Sinds vakantie-in-eigen-land is omgedoopt in staycation is het plotseling hip om in Nederland vakantie te vieren. Een stedentrip Almere staat dan waarschijnlijk niet op de eerste plek van het to-go lijstje. Maar deze jonge stad blijkt verrassend veelzijdig.
09.58 uur – aankomst in Almere
Milieubewust reizen betekent kiezen voor het openbaar vervoer. Dus ga ik met de trein naar Almere Centrum, wat goed te doen is vanuit mijn woonplaats. Nog geen 40 minuten na vertrek sta ik in Almere. Mijn eerste stop in de stad is het VVV kantoor (De Diagonaal 199) op minder dan een kilometer lopen van het treinstation. Daar verhuren ze namelijk fietsen en e-bikes, en die heb ik nodig om bij mijn B&B te komen. Maar daarover later meer.
Fietsen: 440 km fietspaden
Almere duurzaam verkennen lukt uitstekend lopend of per fiets. Vooral de fiets blijkt een prima keuze want Almere heeft maar liefst 440 kilometer vrij liggende fietspaden. Dat is relaxt fietsen en genieten van natuur en architectuur zonder het gevaar door auto’s van je wielen gereden te worden. Bij de VVV huur ik een e-bike. Gemak dient de mens en Almere is een weidse stad. Van oost naar west meet de grootste stad van de Flevopolder zo’n 20 kilometer. Bij de VVV krijg ik ook tips voor de leukste fietsroutes.
10.45 uur – Keuzes maken
Al snel blijkt dat ik keuzes moet maken. Wordt het eerst architectuur, natuur, de stranden van Almere of toch liever de stadsbossen in dit groene deel van Flevoland? Het liefst wil ik alles uitgebreid zien maar ik heb maar twee dagen dus het wordt een klein beetje van alles wat. De eerste bestemming is De Regenboogbuurt in Almere Buiten, een kilometer of acht fietsen ten oosten van het centrum. Wat opvalt is dat de verkeerslichten voor fietsers en voetgangers standaard op groen staan, hier moeten kruisende auto’s wachten op groen licht. Dat fietst lekker door.
Architectuur: de Regenboogbuurt
Almere is jong, nog geen 45 jaar oud. Voor architecten en stadplanners was dat vast een feestje: een heel wit canvas dat ze met veel fantasie konden vullen. Zoals bijvoorbeeld in de Regenboogbuurt. Langs de Lage Vaart staan 3 grote woontorens, de Rode Donders, van Liesbeth van der Pol. Daarachter ligt de kleurrijkste wijk van Nederland. Niet dat de bewoners daar allemaal blij mee zijn. Sommigen willen zelf bepalen in welke kleur zij hun huis schilderen want vrijheid, blijheid. Maar de gemeente heeft besloten dat de grote vlakken in de originele kleuren geschilderd moeten worden.
Gelukkig, ik had het jammer gevonden als deze unieke wijk zou verdwijnen. Zigzaggend door de Regenboogbuurt fiets ik onder meer van de Lilastraat en Robijnplantsoen naar het Beigepand en het Jadeplantsoen. Zelfs de bomen en planten zijn afgestemd op de kleuren van de straat. Daar word je toch vrolijk van?!
12.40 – Lunchen bij Neighbours Kitchen
Lunchtijd! Mijn volgende bestemming ligt weer een kilometer of 7 fietsen verderop, in de Nobelhorst, een wijk in aanbouw aan de andere kant van de A6. Deze stop wilde ik per se in mijn programma opnemen. Omdat alles wat ze bij restaurant Neighbours Kitchen (Marie Curiestraat 3) serveren vegan is. Omdat deze lunchroom niet in het centrum ligt en het eten dus echt goed moet zijn om te blijven bestaan. En natuurlijk ook omdat de veelbelovende menukaart van Neighbours Kitchen lekkerbekkend aantrekkelijk is.
