Op ongeveer vier uur rijden vanaf Athene ligt Messolonghi. Mijn uitvalsbasis voor de ontdekking van een prachtig en rustig deel van Griekenland. Ik bezocht tijdens deze vakantie het magische Olympia (de geboortplaats van de Olympische Spelen), ontdekte een prachtig wijnhuis en een relaxte in kustplaats Katakolon.
Voor ik op pad ga, krijg ik in de tuin van mijn thuisbasis Socrates Organic Village een kookles. Mooi te zien hoe de kok met een smalle stok het deeg voor de spinazietaart uitrolt tot een dunne plak. Met een paar simpele toevoegingen als eieren, room, een schaal vol heerlijk ruikende verse dille en sterke fetakaas van een boerderij uit de buurt maakt hij een zeer smaakvolle hartige taart. Daarbij de onafscheidelijke Griekse salade met zongerijpte tomaten, rode ui, een royale hoeveelheid goede olijfolie, en wederom feta plus nog wat komkommer en paarse kalamata olijven. Samen met een glas wijn van wijnhuis Ktima Brintziki een perfecte lunch.
Ontdekking van het achterland
Dat wijnhuis intrigeert. Daar wil ik naartoe. De tocht richting het schiereiland Peloponnesos gaat langs eindeloze boomgaarden met sinaasappels, citroenen en limoenen en her en der een oud kapelletje. Mede dankzij de eigenaar van Socrates Organic Village zijn er veel biolgische landbouwbedrijven in de regio. Natuurlijk zijn er ook wijngaarden. We gaan vol in de remmen bij wijnhuis Ktima Brintziki. Hier werken ze volledig biologisch en groeien de wijnranken op grond waarop nog nooit foute grondverbeteraars en insecticiden gebruikt zijn. Daarnaast werken ze met oude, Griekse druivenrassen. Sommige zoals de Tinaktorogos wordt nergens anders ter wereld gebruikt. Het levert een heerlijk, zachte wijn op.
Mooie wijnen van wijnhuis Ktima Brintziki
De Tinaktorogos is samen met de Melios, mijn favoriet van de vier witte wijnen die ik proef. Voor mensen die van zware, in eiken vaten gerijpte witte wijn houden, is er Sign die 18 maanden in de vaten blijft. En dat proef je. Ik vind het heerlijk, maar deze wijn drink ik liever op een koude winteravond dan op een zonnig terras. Dan is er ook nog een rode Augoustiatis wijn, vernoemd naar Augustus. Ook deze wijn is zacht maar met verrassend veel diepte. Teveel geproefd? Het is mogelijk te slapen bij het wijnhuis in gloednieuwe appartementen. Er is zelfs een suite in een oude watermolen.
Het Olympia van de Olympische Spelen
Het is nog slechts 15 kilometer naar Olympia, de magische plek waar de Olympische Spelen ooit begonnen. Een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen. Hier in Olympia wordt nog steeds het Olympische vuur opgehaald als er ergens ter wereld Olympische Spelen gehouden worden. Hoe bijzonder is het om op de plek te lopen waar in 776 v. Chr. de eerste Olympische Spelen gehouden werden. Maar nog leuker is de ontmoeting met Nontas Galanis, een Griekse juwelier die me zijn winkel binnenlokt. Achterin staat zijn Olympische altaar. Hij heeft enkele keren meegedaan met de ceremonie waarbij het vuur in Olympia wordt opgehaald. Enne, of ik wel weet dat het Olympisch vuur een uitvinding is van de Nederlandse architect die het Olympisch Stadion in Amsterdam ontwierp?
Katakolon aan de kust
Op de terugweg maak ik nog een klein uitstapje naar de kust, naar het vissersplaatsje Katakolon 9ook wel Katakolo) om precies te zijn. Vanuit Olympia is dit stadje trouwens ook per trein te bereiken. Katakolo is een knus havenstadje. Toeristisch, dat wel, maar op een leuke manier. Eén winkel wijkt in positieve zin af van het overige aanbod: F.ilia vol trendy spulletjes. De zwart-witte stoeltjes buiten op het terras ogen lekker fris en modern, binnen wordt dat thema doorgevoerd. Vrijwel alles wat hier verkocht wordt, komt uit de regio en is met de hand gemaakt. Placemats van denim, honing met hazelnoot, sierraden, tasjes. Moeilijk, nee, onmogelijk, om met lege handen uit Katakolo weg te gaan.
MEER VAKANTIE-TIPS VOOR MESSOLONGHI
Ik verbleef enkele dagen in dit prachtige, ontontdekte deel van Griekenland. En schreef er enkele blogs over. Messolonghi ligt aan een lagune waar je een heerlijke boottocht kunt maken. Lunchen doe je dan bij de vissers met allemaal vers gevangen ingrediënten.
Bezoek ook zeker de stadjes in de regio: daar koop je zeezout, drink je een glas ouzo in een echte ouzeri en proef je de originele avgotaracho. En lees dan gelijk mijn tips voor de leukste restaurants en winkels.