3 x Koffiehuizen in Boedapest – van chic tot alternatief

 

Geen fijner begin van de dag dan een perfecte koffie. Daarvoor is Boedapest met de vele cafés en koffiehuizen de juiste stad.

De koffiecultuur gaat zo’n 600 jaar terug toen de Ottomanen het geurige drankje introduceerden. Rond het fin de siècle eind 19de eeuw kon Boedapest zich makkelijk meten met de weelderige koffiehuizen in Parijs en Wenen. Een voorbeeld is het überchique New York café (Erzsébet körút 9) dat in de belle epoqueperiode een belangrijke ontmoetingsplek was voor iedereen die ertoe deed in de literaire wereld. Volgens de overlevering gooide auteur Ferenc Molnár na de opening de sleutels in de Donau opdat het café nooit zou sluiten.

Veel van de grandeur ging verloren tijdens oorlogen en de Communistische overheersing maar inmiddels zijn verschillende pareltjes in oude glorie hersteld en er is nieuwe generatie koffiehuizen, kávéház, in een hippe setting. Dus dorstig geworden van het bezoeken van de vele bezienswaardigheden? Hier puf je lekker uit.

  • Een café in een boekwinkel? Kan dat wat zijn? Jazeker! Wel als die boekhandel (boekhandel Alexandra, VII. Andrássy út 39), ooit een casino was en het café een plaatsje kreeg in de voormalige balzaal. Helemaal in renaissancestijl en uitbundig gedecoreerd met fresco’s op het gewelfde plafonds en grote spiegels is dit een plek waar je uren kunt zitten lezen. Ik laat me wegzakken in een van de leren clubfauteuils. De taartjes en andere zoetigheden zijn niet te versmaden.
Boedapest Hongarije stedentrip Alexandra

Stedentrip Boedapest: luxe relaxen bij Alexandra

Boedapest Hongarije stedentrip Alexandra

Stedentrip Boedapest: luxe relaxen bij Alexandra

 

Vlakbij ligt een van mijn andere favoriete adresjes, Zsivágó (Paulay Ede utca 55), ingericht als een huiskamer uit grootmoeders tijd compleet met kanten kleedjes op de tafels. De thee wordt er geserveerd in een theepotje met bloemetjes. Alsof ik bij mijn oma op bezoek ben. Het is niet groot, desondanks treden er soms live bandjes op.

Boedapest Hongarije stedentrip Zsivago

Stedentrip Boedapest: knus interieur bij cafe Zsivago

Boedapest Hongarije stedentrip Zsivago

Stedentrip Boedapest: knus interieur bij cafe Zsivago

Ingericht tijdens een oneindige LSD-tip, vraag ik me af als ik café Csendes (Ferenczy István utca 5) binnenloop. Was een aanrader van een local en ik zie wel waarom. Dit is uniek. Er hangen stoelen aan het plafond, driedimensionale tafereeltjes met (barbie)poppen aan de muur, stoelen en tafels zijn een ratjetoe van wat er voorhanden was. Maar het heeft een fijne laid-back sfeer, vandaar waarschijnlijk ook de naam die ‘rustig’ betekent. En de koffie is goed.

 

3 x lekker gezond: Házi limonádé

Hazi limonade is de huisgemaakte limonade die je in iedere bar of restaurant in Boedapest kunt krijgen, gemaakt van stukken citrusfruit, acaciahoning en munt, aangelengd met bruisend water. Vaak hebben cafés hun eigen specialiteiten met andere fruitsoorten.

  • Bij voormalig filmhuis Kino (Szent István körűt 16) kun je in het seizoen bijvoorbeeld kiezen voor limonade met verse aardbeien of ander vruchten die in de blender gaan voor ze gemixt worden met bubbelend water.
  • Café Csiga (Vasar utca 2) ofwel café slak serveert gulle glazen met grote stukken citrusfruit en verse mint. Niet te zoete limonade, een perfecte dorstlesser voor de vele warme dagen in Boedapest.
  • Net buiten het park Károlyi kert, ligt café Csendes Társ. Hier heerst een prettig dorps sfeertje in de grote stad. De limonades wordt geserveerd in een grote jampot.
Boedapest Hongarije stedentrip Castro-bisztro

Citytrip Boedapest: verse limonade bij Castro bisztro

 

De specialteit van Boedapest: Glaasje fröccs

In een stad waar de temperatuur zomers tegen de veertig graden schurkt, drinken inwoners hun wijntjes (wit of rosé) zomers meestal niet puur maar gemengd met fris, sprankelend bubbelwater, de zogenaamde fröccs. Er zijn verschillende verhoudingen van water en wijn die allemaal een eigen naam hebben. Voor de liefhebber is er zelfs een café met de naam Fröccsterasz (Erzsébet tér 13), gevestigd in het oude station voor internationale bussen.
De vijf belangrijkste fröccs-combinaties:

  • Kis fröccs – een deel water, een deel wijn
  • Nagy fröccs – een deel water, twee delen wijn
  • Hosszú lépés – een deel wijn, twee delen water
  • Vice hazmester – twee delen wijn, drie delen water
  • Hazmester – drie delen wijn, twee delen water

Boedapest Hongarije stedentrip Karolyi-kert

Stedentrip Boedapest: terras in Karolyi-kert

 

 

MEER TIPS BOEDAPEST

Boedapest, Hongarije,

Boedapest, Hongarije, Parlementsgebouw

 

Boek je stedentrip Boedapest

Boedapest is een heerlijk, en betaalbare, bestemming voor een stedentrip. De beste aanbiedingen voor hotels in Boedapest vind je via vergelijkingssite Trivago. Een los ticket kun je onder meer boeken via Vliegtickets.nl. Als je veel Airmiles hebt, krijg je hier een behoorlijke korting op tickets. Ik keek bijvoorbeeld voor een ticket in april. Een retourvlucht vanaf Rotterdam kost met 3000 Airmiles dan maar 6 euro! Boek je liever een compleet weekendje weg? Kijk dan een bij TUI voor een goede (last minute) aanbieding.

De weersverwachting

Als je van aangename temperaturen houdt, dan is Boedapest (of Budapest, zoals het ook wel geschreven wordt) een goede citytrip-bestemming van april tot oktober. De zomermaanden zijn met gemiddelde maxima temperaturen van ongeveer 27 graden iets warmer dan de Nederlandse zomers. De natste maand is juni.

Benieuwd naar het weer? Hier is de weersvoorspelling voor de komende dagen.

Weersverwachting
Boedapest

Weeronline.nl – Meer weer in Boedapestweeronline.nl Altijd jouw weer

Bewaren

Bewaren