Stedentrip Zürich: winkels en bezienswaardigheden

 

Heb je een paar vrije dagen over? Boek een stedentrip en ga winkelen in Zürich. Met een beetje geluk ligt er al sneeuw en zie je terwijl je langs het Zürichmeer loopt de witte toppen van de bergen die de stad omhullen. Dit zijn de leukste winkels en wijken.

 

Zurich, Zwitserland

Uitzicht op de stad

Zurich, Zwitserland

Kerstshoppen in Zurich

Winkelen langs de Limmat

Schipfe is een van de oudste wijken van Zürich. In de Middeleeuwen de belangrijkste handelsplek, vanaf de zestiende eeuw de plek voor zijdehandelaren. Tegenwoordig vind je in dit wijkje aan de rivier de Limmat de leukste boetiekjes.

 • Antiekwinkel Vock met zeer bijzonder aanbod zoals oude bouwpakketschepen en speelgoedauto’s, Schipfe 10.
 • Marktlücke biedt fleurige interieuraccessoires, meestal gemaakt door kansarme vrouwen in kleinschalige werkplaatsen. Recyclen is belangrijk en levert verrassende resultaten op zoals ansichtkaarten gemaakt van groentekistjes, Schipfe 24.
 • De piepkleine Buchbinderij heeft een prachtige collectie met de hand ingebonden boekjes, schriften maar ook zelfgemaakte etuis en bewaardoosjes. Ook kun je er terecht voor stijlvol (cadeau)papier uit o.m. Tibet en Japan, Wohllebgasse 9.
 • Sibler is dé winkel voor mooie dingen die je voor je huis nodig hebt, met de nadruk op originaliteit en kwaliteit, Münsterhof 16.
Vock in Zurich, Zwitserland

Vock in Zurich, Zwitserland

Marktlucke in Zurich, Zwitserland

Marktlucke in Zurich, Zwitserland

 

Buchbinderei in Zurich, Zwitserland

Buchbinderei in Zurich, Zwitserland

 • Een origineel souvenir vind je zeker bij Schweize Heimatwerk, de winkel die uitsluitend Zwitsers design verkoopt, Uraniastrasse 1.
 • DecoDomo met een groot aanbod woonaccessoires van Marokko tot Azië, leuk voor sfeervolle kerstspulletjes, Pfalzgasse 2
 • Zijdewinkel Fabric Frontline is een familiebedrijf dat onder meer zijde bedrukt met opvallende prints. Vele celebrities en couturiers zijn helemaal weg van deze bijzondere accessoires. In de mooi ingerichte winkel zijn o.m. sjaals en stropdassen te koop in intense kleuren, Ankerstrasse 118.
 • Pastorini Spielzeug, voor net even iets anders dan anders speelgoed. Veel van natuurlijke materialen als hout, Marktplatz 3.
Schweize Heimatwerk in Zurich, Zwitserland

Schweize Heimatwerk in Zurich, Zwitserland

Schweize Heimatwerk in Zurich, Zwitserland

Schweize Heimatwerk in Zurich, Zwitserland

Sibler in Zurich, Zwitserland

Sibler in Zurich, Zwitserland

Pastorini Spielzeug in Zurich, Zwitserland

Pastorini Spielzeug in Zurich, Zwitserland

Zurich, Zwitserland

DecoDomo in Zurich, Zwitserland

 

Hotspots in knusse slenterstraatjes

Aan de andere kant van het water ligt rondom de Spiegelgasse het oude centrum van Zürich. Met talloze sluip door, kruip door straatjes waar je uren kunt dwalen. Je blijft hier unieke boetiekjes ontdekken. Een kleine selectie.

 • In de Spiegelgasse op nummer 26: Shui Tang een theehuis waar eigenaresse Meng-Lin Chou adviseert over en laat proeven van thee uit Taiwan, China en Japan.
 • Iets verderop is de winkel van Limited Stock met bijzondere vondsten van beeldhouwer Hubert Spörri en binnenhuisarchitect Ulrich Zickler, Spiegelgasse 22 .
 • Achter de prachtige deur op nummer 16 van de Spiegelgasse gaat de modecollectie van Sissi Zöbeli schuil. Maar er zijn ook producten van andere Zwisterse designers zoals de zilveren sierraden van Ma Schellenberg.
Shui Tang in Zurich, Zwitserland

Shui Tang in Zurich, Zwitserland

Limited Stock in Zurich, Zwitserland

Limited Stock in Zurich, Zwitserland

 

 • Leuk klein winkeltje, denk je als je binnenloopt. En dan blijkt er nog een ruimte achter te zijn en nog een en nog een… Neem dus de tijd om de prachtig gepresenteerde interieurcollectie bijeengezocht door Barbara Wick te ontdekken, Neumarkt 3.
 • Nu breien en haken helemaal hot zijn, is HandArt een must go in Zurich. De prachtige wol soorten van zeer goede kwaliteit zijn op kleur gesorteerd, Neumarkt 10.
 • Voor kinderen en ouderen die altijd jong gebleven zijn: Meinrad’s poppen- en berendokter, Neumarkt 12.
 • Time Tunnel met retromeubels en een kapperzaak in een. Tijdens een knipbeurt alvast iets moois uitzoeken uit het verleidelijke aanbod van art nouveau meubels, vintage kleding, sixties lampen en meer, Stüssihofstatt 7.

