100 Makkelijke recepten voor curry’s en meer

 

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige recepten uit India

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige recepten uit India

 

Reizen en eten, het is de perfecte combinatie. De trend is dat kookboeken steeds vaker bijna reisgidsen zijn. Je wilt de gerechten niet alleen thuis maken maar ook ter plekke in een land gaan proeven. Het kookboek Bollyfood krijgt een ereplaatsje in de keuken.

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige recepten uit India

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige recepten uit India

 

 

Reisgids of kookboek?

Als er ruim 400 pagina’s nodig zijn om 100 recepten te delen, dan weet je al dat het om veel meer gaat dan een kookboek. Bollyfood is een lifestyleboek, een reisboek, een fotoboek en ja ook een kookboek. Niet alleen zijn de gerechten prachtig gefotografeerd, er zijn ook talloze beelden van het dagelijks leven in India. Toch een van de meest kleurrijke landen ter wereld. Ik krijg onmiddellijk zin om weer te gaan. Bovendien krijg je de nodige uitleg over achtergronden en de ontstaanswijze van gerechten en de vele specerijen die gebruikt worden. De Indiase keuken staat zeker in mijn top drie van favoriete keukens maar de bewerkelijke recepten weerhouden me er vaak van thuis ook Indiaas te koken. In dat opzicht is dit boek zeker een must have: de gerechten zijn opvallend eenvoudig. En gelukkig krijgt ook de vegetarische keuken veel aandacht.

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige, Indiase recepten

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige, Indiase recepten

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige, Indiase recepten

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige, Indiase recepten

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige recepten uit India

Kookboeken lijken bijna op reisgidsen

 

Een Vlaamse tintje

Voor ik een recept geef, nog even een kleine uitleg. De Nederlandse vertaling van het kookboek Bollyfood is uitgebracht door een Vlaamse uitgeverij. Vandaar dat de ondertitel over de Indische keuken rept. Nederlanders denken dan aan Indonesië maar het gaat hier om de keuken van India, zoal de titel Bollyfood al deed vermoeden. En bij de recepten staat vaak dat er een kl van bijvoorbeeld kerriepoeder in moet. Die kl staat voor koffielepel, wij zouden eerder theelepel zeggen.

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige, Indiase recepten

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige, Indiase recepten

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige recepten uit India

Kookboek Bollyfood, met 100 eenvoudige recepten uit India

 

Een recept voor Pompoendaal

300 gram pompoen (geschild)

1 ui

4 el ghee

1 kl komijnpoeder

1 kl mosterdzaad

2 kerrieblaadjes

5 takjes verse koriander

300 gram moong daal linzen (of rode linzen)

Zout en peper

Was de koriander en hak fijn. Pel en snipper de ui. Schil de pompoen en snijd er blokjes van. Verhit de ghee in een braadpan, bak de pompoen aan in de warme boter, voeg vervolgens de specerijen, het zout en de kerrieblaadjes toe. Laat alles nog 2 minuten bakken en voeg de linzen toe. Schenk er zoveel water bij dat het gerecht onder staat. Laat vervolgens gedurende 30 minuten stoven op een laag vuur, roer af en toe goed door. Stamp het gerecht grof, voeg koriander toe, breng op smaak met peper en zout en meng alles goed door elkaar. Doe het gerecht in een schaal, serveer als voorgerecht met naanbrood.

Kookboek Bollyfood van chefkok Jean-François Mallet, uitgeverij Lannoo

Gelijk bestellen: