De dagen worden korter, de temperaturen dalen en de boombladeren veranderen van kleur: de herfst komt er aan! Of je nou van het najaar houdt of niet, feit is dat dit het perfecte seizoen is om de natuur op te zoeken en de leukste indoor uitjes te beleven. Maar welke plekken zijn ook leuk voor kinderen? Wij zetten de leukste familieuitjes voor je op een rij!

 

Avontuur op de Veluwe

De Veluwe is een van die Nederlandse pareltjes waar je je echt helemaal kunt onderdompelen in het veranderen van de natuur: die vind je namelijk overal om je heen! Dit fantastische gebied is ook nog eens bijzonder veelzijdig. Bewonder de heide, die eind zomer/begin herfst zo kleurrijk bloeit, zie hoe de blaadjes van de bomen langzaam van groen naar rood en geel veranderen. Laat je ook verrassen door het stuifzand van het Kootwijkerzand, dat het hele jaar door een bijzondere aanblik biedt! Kinderen zullen zich verwonderen, maar ook zeker vermaken wanneer je besluit wat langer te verblijven op de Veluwe. Er is hier namelijk genoeg te doen: bezoek bijvoorbeeld kastelen of ga op avontuur in een van de klimbossen!

Dompel je tijdens familieuitjes onder in de Veluwse natuur. Familie-uitjes

Dompel je tijdens familieuitjes onder in de Veluwse natuur. Beeld: Voordeeluitjes

 

Familieuitjes: educatief op pad

In de herfst is de kans groot dat het regent. Bah. Maar ook dé ideale kans om het nuttige met het aangename te verenigen! Want wat dacht je van een educatief uitje naar het museum? Ook voor kinderen zijn er genoeg leuke musea om te bezoeken. Zoals het NEMO Science Museum in Amsterdam. Hier leren de kinderen, en jij, van alles over wetenschap en techniek. Klinkt dat saai? Is het niet! Dit interactieve museum biedt tal van mogelijkheden tot experimenteren. Meer geïnteresseerd in het menselijk lichaam? Dan is CORPUS in Oegstgeest, bij Leiden, een leuke bestemming. Hier loop je door een lichaam van liefst 35 meter hoog! In Zeeland is Deltapark Neeltje Jans een bijzonder uitje. Hier staan de Watersnoodramp en de bouw van de Deltawerken centraal. Maar er is ook een flinke waterspeeltuin, voor de nodige waterpret.

Familieuitjes: een dag naar NEMO in Amsterdam

Familieuitjes: een dag naar NEMO in Amsterdam

 

Uitwaaien op de Wadden

Niet vies van een beetje frisheid, en houd jij wel van een beetje uitwaaien aan zee? Vertrek dan in de herfst richting een van onze Waddeneilanden! De ideale bestemming in de herfstvakantie, echt! Eindeloze strandwandelingen langs de kust, lekker struinen door de duinen en genieten van de zilte zeelucht; heerlijk. En schelpjes zoeken en strandkastelen bouwen: dat is heus niet alleen in de zomer mogelijk! Sowieso valt er voor kinderen in het najaar genoeg te beleven tijdens, bijvoorbeeld een weekendje Terschelling. Ga zeehondjes spotten, geniet van een hapje en een drankje in een strandpaviljoen, ga lekker fietsen en bezoek het Wrakkenmuseum en Museum ’t Behouden Huys, waar je van alles leert over het eiland.

Familieuitjes voor de herfst: uitwaaien op de Waddeneilanden

Familieuitjes voor de herfst: uitwaaien op de Waddeneilanden

Uitwaaien op de wadden

Uitwaaien op de wadden

 

Indoor speelparadijs

Een gegarandeerd succes is de binnenspeeltuin. Een gruwel voor veel ouders, maar een feest voor de kinderen! Zij kunnen zich fijn uitleven in de ballenbak, op de glijbanen en in de klimtouwen en smullen in de hier te vinden restaurants van hun favoriete lekkernijen. Deze bontgekleurde speelcentra zijn daarmee een echt feestje. Je vindt ze eigenlijk overal door het land, dus er zit er ongetwijfeld ook een bij jou in de buurt.

 

Van tak naar top in een klimbos

Maar zelf wil je je natuurlijk ook een beetje vermaken tijdens je familieuitje. En dat doe je in een klimbos! Dit is de plek waar jong én oud zich vermaakt dankzij de verschillende niveaus in de te volgen routes. We hebben al aangestipt dat er zich een paar op en rond de Veluwe bevinden, maar in Nederland zijn nog veel meer van dit soort bossen te bezoeken, waar je veilig gezekerd van boomtop naar tak klimt via netten en over hangbruggen. Lekker fris in de buitenlucht avontuurlijk en actief bezig zijn, dat is toch een perfecte manier om een fijne herfstdag te spenderen?

Herfstbladeren kunnen de dakgoten van het chalet verstoppen

genieten van herfstkleuren

 

MEER FAMILIEUITJES

Mocht je kiezen voor de Wadden, kijk dan ook eens naar leuke dingen om te doen in Frieland.

De haven van Harlingen, Friesland

De haven van Harlingen, Friesland