 

Wick in Zurich, Zwitserland

Wick in Zurich, Zwitserland

Time Tunnel in Zurich, Zwitserland

Time Tunnel in Zurich, Zwitserland

 

Architectuur: industriële panden

Vroeger het werkterrein van stoere arbeiders, nu is de voormalige industriewijk Zürich West de meest trendy van de stad. De wijk heeft een zeer grondige opknapbeurt gekregen met behoud van de prachtige (fabrieks)panden.

 • De oude ruimten onder de spoorlijn kregen een metamorfose, et voilà, daar was Viadukt Arches. Creatievelingen hebben er winkeltjes en werkplaatsen en er is de overdekte markt Im Viadukt met slowfood en lokale Zwitserse producten zoals bijvoorbeeld Zwitserse whisky, Viaduktstrasse.
 • Ook een bezoek waard is Schiffbau een oude hal waar schepen gemaakt werden. Schitterend gerenoveerd biedt het nu onderdak aan jazzpodium Moods en misschien wel de beste Italiaan van de stad La Salle, Schiffbaustrasse 4.
 • In West is ook de flagship store van Freitag, de beroemde tassen gemaakt van vrachtwagendoeken. Er is onlangs een chiquere lijn geïntroduceerd, de zondagse variant van de Freitag tas zeg maar, met ingetogen, lichte kleuren. De winkel van Freitag zie je van verre: een enorme zuil van op elkaar gestapelde containers, Geroldstrasse 17.
Restaurant La Salle in Zurich, Zwitserland

Restaurant La Salle

Freitag in Zurich, Zwitserland

Freitag

Freitag in Zurich, Zwitserland

Freitag

Freitag in Zurich, Zwitserlandnd

Freitag

Markthallen in Zurich, Zwitserland

Markthallen

 

Restaurant & hotel

 • Restaurant Kronenhalle combineert de kunst van eten met meer reguliere kunst. Aan de muren hangen echte Chagall’s en Picasso’s, aangeschaft door de eigenaresse. Voor liefhebbers van kastanjes, ze hebben in de herfst/winter een dessert met een soort kastanjevermicelli, Rämistrasse 4.
 • Eten zonder dat je weet wat er precies op je bord ligt. Het kan bij Blinden Kuh, een compleet donker restaurant. Best even eng om je over te geven aan de blinde bediening. Ik ben al snel blij dat ik geen soep besteld heb, Mühlebachstrasse 148.
Restaurant Kronenhalle in Zurich, Zwitserland

Restaurant Kronenhalle in Zurich, Zwitserland

Restaurant Kronenhalle in Zurich, Zwitserland

Restaurant Kronenhalle in Zurich, Zwitserland

 

Overnachten

Net buiten het centrum maar goed bereikbaar met het openbaar vervoer is het trendy Zürichberg hotel, inderdaad gebouwd op een berg. Op het terras with-a-view liggen dekens op de stoelen zodat je zelfs in de winter buiten een heisse schoggi (warme chocolademelk) of glühwein kunt drinken, Orellistrasse 21.
En als je daar dan toch bent, de dierentuin is vlakbij. Zodra de temperatuur onder de tien graden C zakt worden de koningspinguïns uitgelaten tijdens de pinguïnparade (13.30 uur), en dat is best bijzonder, Zürichbergstrasse 221.

Terras van hotel in Zurich, Zwitserland

Terras van het Zurichberg hotel in Zurich, Zwitserland

Dierentuin in Zurich, Zwitserland

Dierentuin in Zurich, Zwitserland

 

Bezienswaardigheden buiten Zürich

In een stad omringd door bergen, wil ik naar boven. Een gelukje, ik hoef geen enkele moeite te doen om de Uetliberg op te gaan. De Uetlibergbahn vertrekt vanaf de Hauptbahnhof en 20 minuten later sta ik bovenop de berg met prachtig uitzicht over Zürich. Even het uitzichtpunt Uto Kulm beklimmen en dan wandelen naar beneden. Ik zou ook weer de trein naar beneden kunnen nemen, maar ik heb gehoord over een uniek adresje dat alleen lopend te bereiken is. Gewoon de bordjes Teehaus Jurablick volgen. Opeens is daar een schattig café/restaurant in een half stenen, half houten chalet midden in het bos. Drink koffie met taart erbij of kies voor een heerlijke lunch. Vrijwel alles is huisgemaakt. Alleen open op vrijdag t/m zondag.

Uetliberg bij Zurich, Zwitserland

De trein naar de Uetliberg

Uetliberg bij Zurich, Zwitserland

Uetliberg

Uetliberg bij Zurich, Zwitserland

Uetliberg

Uetliberg bij Zurich, Zwitserland

Uetliberg

Teehaus bij Zurich, Zwitserland

Teehaus Jurablick

Ook nog even een last minute stedentrip naar Zurich? Hier vind je de goedkoopste last minute vliegtickets.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren