Culi-reisgids Bangkok, Thailand (met recepten!)
Ik herinner me nog een uitnodiging voor een tripje Bangkok enkele jaren geleden. Het thema was: chique. Dus vijfsterren hotels, luxe wellness en eten in de beste restaurants. Top natuurlijk. Tot we in het eerste restaurant aankwamen. De menukaart zag er veelbelovend uit. Ik verheugde me erg op de creatieve variaties op de dagelijkse Thaise keuken door de topchefs. Alleen dat zinnetje waarin vermeld stond dat veel gerechten ‘western style‘ waren, beangstigde me een beetje. ‘Het is gewoon wat minder pittig’, stelde de ober me gerust. Helaas bleek dat ongeveer alle smaakmakers tot een minimum gereduceerd waren waardoor de echte Thaise smaken niet tot nauwelijks meer te proeven waren. Wat op tafel kwam leek meer op de flauwe Nederlandse keuken dan op iets uit het verre oosten. En dat gold voor vrijwel alle restaurants op niveau die we bezochten. Wat was ik dan ook blij toen ik op een vrij moment aan kon schuiven bij een klein kraampje aan de kant van de weg waar ik zittend op een felroze plastic ‘poppenhuisstoeltje’ weer een authentieke tom yam kung soep at.
Afijn, een goede leer, het lekkerste eet je in Bangkok gewoon op straat. Dat vindt ook Tom Vandenberghe die samen met Luk Thys het boek ‘Bangkok street food’ maakte. Met heerlijke verhalen over de stad, de adressen voor de beste markten en plekken waar ze de beste path thai serveren, of de smakelijkste krokante kokospannenkoekjes. Leuk om te lezen dat er inmiddels in Bangkok ook heel hippe food trucks zijn die op bepaalde plakken bij elkaar staan, street food wordt zelfs in Bangkok trendy. En het beste van alles, in het boek staan ook ruim 70 recepten in om thuis te proberen die ongeëvenaarde Thaise smaken toch een beetje te evenaren. Uitgeverij Lannoo, pijs: € 19,95.
GELIJK BESTELLEN