Sneeuwhotel, Lapland: Gegarandeerd ijs- en ijskoud

 

Enkele maanden per jaar verrijst in het gehucht Lainio (Finland-Lapland) een dorp met een ijshotel, sneeuwrestaurant en ijsbar. Goed voor een bijzondere overnachting.

 

Finland, Lapland, Snow Village, ijshotel, hotel, wintersport

IJsbar in het ijshotel in Snow Village, Lainio, Finland

Zes weken zijn ze bezig, de twintig mannen en vrouwen die ervoor zorgen dat er ieder jaar een ijshotel verrijst bij het gehucht Laino in Fins Lapland. Eerst worden enorme ballonnen opgeblazen, meters hoog en breed. Dat worden de kamers en suites, het restaurant en de bar. De natuurlijke sneeuw die valt in Fins Lapland is te droog en dus zorgen sneeuwkanonnen die normaal de pistes van een witte laag voorzien nu voor de sneeuw die de ballonnen bedekken. Bij de basis wordt de sneeuwmuur anderhalve meter dik, het dak meet ongeveer een halve meter. Maar aan het eind van het winterseizoen is daar zoveel sneeuw bijgekomen dat de dikte makkelijk de drie meter haalt. Een goed isolerende laag.

Snow Village, Lainio, Lapland, Finland, ijshotel, hotel, wintersport

Suite in het ijshotel in Lapland

Snow Village, Lainio, Lapland, Finland, ijshotel, hotel, wintersport

Kleurrijke suite in het ijshotel in Snow Village in Lainio

 

IJshotel: slapen in een sneeuwsuite

Het is overdreven te stellen dat de kamers van dit sneeuwhotel warm zijn, maar met een temperatuur van tussen de min 2 en min 5 graden Celcius en een dikke slaapzak is het best uit te houden. De ijzige suites hebben allemaal prachtige muurdecoraties gemaakt door Chinese sneeuw- en ijskunstenaars die zes weken lang gewerkt hebben aan de tijdelijke kunst. De bar en het ijsrestaurant hebben ze in een bos omgetoverd. De muren bestaan uit bomen met hier en daar een hert. Midden in de bar staan sneeuwstammen met daartussenin stoelen en tafels gemaakt van glashelder ijs dat de bouwers uit een nabij gelegen riviertje gevist hebben. In het restaurant worden smakelijke maaltijden geserveerd in royale porties. Maar eerst relaxen in de bar met een aperitief: wodka, geserveerd in een glas van ijs. “Als je volgend jaar je ijsglas meeneemt, krijg je een gratis refill”, belooft de barman gul.

bar, Snow Village, Lainio, Lapland, Finland, ijshotel, hotel, wintersport

Je wodka blijft gegarandeerd ijs- en ijskoud in de bar van het sneeuwhotel

restaurant, Finland, Lapland, Snow Village, ijshotel, hotel, wintersport

Eten aan een tafel van ijs in het ijshotel

restaurant in het ijshotel, hotel, wintersport, Snow Village, Lainio, Lapland, Finland

Aanschuiven maar in dit frisse restaurant in Lapland

 

Trouwen in een kapel van ijs

Alsof het nog niet genoeg is, maakten de Chinese kunstenaars ook enkele ijsbeelden, een midgetgolfbaan, een glijbaan van ijs en een trouwkapel waarin ieder seizoen zo’n 100 huwelijken voltrokken worden, meest Britse stelletjes. De bruid kan desgewenst in een slee voortgetrokken door rendieren voorrijden. De gasten zitten op bankjes van ijs, met daaroverheen gedrapeerd een rendiervel.

Na een maand of vier gaan de deuren van het ijshotel dicht en is het aan de zon om dit bijzondere bouwwerk weer tot water te smelten. Het duurt meestal een maand of drie voor de laatste restjes ijs en sneeuw verdwenen zijn. Wil je verzekerd zijn van een ijskoude nacht, boek dan tijdig je kamer in Snow Village.

Trouwkapel in Snow Village, Lainio, Lapland, Finland, ijshotel, wintersport

Trouwkapel in het ijshotel in Finland

 

MEER WINTERSPORT IN LAPLAND, FINLAND

Wil je weten wat je nog meer kunt doen in Fins Lapland, lees dan ook mijn ervaringen in Levi: Wintersport anders

reisjournalist Kim van Dam Finland, Lapland, Levi

Ook naar Fins Lapland?

De beste tijd om tijdens de winter naar Lapland (Finland) te gaan is tussen december en maart. In december komt de zon nauwelijks op dus de dagen zijn vrij donker en kort. Iets om rekening mee te houden. Vanaf 21 december worden de dagen snel langer en vanaf half februari is er weer net zoveel licht als in Nederland. Het wordt dan wat drukker want dan gaan ook de Finnen op vakantie naar Lapland. De vlucht vanaf Amsterdam naar Fins Lapland duurt ongeveer 3 uur.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren