Deel 1: met een facial van bladgoud en maagdelijke baaitjes

 

Een cruise langs de highlights van Azie, dat betekent dat ik in twee weken van Singapore naar Hongkong reis via Thailand, Cambodja en Vietnam. Ik dompel me onder in een oneindige stroom van indrukken, geuren, smaken, culturen, tempels en mensen.

 

De Zaandam, cruise vakantie Holland America Line

Cruisevakantie: Luieren op strandstoelen en genieten van het uitzicht

Good afternoon, this is your captain Jan Smit speaking… Terwijl de welkomstboodschap van de Nederlandse kapitein over de speakers klinkt, wordt duidelijk hoe Hollands de Holland America Line nog altijd is. Ook al is de voertaal Engels en komt het gros van het zeer vriendelijke en behulpzame personeel uit Indonesië en de Filippijnen (waar ze in speciale scholen door HAL opgeleid worden voor hun taken aan boord), op de hoogste posities klinken vooral Nederlandse namen.
Het boarden ging juist weer Amerikaans gestroomlijnd. Weken geleden al heb ik me online ingecheckt voor het schip de Zaandam dat in veertien dagen van Singapore naar Hongkong zal varen. Nu ben ik in een halfuur via de douane op het varende hotel waar Stateroom 3323 with oceanview mijn huis voor twee weken vormt. Een uitnodigende fles champagne staat in de koeler, maar het sprankelende vocht moet nog even wachten want het dek lonkt voor nog eenmaal uitzicht over Singapore.

De Zaandam, cruise vakantie Holland America Line

Cruisevakantie: Uitwaaien op het bovendek van de Zaandam (HAL)

 

Dagelijkse cruise-routine

De eerste dag aan boord begin ik met een routine die over enkele dagen zo vertrouwd zal blijken. Een ochtendwandeling over dek drie dat helemaal rondom de staterooms loopt. Dan naar dek acht voor een ontbijtje op het terras van het Lido restaurant met een nooit vervelend uitzicht op de weidse oceaan. Een verse jus, een Eggs Florentine (gepocheerd eitje op een bedje van spinazie op een geroosterde Engelse muffin, met daarover wat Hollandaise saus) en een kopje thee. Afhankelijk van de positie van het schip is het dan tijd voor een dag op land of een dag op zee zoals de eerste dag na vertrek uit Singapore. De agenda stroomt al snel vol: een beginnersles Tai Chi, een behandeling in de schoonheidssalon, een kookles van chef Brian die voor de gelegenheid een crème brûlée en een kreeftsalade maakt zoals die ook geserveerd worden bij het uberchique Le Cirque in New York. Zelfs een dag op zee hoef je je niet te vervelen, bedenk ik terwijl ik mezelf aan het eind van de dag eindelijk op een ligstoel drapeer en geniet van de zonsondergang.

De Zaandam, cruise vakantie Holland America Line

Cruisevakantie: Kookles op de Zaandam (HAL)

Cruisevakantie: Kookles op de Zaandam

Cruisevakantie: Kookles op de Zaandam (HAL)

De Zaandam, cruise vakantie Holland America Line

Cruisevakantie: Luieren op deckchairs en eindelijk dat boek eens lezen

 

Enorme boeddha’s en maagdelijke baaitjes

Die zon staat de volgende ochtend weer stralend aan de hemel als ik de loopplank afloop en het Thaise eiland Koh Samui op wandel. De in Nederland geregelde gids met auto voor mijn tour-op-maat staat al klaar. Terwijl ik de dorpjes en het palmboomrijke landschap op me laat inwerken, manoeuvreert hij naar de grote goudkleurige Boeddha van Wat Phra Yai, bijna 12 meter hoog. Dan naar de Boeddha met de achttien armen en de gemummificeerde monnik. De weg onthult hier en daar al de natuurlijke rijkdom die verscholen ligt achter de huizen en hotels. Hoe kristalhelder het water, hoe parelwit de stranden en hoe puur de baaitjes zijn, blijkt bij een van de grootste attracties van het eiland, Hin Ta & Hin Yai, aan een maagdelijk baaitje met groenblauw water omringd door rotsen.

Koh Samui, Thailand, cruise vakantie

Cruisevakantie: Bidden bij de grote Boeddha op Koh Samui, Thailand

Koh Samui, Thailand Cruise vakantie

Cruisevakantie: Wat Phra Yai op Koh Samui, Thailand

Koh Samui, Thailand, Hin Ta en Hin Yai Cruise vakantie

Cruisevakantie: Hin Ta & Hin Yai, aan een maagdelijk baaitje met groenblauw water, Koh Samui, Thailand

 

Facial met bladgoud op Koh Samui

Genoeg gezien, besluit ik, wetende dat er op Koh Samui fantastische wellness centra zijn als Eranda, herbal Spa. Een tropisch paradijs, alles is groen met hier en daar de heldere kleuren van paarse en roze bougainvillea. De riante houten behandelkamers zijn naar keuze met airconditioning of open zodat verkoelde briesjes vrij spel hebben. Terwijl de krachtige smaak van het welkomstdrankje met gember en tamarinde een smaakexplosie in mijn mond veroorzaakt, probeer ik verstandige beslissingen te nemen. Hoeveel tijd heb ik nog voor het schip vertrekt, wat zijn de opties en hoeveel geld wil ik uitgeven? Dat laatste lijkt een onzinnige overweging want de prijzen zijn verrukkelijk laag, zeker als je voor een speciale aanbieding gaat.

Koh Samui, Thailand, Eranda Spa

Prachtige behandelkamers in een groene, tropische tuin Bij Eranda Spa, Koh Samui, Thailand

Koh Samui, Thailand, Eranda Spa

Tropische bloemen uit eigen tuin bij Eranda Spa , Koh Samui, Thailand

 

De masseuses zijn allemaal getraind in de beroemde Wat Pho tempel in Bangkok, dus een massage moet er eigenlijk wel bij. Dan valt mijn oog op een heel speciale behandeling en ben ik om: een facial met een masker van 99,99 procent goud! Na de gebruikelijke voorbereidende handelingen is er het masker met bladgoud dat secuur op iedere millimeter van het gezicht wordt aangebracht. Alleen al het gevoel van tijdelijke rijkdom maakt dat mijn gezicht na afloop straalt.

Koh Samui, Thailand, Eranda Spa

Eranda-spa werkt veel met natuurlijke ingredienten, Koh Samui, Thailand

Koh Samui, Thailand, Eranda Spa

Thee met koekjes bij Eranda-spa, Koh Samui, Thailand

 

MEER LEZEN

Azië-cruise deel 2 – Ayutthaya en Bangkok

Wat Yai Chaimongkhoi, Ayutthaya, Thailand

Azië-cruise deel 3 – Cambodja

Sihanoukville, Cambodja, monniken

Kookles in Ho Chi Minh, Vietnam
Delen? Leuk!