‘En dan kijken zeven paar nijlpaardogen me aan’

 

Denk je Afrika en safari, dan gaan de gedachten al snel naar Kenia of Tanzania. Ik koos voor het onbekendere Zambia. En had geen spijt.

 

De Zambezirivier vormt de levensader van het Lower Zambezi national park. Een eldorado voor knorrende nijlpaarden. Waar je maar kijkt, je ziet oortjes en oogjes of enorme ruggen boven het water uitsteken, vaak in groepjes van een stuk of tien. Of ik zin heb in een kanotochtje tussen de nijlpaarden, vraagt de manager van Sausage Tree Camp? Mijn safari Zambia gaat beginnen.

Zambia, kanoen op de Zambezirivier

Zambia, kanoen op de Zambezirivier

 

Het eerste halfuur geen nijlpaarden

Natuurlijk, grimlach ik. Stiekem hopend dat het een grapje is. Nijlpaarden zijn toch de grootste killers van Afrika? Maar nee, de kano wordt tevoorschijn gehaald. Gids Chris stapt achterin, ik voorin. Ik krijg een peddel die ik mag gebruiken maar als ik liever geniet van het landschap en foto’s maak is dat ook prima. En daar gaan we, de zon is nog maar net op boven het zijriviertje van de Zambezi, een plek bekend vanwege de grote nijlpaardenpopulatie. Desondanks zie ik het eerste halfuur geen nijlpaarden. Ik ben teleurgesteld en opgelucht tegelijk. Dan een knorrend geluid, gesnuif in het water en opeens kijken zeven paar nijlpaardogen me achterdochtig aan.

Zambia, nijlpaard in de Zambezi rivier

Zambia, nijlpaard in de Zambezi rivier

 

Spannend maar geweldig!

Ik herhaal in gedachten de veiligheidsinstructies van Chris: als een nijlpaard aanvalt, stap dan uit de kano, de rivier is op de meeste plekken heel ondiep, en loop weg van de kano. Nijlpaarden zullen als eerste het grootste dat ze zien aanvallen, in dit geval de kano en niet de mens. En dan maar hopen dat er op de oever niet net een krokodil ligt te zonnen of een olifantenfamilie staat te drinken, voeg ik in stilte toe. Chris stopt de kano, kijkt hoe de dieren reageren en besluit dat het veilig is. Ik voel mijn hartslag omhoog schieten en adem pas uit als we ze gepasseerd zijn. Spannend maar geweldig! Bij de tweede groep geniet ik al meer en bij de derde familie voelt kanoën tussen deze moordmachines al helemaal vertrouwd. Tijd voor thee, aldus Chris terwijl hij op de kant af koerst. Een voormalig Britse kolonie verloochent zich niet.

Zambia, kanoen op de Zambezirivier

Zambia, kanoen op de Zambezirivier

 

En actie! Nijlpaarden in gevecht

Enkele meters verderop ligt alweer een groep nijlpaarden. Twee mannetjes besluiten dat dit het moment is een geschil uit te vechten. De bekken gaat honderdtachtig graden open, de scherpe tanden griezelig zichtbaar. Ze schijnen 60 centimeter lang te kunnen worden. Bloedspetters schieten de lucht is. Als ze echt uit hun hum zijn, vechten ze tot de dood erop volgt. Zover komt het ditmaal gelukkig niet. Maar een spektakel is het wel. Ik giet snel het inmiddels koud geworden bekertje thee naar binnen want Chris trekt de kano alweer het water in. Kanoën tussen nijlpaarden, als ik hier zou wonen, zou het mijn vaste ochtendritueel worden.

Zambia, nijlpaard in de Zambezi rivier

Zambia, nijlpaard in de Zambezi rivier

Zambia, nijlpaard in de Zambezi rivier

Zambia, nijlpaard in de Zambezi rivier

Zambia, nijlpaard in de Zambezi rivier

Zambia, nijlpaarden in de Zambezi rivier

 

Meer Safari in Zambia

Lees ook mijn blog over de ultieme luxe aan de Zambezi-rivier: ga voor safari-chic.

 

Boek je vakantie naar Zambia

De beste reistijd voor Zambia is mei tot augustus. Dat is de koele, droge periode en je hebt dan de grootste kans om veel dieren te zien. Daarna volgt de hete, droge periode tot ongeveer november waarna de natte periode aanbreekt. Dat betekent overigens niet dat het iedere dag regent tijdens de natte periode. De prijzen liggen tijdens het zogenoemde groene seizoen wel een stuk lager dan in het hoogseizoen.

De vlucht van Amsterdam naar de Zambiaanse hoofdstad Lusaka duurt in het gunstigste geval ongeveer 12 uur, maar vaak ook een uur of 16 met tussenstop. Het goede nieuws: je hebt geen last van een jetlag want zomers is het in Zambia dezelfde tijd als in Nederland, ’s winters is het verschil een uur.

Zambia is als safaribestemming minder populair dan Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika. Vaak wordt een reis naar deze regio gecombineerd met Botswana en Zimbabwe en andere landen in de regio. Kijk bijvoorbeeld eens bij Djoser. Sausage Tree Camp is niet de meeste goedkope optie als het gaat om safari lodges maar ik heb daar wel een paar fantastische dagen gehad. Op hun website vind je alle informatie.

Bewaren

Bewaren