Proef Barbados tijdens het Food & Rum festival

 

Wanneer ga je als foodie naar het tropische eiland Barbados (Cariben)? Tijdens het Food & Rum festival natuurlijk. Tussen de maaltijden door geniet je van lome uren op bounty-stranden en bewonder je de surfers in de branding terwijl je op Spotify een swingende Calypso muzieklijst selecteert.

 

Bajan fiesta met het lekkerste eten en drinken van Barbados.

Bajan fiesta met het lekkerste eten en drinken van Barbados.

 

Fingerfood-feestje

Dessert? Niet per se. Hartige gerechten hebben mijn voorkeur dus meestal geniet ik daar met volle teugen van en eindig ik de maaltijd met slechts een sterke espresso. Tot ik tijdens het Barbados Food & Rum festival Ashley Davis ontmoet. Geboren in Canada maar met wortels in Barbados waar ze ook een deel van haar jeugd doorbracht. Tijdens een festivalfeest op het Lion Castle Polo Estate geeft ze me een glaasje met geitenkaas cheesecake met kokosnootcrème. Een combinatie die me bij het horen niet in extase brengt, tot ik het eerste hapje neem. Wow, dat is echt heerlijk. Zacht en luchtig, iedere hap een aangename verrassing.

Bajan fiesta met de lekkerste en mooiste desserts van Barbados.

Bajan fiesta met de lekkerste en mooiste desserts van Barbados.

Bajan fiesta met het lekkerste eten en drinken van Barbados.

Bajan fiesta met het lekkerste eten en drinken van Barbados.

Barbados Food & Rum Festival met de lekkerste hapjes en drankjes van Barbados.

Barbados Food & Rum Festival met de lekkerste hapjes en drankjes van Barbados.

 

Hoogtevrees op hakken

Even biechten. Dit was niet mijn eerste ervaring met de Bajan keuken. De vorige avond ging ik ook al los tijdens een culinaire ontdekkingsreis waarbij ruim 15 nationale en internationale chefs gerechtjes in de vorm van fingerfood serveerden. De geelvin tonijn in een korstje van sesamzaadjes met een broodfruitcompôte en wat Bajan kersenbalsamico siroop van Mark ‘Moo’ de Grunchy was een hoogtepunt. De geboren Canadees woont en werkt al ruim tien jaar op Barbados waar hij te vinden is in zijn restaurant Café Luna. Ten minste, als hij niet aan het surfen is. Tussen de gerechten door was het genieten van de outfits van de vrouwen. Vrijwel allemaal waren ze gekleed alsof ze naar een bal gingen, met hakken waarop je bijna hoogtevrees zou krijgen.

Barbados Food & Rum Festival met de lekkerste hapjes en drankjes van Barbados.

Barbados Food & Rum Festival met de lekkerste hapjes en drankjes van Barbados.

Barbados Food & Rum Festival met de lekkerste hapjes en drankjes van Barbados.

Barbados Food & Rum Festival met de lekkerste hapjes en drankjes van Barbados.

Barbados Food & Rum Festival met de lekkerste hapjes en drankjes van Barbados.

Barbados Food & Rum Festival met de lekkerste hapjes en drankjes van Barbados.

 

Roerig verleden

Op het Caribische Barbados hangt tegenwoordig een heerlijk island in the sun-sfeertje. Maar het eiland kende ook roeriger tijden. De eerste bewoners waren onder meer Arawaks en Caribs. Portugese bezetters doopten het eiland Los Barbados (baarden) omdat de luchtwortels van de vijgenbomen op baarden leken. Tijdens de Britse overheersing werden veel oorspronkelijke bewoners als slaaf tewerkgesteld op plantages en werden slaven uit Afrika aangevoerd. Ook nadat de slavernij was afgeschaft, bleven velen arm en onderdrukt. Tot een opstand in de jaren ‘40 en ‘50 vorige eeuw en de daarop volgende onafhankelijkheid in 1966. Sindsdien is er veel ten goede veranderd. De Bajans, zoals de bewoners van Barbados genoemd worden, zijn goed opgeleid, de meesten verdienen een aardig inkomen, het eiland heeft een stabiele democratie en er is weinig criminaliteit.