Vegan Burger op het stadsterras
Als ik binnenloop, weet ik dat het goed zit. De sfeer is warm, uitnodigend, met een nonchalante Caribische flair. Eigenaresse Maxime begon dit restaurant in 2016 als theehuis. Inmiddels staat dit lunchcafé stevig op de kaart in Almere. De menukaart is bescheiden, wat mij juist aanspreekt. Dan zijn de gerechten die er op staan vast met extra liefde en aandacht bereid. Ik kies voor de burger. En man o man, wat is die lekker. En bovendien een plaatje om te zien met al die kleuren. Dit is echt plantbased soulfood, zoals ze zelf zeggen.
14.10 uur – Stadslandgoed De Kemphaan
Ik vraag Maxime wat tips en net als iedereen die ik spreek is zij enthousiast over stadslandgoed De Kemphaan. Dat is onder meer de plek waar je Stichting AAP kunt vinden, het opvangcentrum voor apen en andere exotische zoogdieren. Met een beetje mazzel zie je er enkele als je wandelt over de houten vlonders bij de twee apeneilanden. Maar De Kemphaan is veel meer. Je gaat er naartoe om lekker te wandelen, kinderen (plus volwassenen) klimmen in het Fun Forest, er zijn natuurexcursies, er is een kinderboerderij, een natuurcamping, restaurants, een brouwerij en meer. De apen zag ik niet, wel twee enorme scharrelvarkens. De stadsboerderij organiseert trouwens iedere zaterdagochtend een biologische boerenmarkt. Ook leuk!
16.05 uur – Ecodorp Bolderburen
Nog een tip van Maxime was het Ecodorp Bolderburen aan de Kievietslaan. Dwars door het groen zoek ik mijn weg in dit nog redelijk onontgonnen deel van Almere. En zo arriveer ik in iets minder dan twintig minuten opeens in Scandinavië. Want ja, Zweden in de polder, in Almere bestaat het. Wie ooit de tv-serie Pippi Langkous heeft gezien, herinnert zich misschien Bolderburen. Daar stonden maar drie boerderijen, in het mini-ecodorp in Almere staan wat meer huizen, een stuk of 22. De Scandinavische houten huizen in zachte pastelkleuren variëren van tiny houses tot Zweedse villa’s. En dat allemaal in de Almeerse wijk Oosterwold.
Duurzaam wonen in Oosterwold
De sfeer is relaxt in Bolderburen. Ooit verbouwde een boer op deze plek tegenover de golfbaan biologisch dynamische gewassen. Nu is er dus een duurzame woonwijk waar veel bewoners ook zelf groenten verbouwen en de zongerijpte, biologische appels en peren van de bomen plukken. In de binnentuin is natuurlijk een gemeenschappelijke sauna, maar er zijn ook picknickbanken en er komen schapen die het gras lekker kort zullen houden. De energie neutrale huizen zijn gebouwd van duurzame materialen en de bewoners zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Wat een plaatje, dit fleurige dorp.
16.55 uur – B&B in een urban wijngaard
Ook in Oosterwold ligt B&B LCBT (Auguste Comteweg 89), één van de meest bijzondere overnachtingsplekken van Almere. En nee LCBT staat niet voor lesbo, bi, transgender en nog wat variaties maar voor: Life Contains Beautiful Things. En als je hier aankomt, begrijp je de naam. Ik stal mijn fiets bijna in de wijngaard en zie drie prachtige cottages omgeven door wijnranken met privéterrassen uitkijkend op een zwemvijver. Dit is veelbelovend.
Pionieren in de polder
Eigenaresse Shirley leidt me rond en vertelt over dit spannende project dat ze samen met man en twee kinderen een jaar of drie geleden begon. Als eerste plantten ze zo’n 600 wijnranken, waarmee hun totale aantal kinderen op 602 komt, zegt ze lachend. Daarna volgde het laten bouwen van huis en cottages in een destijds nog desolaat gebied in de Almeerse polder.
17.30 uur – Wijntje bij de zwemvijver
Oosterwold is een bijzondere plek in Almere omdat de nieuwe bewoners allemaal hun eigen duurzame huis (laten) bouwen en ook moeten zorgen voor gemeenschappelijke voorzieningen als wegen, straatverlichting et cetera. De gebouwde woningen zijn totaal verschillend maar hebben die ene gemeenschappelijke deler: het milieu niet nog meer belasten. En dat levert prachtige initiatieven op.
Dat er links en rechts nog gebouwd wordt, ontgaat mij als ik met een glas wijn bij de zwemvijver zit. Nee, nog geen wijn van de eigen wijngaard, die hopen ze in 2020 wel te hebben. Een mooi moment om nog eens terug te gaan.
Strand, 42 km kustlijn
Natuurlijk, Almere ligt op de bodem van wat ooit de Zuiderzee was. En ik weet dat de stad aan het Gooimeer, IJmeer en Markermeer grenst. Toch verrast het me dat Almere een kustlijn van 42 (!) kilometer heeft. Er zijn negen stranden en strandjes in deze polderstad, sommige middenin de stad, andere aan weidsere wateren. Mijn bestemming deze avond is het Almeerderstrand. Daar heeft theatergroep Vis à Vis een waanzinnige, creatieve ontmoetingsplek gecreëerd.
18.45 uur – Restaurant De Rode Haring
Restaurant de Rode Haring (in inderdaad een signaalrood én energieneutraal pand) hoort bij het Vis à Vis-project. Daar eet je vóór de voorstelling van een heerlijk buffet. De gerechten zijn zoveel mogelijk bereid met lokale ingrediënten. Op deze zonnige dag zoek ik een plekje aan een van de picknicktafels buiten. Er hangt een fantastisch sfeertje, een beetje Oerol-gevoel. Uit de gesprekken die ik her en der opvang, blijkt dat velen hier jaar-in jaar-uit komen voor een voorstelling.
20.30 uur- Theater Vis à Vis
Want ja, dé reden waarom er vele zomeravonden honderden mensen naar dit stukje van Almere komen, is theatergroep Vis à Vis. Dit supercreatieve gezelschap speelt iedere zomer openluchtvoorstellingen. Weer of geen weer. Het goede nieuws: het publiek zit droog op de overdekte tribune. Het slechte nieuws: als het regent worden de acteurs/actrices drijfnat. Het is gelukkig droog vanavond. De tribunes zitten vol en dan begint anderhalf uur spektakel.
In 2019 speelt Vis à Vis de voorstelling ROBOT, een intiem, klein verhaal dat groots gebracht wordt. Tegen het eind wordt ook duidelijk waar die enorme hijskraan voor dient die ik eerder op het terrein zag staan. Het is al donker als de voorstelling rond een uur of tien afloopt, en juist het gebrek aan licht maakt de grande finale nog mooier. Waarschijnlijk wordt de voorstelling ROBOT ook in 2020 nog gespeeld.
Dag 2 – stedentrip Almere
6.50 uur – Wakker worden in een wijngaard!
Stilte. Ik luister extra goed, maar ik hoor helemaal niets. Niets! Ik had mijn wekker gezet, maar ik word vroeger wakker. De zon schijnt, er staat een Nespresso-machine in mijn kamer, dus ik zet de deur open voor wat frisse lucht, maak een espresso en duik met koffie, gidsjes en folders over Almere weer mijn bed in. Lekker even relaxt de dag voorbereiden. Ik stippel mijn fietsroute naar het centrum voor later vast uit. En dan snel douchen, aankleden en ontbijten.
