Het tweede deel van mijn rondreis door Zuid-Zweden. Ik zag meren (veel meren), verkende schattige dorpen, logeerde in bijzonder knusse hotels en reed uren zonder een mens te zien. Dit stukje Scandinavië biedt alles!

De winkelstraat van Granna, Zuid-Zweden. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

De winkelstraat van Granna, Zuid-Zweden

 

Zodra ik Stockholm verlaat, maak ik kennis met het ongerepte Zweden. Söderfors ligt ruim 100 kilometer ten noorden van Stockholm. Het is een oase van rust ondanks de ijzer verwerkende fabriek die nog altijd open is. Hotel Söderfors Herrgård bestaat uit een prachtig zachtgeel gebouw met twee kleinere bijgebouwen waar ook hotelkamers ondergebracht zijn. Alle kamers zijn anders ingericht en zeer ruim. De grootste verrassing is het bijzondere, beschilderde plafond in de eetzaal waar ‘s morgens het royale ontbijtbuffet staat uitgestald.

Het kerkje in Soderfors, Zweden. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

Het kerkje in Soderfors, Zweden

Hotel Söderfors Herrgård, een van de hotels tijdens mijn rondreis Zuid-Zweden

Hotel Söderfors Herrgård, een van de hotels tijdens mijn rondreis Zuid-Zweden

Via smalle langweggetjes dwaal ik de volgende ochtend richting oostkust voor een dagje aan het strand. Bönan blijkt een lieflijk vissersdorp waar veel haring gerookt wordt. Het is ook een populaire vakantiebestemming dankzij de zachtgele zandstrandjes en vele fietspaden in een bosrijke omgeving.

Dagje naar het strand in Bonan

Dagje naar het strand in Bonan

Traditioneel roodgeschilderde huizen in Bonan, Zuid-Zweden. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

Traditioneel roodgeschilderde huizen in Bonan, Zuid-Zweden

 

Autorondreis Zweden: cultuur snuiven

Wat onvervalste Zweedse cultuur opsnuiven kan in het huis van Carl en Karin Larsson. Hij was een van de beroemdste schilders van Zweden, zij maakte de mooiste dingen van textiel, in zeer strakke vormen, haar tijd ver vooruit. Het creatieve stel had een heerlijk huis, iedere kamer ademt een andere sfeer, op de muren overal teksten en portretten van hun kinderen. Het is een kruip-door-sluip-door huis omdat er steeds een stukje werd aangebouwd om de acht nakomelingen een plekje te geven. Erfgenamen van Carl en Karin gebruiken het huis nog altijd voor een weekendje ontspannen of om er bijvoorbeeld een bruiloft te vieren.

Het huis van Carl Larsson. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

Het huis van Karin en Carl Larsson

Bijzondere brievenbussen in Zuid-Zweden

Bijzondere brievenbussen in Zuid-Zweden

 

Rondleiding huis Carl Larsson

Het huis is alleen begeleid te bezichtigen. Dus trek wel wat tijd voor uit voor het bezoek want soms is het even wachten op een rondleiding in de gewenste taal. Maar in de tussentijd dwaal ik lekker rond in de tuin langs de rivier en bezoek ik alvast de dorpskerk want ook die heeft Carl gedecoreerd. Het was zijn cadeautje aan de gemeenschap toen het na de dood van zijn oudste zoon (die op achttienjarige leeftijd overleed aan een blindedarmontsteking) minder ging met zijn werk.

De kerk in het dorp van Carl Larsson. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

De kerk in het dorp van Carl Larsson

 

Nusnäs en Hans Christian Andersen

Kunst van een heel andere orde is te vinden in Nusnäs, een plaatsje aan het Siljanmeer. Het meer werd door sprookjesschrijver Hans Christian Andersen zo lovend beschreven in zijn boek In Zweden dat er direct een stroom toeristen en kunstenaars op gang kwam. Nusnäs is tegenwoordig bijna een verplichte stop omdat daar de beroemde Dalarna paardjes gemaakt worden door de familie Olsson. Je ziet er hoe het paardje uit hout gesneden wordt, een verfbad krijgt en ten slotte met de hand voorzien wordt van versieringen. Natuurlijk zijn de paardjes er te koop.

Rondreis zuid Zweden, autorondreis

Het rode paardje van Dalarna

De Dalarna paardjes worden met de hand beschilderd. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

De Dalarna paardjes worden met de hand beschilderd.

Dalarna paardjes in overvloed. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

Dalarna-paardjes in overvloed

 

Sfeervol hotel in Zuid-Zweden

Afbuigend naar het zuidwesten kom ik in Malung, met net buiten het dorp hotel Värdshuset Lugnet. Het oude, gele huis ligt op een heerlijke plek aan een rivier, met als mooiste cadeautje het terras boven het water. Golfliefhebbers lopen zo het 9-holes golfterrein van de buren op, reserveren hoeft niet er is altijd een green fee te koop.

Omgeven door natuur in Malung. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

Omgeven door natuur in Malung

Hotel in Malung, op een steenworp afstand van een golfbaan. Värdshuset Lugnet

Hotel Värdshuset Lugnet in Malung, op een steenworp afstand van een golfbaan.

Hotel Värdshuset Lugnet in Malung, op een steenworp afstand van een golfbaan. Rondreis Zuid Zweden.

