workshop waarin je zelf bonbons leert maken.

De klassieke inrichting van chocolatier Corne Port-Royal

De klassieke inrichting van chocolatier Corne Port-Royal

Chocolatier Wittamer in Brussel

Chocolatier Wittamer in Brussel

 

Restaurants Brussel

Als tegenhanger voor al dat zoets, bezocht ik nog wat andere culi-adressen. Van de beste koffiebar, de toppers voor de lunch tot de trendy restaurants voor een onweerstaanbaar diner.

 

België + aardappelen = friet. Of niet?

Tot voor kort wel maar nu is er in Brussel G.Spud. De G staat voor Geraldine, de bedenker en eigenaresse. Spud is Engelse slang voor aardappel. Dit gezonde concept gaat nu eens niet uit van gefrituurde aardappelen maar van een gepofte. Met daarop dagverse toppings naar keuze. Géraldine bedacht het concept tijdens haar reizen en opende eind 2015 haar eerste restaurant in Brussel in de Jourdanstraat (nr 9), een zijstraat van de chique Avenue Louise. Ze wilde de aardappel sexy maken.

Restaurant Brussel: De gezonde aardappel als lunch bij G.Spud

Restaurant Brussel: De gezonde aardappel als lunch bij G.Spud

Stel zelf je topping samen bij bij restaurant G.Spud, Brussel

Stel zelf je topping samen bij bij restaurant G.Spud

Het was een instant succes, er zijn zelfs vaste klanten die iedere dag terugkomen. Begrijpelijk want de aardappelen zijn gezond, je kunt eindeloos variëren met toppings en de hoeveelheid is royaal, zodat je zonder trek de rest van de middag doorkomt. Bovendien is G.Spud met de minimalistische inrichting een leuke plek om te zitten. En probeer de flesjes met koud geperste sapjes eens. Die met onder meer gember en appel is onweerstaanbaar. Een topadres als je wilt lunchen in Brussel.

Restaurant Brussel: De gezonde aardappel als lunch bij G.Spud

Restaurant Brussel: De gezonde aardappel als lunch bij G.Spud

 

Sharing is caring bij Humphrey

Een culinair avontuur, dat is het idee achter restaurant Humphrey. De plek is alvast bijzonder. Humphrey deelt de locatie met het onafhankelijke Belgische platenlabel PIAS dat gehuisvest is in het gebouw waar vroeger de communistische krant Le Peuple gemaakt werd (Sint Laurensstraat 36-38). De inrichting is prettig, met ruw houten tafels, niet te dicht op elkaar maar wel cosy. En de verlichting is top. Felle spotjes op het midden van de tafel zodat de gerechten alle aandacht krijgen, terwijl de gasten iets in de duisternis zitten. Die gerechten zijn geïnspireerd op de Filipijnen, de roots van eigenaar Glen Ramaekers.

Restaurant Brussel: dineren in stijl bij Humphrey

Restaurant Brussel: dineren in stijl bij Humphrey

Chef Yannick van Aeken werkte jarenlang bij het beroemde restaurant Noma in Kopenhagen. Dat wekt dus verwachtingen. Het idee is dat je een aantal gerechten kiest en die deelt. Leuk, maar wel wat onhandig als er vervolgens schaaltjes komen met drie garnalen, drie reepjes makreel et cetera. Terwijl aan vrijwel alle tafeltjes twee of vier gasten zitten. Afijn, de gerechtjes zelf zijn heerlijk. En de Santorini wijn, een droge witte van de Assyrtiko druif van het Griekse wijnhuis Gavalas die net nieuw is op de kaart mag blijven.

Gerechtjes om te delen bij restaurant Humphrey, Brussel

Gerechtjes om te delen bij restaurant Humphrey

Restaurant Brussel: een spectaculair chocolade-dessert bij Humphrey

Restaurant Brussel: een spectaculair chocolade-dessert bij Humphrey

 

Excellente espresso en veel meer

Trek in een excellente espresso of andere koffievariant? In Brussel moest je er tot voor kort lang naar zoeken. Maar nu is er MOK, gevestigd in de creatieve hub van Brussel, de Antoine Dansaertstraat (nummer 196). Het concept komt uit Leuven waar Jens in 2012 een koffiebranderij plus koffiebar begon. Inmiddels is de branderij naar buiten de stad verhuisd maar kun je in het café in Leuven nog wel koffie drinken en kopen. Bij de MOK vestiging in Brussel kun je naast een perfecte kop koffie (of thee) ook terecht voor ontbijt of lunch. En alles is vegetarisch.