8.30 uur – Vegan ontbijt in een wijnkistje
Ik heb het Shirley onbedoeld lastig gemaakt door gisteren bij aankomst pas te melden dat ik vegan eet. Maar dat blijkt geen enkel probleem daar haar halve gezin al bijna altijd vegetarisch eet. Even na half negen krijg ik mijn ontbijt in een houten wijnkistje bij mijn lodge afgeleverd. Het is een zeer royaal ontbijt met tofublokjes met ui en ander lekkers in plaats van scrambled eggs, een heerlijk vers broodje met hummus, een smoothie en een schaaltje yoghurt met muesli. Koffie en thee kan ik zelf zetten. Wow, dat is genieten en dat in deze rustgevende omgeving. Ik eet veel te veel, maar gelukkig heb ik nog een fiets-workout naar het centrum voor de boeg.
9.35 uur – Op weg naar Almere Centrum
Ik heb besloten dwars door het Almeerderhout, de stadsbossen van Almere te fietsen. Dan langs de Hoge Vaart om ten slotte via het Lumièrepark in hartje Almere Centrum uit te komen. Een heerlijk fietstochtje van ongeveer 11 kilometer dwars door de natuur. En vrijwel geheel langs autovrije fietspaden. Onderweg zie ik de restanten van Het Kasteel, ofwel de jongste ruïne van Nederland. De initiatiefnemer ervan had grootste plannen om het Belgische kasteel Jemeppe uit Hargimont na te bouwen. Kosten 60 miljoen euro, later opgeschroefd tot 120 miljoen. En dat bleek te kostbaar. Sindsdien zijn er verschillende plannen geweest met het kasteel maar tot nu toe is er niets mee gebeurd en is het kasteel vooral een luchtkasteel.
10.15 uur – kattencafé The Coffee Cat
Wakker worden zonder mijn twee rooie katten is toch een beetje een kater. Dus nadat ik mijn e-bike ingeleverd heb bij de VVV loop ik naar kattencafé The Coffee Cat (Brouwerstraat 36). Maar liefst 12 pluizige bolletjes wonen hier, allemaal even schattig en eigenwijs. Hier komt een mens wel aan de dagelijkse dosis knuffels. De enorme Maine Coon-kat Arwin dwingt dankzij zijn omvang respect af maar blijkt een klein hartje te hebben. Diva doet haar naam wel eer aan alhoewel zij zich wel uit haar privémandje laat jagen door een kleine rooie opdonder.
11.00 uur – Verrassing op het dakterras
Een alternatief voor een koffie of thee is het dakterras van La Place (Citadel 16). Je verwacht misschien vooral stenen te zien, maar boven de winkels liggen huizen rondom gemeenschappelijke daktuinen. Het is hartstikke groen hier. Er zijn grasvelden, bloemenperken, speeltoestellen voor kinderen en meer. Waanzinnig. Diep beneden zie je het winkelend publiek. En in de verte kleurt gebouw de Smaragd de horizon. Wat een verschil, dit nieuwste deel van Almere Centrum in vergelijking met het vrij saaie jaren ’80 deel dat je ziet zodra je het treinstation uitloopt. Dankzij dit nieuwe deel, ontworpen door Rem Koolhaas’ architectenbureau OMA, heeft Almere eindelijk een sfeervol centrum gekregen, een ziel.
11.30 uur – Rondleiding centrum Almere
Voor ik ging reizen voor werk dacht ik dat rondleidingen saai waren. Inmiddels weet ik beter. Je moet een goede gids treffen, maar dan kun je in een paar uur zoveel interessants te weten komen over een stad of gebied. En dus ontmoet ik gids Wim bij de VVV voor een kennismaking met het centrum van Almere. Dat begint bij de Citadel van Atelier Christian de Portzamparc. De Citadel ziet er uit als een soort stadskasteel met kantelen. De warmbruine betonnen muur bovenaan doet denken aan opgedroogde modder: dat wat je krijgt als je land drooglegt, zoals in Almere gebeurd is.
