Denk je bij Chinees eten aan Foe Yong Hai, Peking eend en rode lampionnetjes? Dan staat je bij restaurant UMAMI by Han een verrassing te wachten. Dit is een heel andere kijk op Chinees eten in Nederland. Met nadruk op gezondheid én met bijbehorende drankjes.
Trend: food & drink pairing
Het is goed binnenkomen bij restaurant UMAMI by Han aan de Overtoom in Amsterdam. De ruimte is enorm, de inrichting is rustig met mooie moderne Chinese details, bijvoorbeeld in de muurschilderingen. De bediening is vriendelijk en persoonlijk zonder opdringerig te zijn. En we krijgen volop uitleg over het concept.
Food and drink pairing is hot in 2019. Ondernemer en chef Han Ji tilt deze restauranttrend naar een nieuw niveau. De verschillenden soorten thee en mocktails die hij samen met zijn team creëerde, versterken niet alleen de smaken van wat er op je bord ligt maar geven ook je gezondheid een oppepper.
Restaurant UMAMI: Yin en Yang
Yin en yang, daar draait het vaak om in China. Ook tijdens het eten. Dan wordt yin vooral gezien als meer vloeibaar voedsel dat je lichaam afkoelt en yang als droog (vast) en crispy eten dat je opwarmt. Zoals met alles in het leven draait het allemaal om evenwicht. De gangen bij UMAMI bestaan steeds uit twee gerechten (behalve het dessert), inderdaad, yin en yang. En daarbij hoort per gang steeds een drankje; een thee of een mocktail. Die drankjes zorgen ervoor dat je lichaam optimaal van het eten profiteert.
Schilderijtjes op je bord
Mijn tafelgenoot en ik krijgen eerst een jasmijnthee om de spijsvertering op gang te brengen. Behalve jasmijn zit er meidoorn bessen, zoethout, mandarijnschil en citroengras in. De thee wordt in een wijnglas geschonken om het boeket beter tot zijn recht te laten komen. Net als goede wijn. Mjammie, dit is heerlijk. Dat geldt ook voor het brood met steranijs en olie met zwartebonensaus die ook op tafel komt. Wat een sublieme combi.
Het diner bestaat uit vijf gangen met elk een bijpassende thee of mocktail. Met allemaal een eigen doel. De spijsvertering op gang brengen, een drank die de koude verdrijft, een die niet alleen de nieren en blaas ondersteunt, maar ook mentaal een boost geeft. En per gang worden ook steeds twee gerechtjes geserveerd, steeds een combi van verkoelend en verwarmend, yin en yang. Het is ook een kwestie van eten met je ogen, want elk gerecht is een schilderijtje op een bord.
Ook naar UMAMI?
Er zijn UMAMI by Han restaurants in Amsterdam, Eindhoven, Den Haag, Maastricht, Rotterdam en een in Beijing. Ik bezocht die op de Overtoom in Amsterdam. Een heerlijk ruime zaak met lekkere zitjes en intieme hoekjes. Het health pairing menu is niet vegan maar het was geen probleem om dat voor mij aan te passen.