Kreta: Maak je eigen Griekse salade en meer
Vamos was zo’n Kretenzer dorpje dat helemaal leegliep. Nu is er weer volop leven. Boek tijdens je vakantie Kreta (Griekenland) een een kookworkshop.
Vakantie Kreta: ga naar Vamos
Laverend door het landschap bereik ik Vamos aan de noordzijde van Kreta, een traditioneel dorpje dat een metamorfose onderging. Arabische piraten waren de eerste bewoners. Later trokken Venetianen en Turken door de straten en net voor de 20ste eeuw kwam de vrijheid. Vamos werd een stad waar je gezien wilde worden en waar ook rijken wilden wonen. Vandaar de conakia, imposante huizen met neoklassieke elementen, naast de eenvoudige eenkamerhuisjes, de kamarospita, staan. In de jaren ’50 liep het dorp leeg, de redding kwam van een groep vrienden die in 1995 begon met de restauratie van vervallen huizen.
Uniek vakantiehuis
Het zijn authentieke vakantiehuizen geworden voor reizigers die graag bijzonder slapen. De B&B’s liggen verspreid over het dorp, zij aan zij met huizen waarin nog altijd Kretenzers wonen die nu ook hun huizen opknappen. Voor een dorp van bescheiden afmetingen is er een opvallend goed toeristenbureau dat veel activiteiten organiseert van wandelingen tot bezoeken aan wijnboeren, kaasmakers en rakiproducenten en… kooklessen.
Lekker en gezond: kali oreksi
Grieken schenken gul raki na de maaltijd. Maar het is niet alleen een goed digestief, blijkt tijdens de kookles in Vamos. Volgens kokkin Koula krijgen baby’s hun eerste portie als hun tandjes doorkomen: ouders smeren wat raki op het voorhoofdje van de kleine. En ook tegen kiespijn bij volwassenen helpt het (dan wordt het gewoon gedronken natuurlijk). Bovendien is het alcoholhoudende drankje nuttig in de keuken omdat het ervoor zorgt dat deeg knapperig wordt. De kookschool van Koula is gevestigd in een ruïne in Vamos met prominent in het midden de restanten van wat ooit een olijfpers was. Een passende locatie want olijfolie is een van de belangrijke pijlers van het mediterrane menu.
Kookles: wees gul met olijfolie
Die olijfolie is een van de redenen waarom het Griekse eten zo gezond is, aldus Koula. Het bewijs daarvan ligt bizar genoeg op het kerkhof even verderop. Dorpelingen die voor hun tachtigste gestorven zijn, zijn een uitzondering. “Mijn vader, die net overleden is, werd 102!”, vertelt ze om vervolgens een supersize fles olie op zijn kop te houden boven de vulling voor de dolmas. Ze laat zeker twee deciliter van het delicate vocht in de schaal lopen. Het publiek bestaande uit Canadezen, Noren en Nederlanders kijkt vol ongeloof toe. Maar al snel staat iedereen te snijden en in pannen te roeren, ondertussen nippend van een glaasje Griekse wijn.
Een uur of twee later is de tafel overladen met gerechten waaronder een lamsschotel, met kaas gevulde kalitsounia, dolmas, gefrituurde courgettebeignets, een bietjessalade met Griekse yoghurt en een dessert met halva. Kali oreksi, eet smakelijk!
MEER KRETA: Red de traditionele dorpjes van Kreta, deel 1
MEER EILANDEN