De Walk of Fame van Almere
Wim wijst naar de grond. Tientallen tegels vormen de Walk of Fame van Almere. En nee, de jonge stad heeft niet zoveel beroemdheden voortgebracht. Op de tegels staan hoogtepunten uit de jonge geschiedenis van de stad. Dat loopt van de lancering van de naam Almere-Stad tot nu. Of eigenlijk tot in de toekomst want het project loopt door tot 2043. De eerste tegel vind je als je het treinstation Almere Centrum uitkomt en in de richting van de winkelstraten van Almere centrum loopt. Zelfs de vuilnisbakken in de winkelstraat zijn bijzonder, weet Wim: ze zijn verbonden met een ondergronds afvaltransport systeem. Het vuil wordt weggezogen naar plek buiten het centrum waar het verder verwerkt wordt.
Bijzondere bibliotheek
We lopen door naar de bibliotheek. Daar had ik eerder van gehoord. Een van de architecten, Jeroen van Schooten, was jarenlang mijn benedenbuurman. Maar ik was er nooit naar binnen gelopen. De bibliotheek is geïnspireerd op sawa’s en loopt langzaam af. Via een heling kun je naar boven lopen langs de verschillende afdelingen. Overal zijn zitjes, dus plof gerust neer met een boek of tijdschrift. Vanaf de bovenste verdieping heb je uitzicht op de binnentuinen van alweer zo’n mooi woonproject met verborgen stadstuinen. En van bovenaf zie je ook grappige details in de bibliotheek zelf zoals een vloerkleed met lachende mensen erop.
En toen was er Weerwater
We slenteren verder door de stad. We passeren het Belfort en het Forum en zien mensen genieten op de vele terrassen. Wim wijst op de bussen die onder het centrum door rijden, daar heb je als voetganger dus geen last van. We lopen zelfs een parkeergarage in, waar kunst de muren siert. Vlakbij Weerwater komen we weer boven de grond. Ooit was hier het IJsselmeer, een jaar of vijftig geleden werd dat land en toen er op andere plekken zand nodig was, ontstond dit meer. Er was Weerwater.
Almere in legosteentjes
Langs het water staan opvallende gebouwen zoals The Wave van Van Zuuk. Daar aan het water ligt ook het fragiele gebouw KAF (Kunstlinie Almere Flevoland), het culturele centrum ontworpen door het Japanse architectenbureau Sanaa. Loop er zeker even binnen en vraag naar de architectuurstudio. Daar vind je een 4×4 meter grote plattegrond van Almere met enkele opvallende gebouwen nagebouwd van lego. Dit project is alvast een voorzetje voor de grote Floriade Expo2022, die Almere nog meer op de kaart gaat zetten.
13.15 uur – IJspressi
Nog één keer moet ik keuzes maken in Almere. Ga ik lunchen bij vega(n) restaurant The Black Cockatoo waarover ik vele goede verhalen hoorde? Of kies ik voor een koffie en ijs bij IJspressi (Schutterstraat 44)? Het zonnige weer helpt me bij mijn besluit: IJspressi wordt het. Tien jaar geleden besloten Inge en Martijn hun droom waar te maken. Zij is barista en maakt perfecte koffie. Hij is een smaakkunstenaar op het gebied van ijs.
Ik begin met een volmaakte biologische espresso en dan is het tijd voor ijs. Inmiddels zijn er zo’n 100 smaken gemaakt met verse ingrediënten (dus echt fruit bijvoorbeeld, geen smaakstoffen) waarvan er dagelijks ongeveer 60 in de winkel te koop zijn. En daarvan zijn er maar liefst zo’n tien vegan!!! Inge ziet mijn onvermogen om te kiezen en laat ze allemaal aanrukken. Wow, alleen hiervoor kom ik snel weer terug in Almere.
Op deze website vind je meer info over Almere
Wat een ontzettend leuk reisverhaal.
Almere heeft echt veel leuke en verrassende plekjes te bieden.
Dank je voor het compliment. En inderdaad, Almere heeft me echt verrast!
Leuk stuk! En wat een leuke verrassing ons huis te zien (het roze 😊)
Dank je en wat een toeval dat je je huis zag. Mooi wonen daar in Oosterwold!