Kreta: Maak je eigen Griekse salade en meer

 

Vamos was zo’n Kretenzer dorpje dat helemaal leegliep. Nu is er weer volop leven. Boek tijdens je vakantie Kreta (Griekenland) een een kookworkshop.

 

Vamos, Kreta, Griekenland, kookles, workshop, koken, kookworkshop

Kokkin Koula is klaar voor de workshop koken

Vamos, Kreta, GriekenlandVamos, Kreta, Griekenland, kookles, workshop, koken, kookworkshop

De lege tafel, eerst nog even koken

 

Vakantie Kreta: ga naar Vamos

Laverend door het landschap bereik ik Vamos aan de noordzijde van Kreta, een traditioneel dorpje dat een metamorfose onderging. Arabische piraten waren de eerste bewoners. Later trokken Venetianen en Turken door de straten en net voor de 20ste eeuw kwam de vrijheid. Vamos werd een stad waar je gezien wilde worden en waar ook rijken wilden wonen. Vandaar de conakia, imposante huizen met neoklassieke elementen, naast de eenvoudige eenkamerhuisjes, de kamarospita, staan. In de jaren ’50 liep het dorp leeg, de redding kwam van een groep vrienden die in 1995 begon met de restauratie van vervallen huizen.

Vakantie Keta: Griekenland, kookles, workshop, koken, kookworkshop

Vakantie Kreta: Huisjes te huur, zelfs met eigen prive-kapel

Vamos, Kreta, Griekenland

Niet storen graag, ik eet

 

Uniek vakantiehuis

Het zijn authentieke vakantiehuizen geworden voor reizigers die graag bijzonder slapen. De B&B’s liggen verspreid over het dorp, zij aan zij met huizen waarin nog altijd Kretenzers wonen die nu ook hun huizen opknappen. Voor een dorp van bescheiden afmetingen is er een opvallend goed toeristenbureau dat veel activiteiten organiseert van wandelingen tot bezoeken aan wijnboeren, kaasmakers en rakiproducenten en… kooklessen.

Uithangbord winkel. Vakantie Keta: Griekenland, kookles, workshop, koken, kookworkshop

Honing, wijn en kaas, wat wil een mens nog meer?

 

Lekker en gezond: kali oreksi

Grieken schenken gul raki na de maaltijd. Maar het is niet alleen een goed digestief, blijkt tijdens de kookles in Vamos. Volgens kokkin Koula krijgen baby’s hun eerste portie als hun tandjes doorkomen: ouders smeren wat raki op het voorhoofdje van de kleine. En ook tegen kiespijn bij volwassenen helpt het (dan wordt het gewoon gedronken natuurlijk). Bovendien is het alcoholhoudende drankje nuttig in de keuken omdat het ervoor zorgt dat deeg knapperig wordt. De kookschool van Koula is gevestigd in een ruïne in Vamos met prominent in het midden de restanten van wat ooit een olijfpers was. Een passende locatie want olijfolie is een van de belangrijke pijlers van het mediterrane menu.

Vakantie Keta: Griekenland, kookles, workshop, koken, kookworkshop

Enkele verse ingredienten voor de kookles

Vakantie Keta: Griekenland, kookles, workshop, koken, kookworkshop, Koula

Alles staat klaar, het hoeft alleen nog bereid te worden

 

Kookles: wees gul met olijfolie

Die olijfolie is een van de redenen waarom het Griekse eten zo gezond is, aldus Koula. Het bewijs daarvan ligt bizar genoeg op het kerkhof even verderop. Dorpelingen die voor hun tachtigste gestorven zijn, zijn een uitzondering. “Mijn vader, die net overleden is, werd 102!”, vertelt ze om vervolgens een supersize fles olie op zijn kop te houden boven de vulling voor de dolmas. Ze laat zeker twee deciliter van het delicate vocht in de schaal lopen. Het publiek bestaande uit Canadezen, Noren en Nederlanders kijkt vol ongeloof toe. Maar al snel staat iedereen te snijden en in pannen te roeren, ondertussen nippend van een glaasje Griekse wijn.

Zelf dolmas maken: Vakantie Keta: Griekenland, kookles, workshop, koken, kookworkshop

Zelf dolmas, gevulde wijnbladeren, maken tijdens je vakantie Kreta

Kookworkshop tijdens je Vakantie Keta: Griekenland, kookles, workshop, koken, kookworkshop

eitje erbij…

Koula kookt groenten voor de hele familie. vakantie Keta: Griekenland, kookles, workshop, koken, kookworkshop

Een pan vol verse chorta, vanmorgen geplukt

Een uur of twee later is de tafel overladen met gerechten waaronder een lamsschotel, met kaas gevulde kalitsounia, dolmas, gefrituurde courgettebeignets, een bietjessalade met Griekse yoghurt en een dessert met halva. Kali oreksi, eet smakelijk!

Bietjessalade. vakantie Keta: Griekenland, kookles, workshop, koken, kookworkshop

De bekende bietjessalade. Lekker!

 

MEER KRETA: Red de traditionele dorpjes van Kreta, deel 1

Milia, Kreta, Griekenland

 

MEER EILANDEN

Gran Canaria Maspalomas duinen

Bora Bora

Jura Schotland isle of jura binnen hebriden welkom

Corsica Frankrijk Col Bavella

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren