Ga mee naar het hippe Hembrugterrein
De veerboot tussen Amsterdam en Zaandam is op enkele passagiers na leeg. Onvoorstelbaar. Voor mij is varen naar de Yada Yada market op het Hembrugterrein veruit de favoriete optie. Vanuit Zaandam duurt het tochtje helaas maar 10 minuten, vanaf Amsterdam ongeveer een halfuur, dwars door het havengebied en dan de Voorzaan op.
Het hippe Hemburgterrein
Ruim 100 jaar lang werd er munitie gemaakt op het Zaanse Hembrugterrein. De situatie is nu wat minder explosief maar beslist niet saai. Verschillende creatieve ondernemers hebben een aantal van de 120 oude industriële gebouwen inmiddels in gebruik genomen. En sinds 1 april is de markthal Yada Yada heropend (nu met verwarming). Wat een lekker sfeertje. De hal is ruim en dankzij enorme dakramen ook lekker licht.
Gezond genieten
De verleiding begint gelijk al bij Alexandra’s Zoet met prachtige taarten en cakes zonder geraffineerde suikers, lactose en gluten. De liefde voor eten kreeg Alexandra van haar Italiaanse oma. Hier in de hal kun je taart en ander lekkers kopen om mee te nemen maar ook gelijk proeven. Met een kopje thee aan een van de sfeervol gedekte tafeltjes. Ik vermoed nu al dat ik meer dan een uurtje nodig zal hebben om deze markthal te verkennen.
Prijswinnende frites
Je kunt niet alles proeven in een middag, dus de frietjes van Par Hasard bewaar ik voor een volgend bezoek. Maar ze zien er wel erg lekker uit. En ik hoorde dat ze een prijs voor de beste friet van Amsterdam wisten te winnen. Dan moeten ze toch iets goed doen. Afijn, alvast een reden om terug te komen.
Quiches van de Bio Butler
De Bio-Butler haalt uit heel Nederland de lekkerste producten en biedt die onder meer aan bij Yada Yada. Er zijn pie’s (allemaal gevuld met vlees, dus die sla ik over) en quiches. Daar wil ik wel iets van proeven. Mijn keuze valt op de aubergine met chili. Wow, dat is echt bijzonder. De chili geeft een heerlijke oppepper maar de aubergine is ook goed te proeven. En dan die bodem. Niet zompig, zoals vaak bij quiches het geval is, maar heerlijk knapperig en dun. Er schijnt een speciaal deeg voor gebruikt te worden. Jammer dat ik nog andere afspraken heb deze middag, anders had ik er zeker een meegenomen.
Mexicaans of Falafel
Op een gegeven moment moet je keuzes gaan maken. En dat is lastig. Ik ben gek op falafel maar een lekker gevulde taco is ook niet te versmaden. Uiteindelijk proef ik van beide een hapje. De taco chips van Guisotaco is verrukkelijk, dun, knapperig en lekker met de homemade guacamole. De falafelballetjes zijn ook zelfgemaakt en zeer verantwoord. Behalve kikkererwten worden er ook tuinbonen in verwerkt en dat maakt ze heerlijk smeuïg. En dan kun je nog voor verschillende dipjes kiezen ook.
De jiaozi van Maggie
Maggie is druk bezig met het uitrollen van deeglapjes, het vullen en uiteindelijk het stomen van haar zelfgemaakte dumplings of Jiaozi, zoals ze in onvervalst Chinees heten. Toen ze vanuit China naar Nederland kwam, miste ze enkele typisch Chinese smaken en gerechten. Omdat ze onder meer de juiste dumplings hier niet kon vinden, besloot ze ze maar zelf te maken. En met succes.
Manden en meer uit Senegal
Ooit nam ik van een reis naar Senegal een schattig mandje mee als souvenir. Nu zijn ze ook te koop bij Dakar Fashion & Arts. Bijna alles wat eigenaresse Aminata Diao importeert is fair trade zodat de mensen in en rond Dakar die al dat moois maken er ook beter van worden. Behalve de manden vind ik ook de extreem lang uitgerekte houten beelden van mensen schitterend. Nog even over nadenken.
Bijzondere krokketten
Culinair verantwoorde kroketten, daar houd ik van. Ten minst, als ze vegetarisch zijn. De kroketten (of eigenlijk croquetten) van Bubba komen uit België en worden op ambachtelijke wijze gemaakt. Behalve de vleeskroketten zijn er varianten met garnalen, de catch-of-the-day (van de bijvangst die tegenwoordig niet meer teruggegooid mag worden), maar ook kaas met chili of truffel, en seizoen kroketten zoals bijvoorbeeld met asperges. Voor bij de borrel zijn er ook allerlei varianten in bitterbalformaat. Verslavend hoor.
Zjoko Kuzz
Wat zien ze er prachtig uit, de chocolade schuimsoezen van Zjoko Kuzz. Een heerlijk chocolaagje aan de buitenkant, en van binnen een zachte merengue op een biscuitje. Afhankelijk van het seizoen zijn er 17 tot 31 smaken verkrijgbaar. Nu heb je bijvoorbeeld varianten met framboos of aardbei, rond de kerst advocaat en kaneel. Spannend.
Yada Yada Market is drie dagen per week geopend. Op vrijdag van 16.00-22.00 uur, op zaterdag en zondag van 12.00-20.00 uur. Geregeld zijn er optredens van bandjes.
Hetzelfde relaxte sfeertje vond ik onlangs ook op de leukste markt van Rotterdam: Fenix Food Factory, ook bomvol lekkere adresjes aan het water.
Meer fijne adresjes voor een stedentrip Zaandam verzamelde ik al eerder.
Kleine update; De Zaanferry vaart nog steeds van Amsterdam naar o.a. Hembrug en de Zaanse Schans. Inmiddels een stuk drukker overigens.
Vanavond hebben mijn vriendin en ik heerlijk vegetarisch gegeten. De falafel balletjes, salade en pittige sausjes waren verukkelijk. De biologische kruidenthee en -cake echt te gek.
Dat klinkt goed. Ik hoop snel nog een keer te gaan. Wat een heerlijke markt.
Hey Kim, kom je dit weekend weer? Kun je ook een sushi komen proeven. Ik ben dit weekend voor het eerst!
Hi Gideon, helaas kan ik dit weekend niet maar ik kom zeker een keer sushi eten. Erg lekker!
Onbekend en nu niet meer. Hartstikke leuk. Ik maak het bekend aan onze lezers (magazine KAMPEERAUTO) van de NKC.nl. Onze vereniging heeft 40.000 leden met een camper, dus dit is hartstikke leuk als ze naar Amsterdam of Zaandam gaan.
Heb jij een foto die wij kunnen gebruiken, 300 dpi of pluk ik er een uit je Fb?
Leuk stuk, leest uitnodigend.
Wat een waanzinnig lekkere foto’s. Ik weet dat foto’s niet lekker kunnen zijn, maar echt! Ik voel me een geluksvogel dat ik echt heel dicht bij Zaandam woon. Joepie! (en ik kende het nog niet)
Dank je voor je compliment. Ben benieuwd wat jij ervan vindt. Ik vond het echt heel leuk, lekker enthousiaste standhouders ook. Dat maakte het extra bijzonder.