Alweer zo’n fijne plek, hotel Värdshuset Lugnet in Zuid-Zweden

 

Autorondreis Zweden: pastelkleurige dorpjes

Rustgevend hoor, urenlang rijden of wandelen door een onbedorven groene wereld met honderden meren en uitbundig bloeiende paarse en roze vingerhoedskruid in de berm. Soms vraag je je af of er nu zoveel meren zijn of dat het zuiden van het land eigenlijk één groot meer is vol met eilanden die met elkaar verbonden zijn. Fijne doorkijkjes levert het vaak op. En na soms uren geen mens gezien te hebben zijn er plots prachtige dorpjes. Lindesberg is er zo een, gelegen aan – natuurlijk – een meer. Achter het toeristenbureau naast de kerk is een prettig terras met uitzicht op de pier vanwaar de boot voor een tochtje over het water vertrekt. Om het meer heen slenteren kan ook, het is een wandeling van ongeveer 7 kilometer.

Even relaxen op een steiger tijdens een rondreis Zuid-Zweden

Even relaxen op een steiger tijdens een rondreis Zuid-Zweden

Zomaar een kerkje in Zuid-Zweden. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

Zomaar een kerkje in Zuid-Zweden

Lunchen in Lindesberg, Zuid-Zweden. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

Lunchen in Lindesberg, Zuid-Zweden

 

Tips voor je rondreis Zuid-Zweden

  • In de winkelstraat van Lindesberg zijn enkele leuke winkels en er is een kunstgalerie/cafeetje waar je onder het genot van gul belegde broodjes en zalige zoetigheden lokale kunst kunt bewonderen en kopen.
  • Enkele kilometers verderop ligt misschien wel het leukste dorp van het zuiden, Nora, met veel pastelkleurige houten huizen, alweer aan een meer gelegen. De straten zijn gevuld met bijzondere winkeltjes, Zweeds design, kledingboetieks, antiek en curiosa. Er is een rustig wandelpad langs het meer en het prachtige oude treinstation. Voor de lekkere trek tussendoor is er het eigen ijs van Nora, geserveerd in royale hoorntjes. De plaatselijke vlucht vogels zit tussen de bankjes te wachten op een restje.
Fijne vintage auto, dé manier om in Nora aan te komen. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

Fijne vintage auto, dé manier om in Nora aan te komen.

Detail van een huis in het dorp Nora. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

Detail van een huis in het dorp Nora

Beroemd zijn ze, die ijsjes van het dorpje NoraRondreis zuid Zweden, autorondreis

Heerlijk zijn ze, die ijsjes van het dorpje Nora

Rondreis zuid Zweden, autorondreis, Om te bewonderen, oude trein in Nora

Om te bewonderen, oude trein in Nora

 

Hotel met privé treinstation

Ik reis met de auto en voor een keer vind ik dat jammer. Want gasten die met de trein komen, kunnen tegen de treinconducteur zeggen dat ze in Bredsjö Herrgårder hotel logeren en dan stopt de trein op het stationnetje. Waar vind je dat nou, een hotel met eigen station? Het hotel mag er dan ook zijn, een prachtig statig gebouw dat in 1902 gebouwd werd ter vervanging van een eerder woonhuis van de familie Hejkensköld dat in 1760 neergezet werd. De nieuwe eigenaar vond de oude mansion te petieterig en bouwde dus een riantere. De huidige eigenaar gaat voor stijl en behoud van oude details blijkt uit het prachtige behang overal, de stijlvolle inrichting en de verfijnde kleuren.

Prachtig hotel in Bredsjo. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

Het historische Bredsjö Herrgårder hotel in Bredsjo

 

Privé sauna bij het meer

De Old Mansion waar ’s avonds na het diner de koffie geserveerd wordt, blijkt een aaneenschakeling van aparte zitkamers die allemaal anders ingericht zijn, in klassieke stijl, dat spreekt. Een heerlijk einde van een perfect driegangendiner, dat eigenlijk een viergangendiner was, dankzij het extra kaasbordje met lokale kazen, huisgemaakt brood en een rode bessencoulis.

De volgende ochtend ontdek ik een sauna bij het meer, privé af te huren, samen met de hot tub. Waarom is dit slechts een driesterrenhotel, met al deze faciliteiten en voorzieningen? Omdat je pas vier sterren krijgt als je een zwembad hebt, leer ik. Oké, drie sterren dus maar in alle opzichten een tophotel. Kan ik hier blijven?

Slapen in een herenhuis in Bredsjo, Zuid-Zweden. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

Slapen in een herenhuis in Bredsjo, Zuid-Zweden

Meren, meren en nog meer meren in Zuid-Zweden. Rondreis zuid Zweden, autorondreis

Meren, meren en nog meer meren in Zuid-Zweden

 

Afscheid van Zuid-Zweden

Na twee ontspannende weken vakantie in de Zweedse natuur eindigt de trip weer in de stad, ditmaal in buurland Noorwegen want de ferry terug vertrekt uit Oslo. Voor de lunch schuif ik aan op het terras van het prachtige, nieuwe operagebouw pal aan het water. Loop zeker ook even naar binnen als je van moderne architectuur houdt. Via de winkelstraat Karl Johans gate en omliggende straatjes slenter ik naar Aker Brygge, de hippe havenwijk van de stad met moderne appartementengebouwen en een heerlijk uitzicht over het water. Zittend op de trappen die de kade vormen is dit nog even genieten van het relaxte Scandinavische leven.

Het moderne Operagebouw van Oslo, Noorwegen

Het moderne Operagebouw van Oslo, Noorwegen

Voor trendy adresjes in Oslo moet je tegenwoordig in de wijk Aker Brygge zijn. stedentrip Noorwegen

Voor trendy adresjes in Oslo moet je tegenwoordig in de wijk Aker Brygge zijn.

MEER ZWEDEN

Mijn rondreis Zweden begon in Göteborg en ging onder meer langs Stockholm. Lees hier deel 1 van mijn autorondreis Zuid-Zweden.