Familie-picknick bij het strand van Carlisle Bay.

Island in the Sun: Familie-picknick bij het strand van Carlisle Bay.

 

Celebrity chef

“Ik heb een groot hart – echt waar! – maar mijn maag is nog groter”, verontschuldigt celebrity chef Anne Burrell zich, terwijl ze enkele langoesten in kokend water laat glijden tijdens haar kookdemonstratie. De Amerikaanse kok met felblond, rechtopstaand haar is beroemd en geliefd in Amerika dankzij diverse tv-shows en succesvolle kookboeken. Eten en drinken is haar lifestyle. Ze drinkt haar prosecco met ijsklontjes, de geur van gefruite uitjes en knoflook is voor haar aromatherapie en van het snijden van basilicum wordt ze echt gelukkig. Tussen alle entertainment door geeft ze kooktips. Over het snijden van een ui bijvoorbeeld: in gelijke blokjes graag want ‘size does matter!’ We leren dat peper niet in elk gerecht nodig is omdat dat smaak toevoegt maar zout daarentegen is onmisbaar want zout ‘turns the volume up’. Het is een wonder dat ze tussen het praten door nog tijd vindt om te koken. Maar uiteindelijk ligt er een prachtig, heerlijk geurend gerecht op het bord.

Kookles van celebrity chef Anne Burrell uit Amerika.

Kookles van celebrity chef Anne Burrell uit Amerika.

 

Bakermat van de rum

De rumproeverij is voor mij een eyeopener. Barbados blijkt de bakermat van rum en de oudste distilleerderij op het eiland, Mount Gay, stamt uit 1703. “Weinig mensen weten dat er excellente soorten rum bestaan vergelijkbaar met een malt whisky en VSOP cognac”, aldus de bevlogen rumdeskundige en mixologist Chesterfield Browne. Om zijn publiek vervolgens door de rumsoorten van Mount Gay te loodsen, met kennis van zaken en vele anekdotes. Inderdaad, de beste rum, 1703 genaamd, blijkt een heerlijk zachte drank met veel smaak en diepgang. Chesterfield adviseert er een sigaar bij. Maar rum blijft natuurlijk ook goed voor cocktails. Ook dat demonstreert hij en nu eens niet de mierzoete rumpunch maar met mixjes met natuurlijke, verse ingrediënten. En dan krijg je bijzondere drankjes als island escape, een cocktail met zuurzaksap, aardbeien, citroensap en rozemarijn. Echt verrukkelijk.

Het Food & Rum festival op Barbados, een lesje rum proeven en cocktails maken.

Het Food & Rum festival op Barbados, een lesje rum proeven en cocktails maken.

 

Feest in het park

Tijdens het Rum & Food festival pakt iedereen uit, maar de entreeprijzen voor de evenementen zijn soms behoorlijk hoog. Goed daarom dat er is Queen’s Park in Bridgetown betaalbare street food te krijgen is. Hier eet je de fish cakes (die werkelijk overal op het menu staan), proef je wijnen en likeuren van het eiland, bestel je wat pompoen fritters of kokosijs en schaafijs in een cone: de snocone. Enne, ook voor zo’n evenement in het park kleden de Bajan vrouwen zich op hun mooist met kleurrijke jurken en hun hoogste hakken. En dan is het swingen op het ritme van de steelband.

Street food in Queen's Park op Barbados.

Street food in Queen’s Park op Barbados.

Street food in Queen's Park op Barbados.

Street food in Queen’s Park op Barbados.

Barbados: Locale likeurtjes proeven in Queen's Park op Barbados.

Locale likeurtjes proeven in Queen’s Park op Barbados.

 

Hoe gek ik ook ben op eten, als ik helemaal naar Barbados vlieg, dan wil ik ook wat van het eiland zien. En wat een fantastisch eiland bleek het te zijn. Leuke mensen ook die Bajans. En wat kunnen ze swingen.

Okay, move that body baby. Feesten op een catamaran op Barbados

Okay, move that body baby

Bewaren

Bewaren

Bewaren