Beste koffie in Brussel, bij MOK.

Beste koffie in Brussel, bij koffiebar MOK.

Op de kaart staan naast een smoothie, soep en salade diverse sandwiches. Blij met wat je gegeten hebt? Josefien probeert alle recepten zo snel mogelijk op haar website yosogreen.com te plaatsen. De heerlijke salade met spicy boerenkool, gemarineerde schijfjes rode biet, champignons, quinoa en een smaakvolle humus die ik er at, staat nog niet online. Maar Josefien heeft me al wel verteld hoe ze de onweerstaanbare, knapperige kikkererwten maakt (wat kruiden erover en dan ongeveer 30 tot 40 minuten in de oven op 180 graden). Goed sfeertje trouwens bij MOK, vandaar waarschijnlijk dat veel gasten de bar als werkplek gebruiken.

De lunch wordt ter plekke bereid bij MOK, Brussel

De lunch wordt ter plekke bereid bij MOK

Gezond en heel erg lekker, de salade bij MOK

Gezond en heel erg lekker, de salade bij MOK

 

MoonFood, de raw en vegan lunch

Voor wie niet teveel tijd wil/kan besteden aan de lunch maar wel geniet van gezond, is er Moonfood (Koloniënstraat 58). Het concept is simpel: schep je bord of take-away schaal vol met wat je aanspreekt van het buffet en laat het afwegen bij de kassa. De variatie is ruim, van verrukkelijke groentes, vegan sushi, hummus en andere spreads in allerlei variaties tot crackers. De inrichting is Scandinavisch, minimalistisch. Niets leidt af van je eten, of het moet je telefoon zijn want er is gratis wifi.

Raw en vegan eten in Brussel bij restaurant MoonFood

Raw en vegan eten in Brussel bij restaurant MoonFood

Moonfood werkt volgens het raw principe wat wil zeggen dat de groenten/granen tot maximaal 46 graden Celsius verwarmd worden. Vandaar misschien dat alles in de buffetschalen lauw is. Dat is even wennen. Maar de smaken zijn wel goed. En voor wie last heeft van een voedselallergie, alles is gluten- en lactosevrij.

Restaurant Brussel: Raw en vegan eten bij MoonFood

Restaurant Brussel: Raw en vegan eten bij MoonFood

 

Ongecompliceerd goed bij Oficina

Dinsdagavond en het is afgeladen vol bij Oficina (Aalststraat 16). Een goed teken. Alles klopt dan ook bij dit sympathieke restaurant. De kaart is bescheiden qua omvang maar afwisselend. Naast vegetarisch en vegan staat er ook vlees en vis op het krijtbordmenu. In de toekomst komt de nadruk wellicht nog meer op vegetarisch en zeker op biologisch te liggen, aldus eigenaresse Sanne. De inrichting is knus. Frédéric Nicolay zorgde voor het grote plaatje. Hij is een bekende in de Brusselse horeca. Verder is alles wat je ziet tweedehands, van meubilair en het schattige bloemetjesservies tot aan het bestek dat van Sanne’s oma geweest is. Ik geniet van een zijdezachte wortelsoep en een perfect gegaarde zeebrasem met venkel. Mijn tafelgenoot kiest de twee vegan opties en is ook blij met die keuzes. Fijn zo’n ongecompliceerd restaurantje waar alles klopt. Geen wonder dat het al snel een favoriet werd van vele Brusselaars en stedentrippers.

Stedentrip Brussel, Belgie: het menu van restaurant Oficina

Stedentrip Brussel: het menu van restaurant Oficina

Stedentrip Brussel: Restaurant Brussel: wortelsoep bij Oficina

Restaurant Brussel: wortelsoep bij Oficina

Justliketotravel.nl reisde met NS International naar Brussel. De reis vanaf Amsterdam duurt ongeveer 3.15 uur. Deze rechtstreekse trein rijdt eens per uur.

Meer tips voor Brussel lees je in de blog Bravo voor Brussel

BewarenBewarenBewarenBewarenBewareBewarenBewarenBewarenBewarenBewareBewBewarenBBewar

Bewaren