Begin vorige eeuw stond Boedapest hoog op het verlanglijstje van gefortuneerde reizigers. Het verblijf achter het IJzeren Gordijn maakte daar een einde aan. Maar de stad heeft na enkele rondes van renovaties de oude charme hervonden. Tijd voor een stedentrip Boedapest. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden.

De margitbrug, stedentrip Boedapest, Hongarije,

De Margitbrug in Boedapest

 

Boedapest: architectuur van toen

Acht bruggen verbinden de stadsdelen Boeda en Pest die gescheiden worden door de Donau. Het mooiste punt om de pracht en praal van de Pestzijde te bewonderen is vanaf het Visserbastion op de kasteelheuvel aan de Boedakant. Slenterend door Boedapest realiseer ik me hoe welvarend de stad ooit was. Aan de overkant, pal aan de oever van de Donau, staat het Parlement, met 691 kamers is het na Londen en Buenos Aires het grootste parlementsgebouw ter wereld. Het was eerste publieke gebouw met airconditioning in Europa. De lucht werd destijds (1902) gekoeld met ijs en dat bleef zo tot eind jaren ’60, begin jaren ’70! Voor 11,95 euro kun je een rondleiding door dit prachtige gebouw krijgen. Aan de kassa is maar een beperkt aantal kaartjes te koopen de rijen zijn vaak lang. Maar je kunt hier alvast online je tickets bestellen voor rondleidingen in het Engels.

Stedentrip Boedapest: Parlementsgebouw

Stedentrip Boedapest: Parlementsgebouw

Architectuur van Ödön Lechner

Verschillende grote architectuurstromingen zijn vertegenwoordigd in de stad, soms overgoten met een Hongaars sausje, zoals een van de belangrijkste Art Nouveau-architecten Ödön Lechner deed. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het Museum voor Toegepaste Kunst. De entree is kleurrijk met tegels op de muren, binnen is het juist sereen wit (alsof er een fles chloor leeggespoten is) met veel licht dankzij een enorme glazen overkapping. Ook het Postspaarbankgebouw is van zijn hand met de beroemde Zsolnay keramiek, een Hongaarse keramieksoort met een speciale glazuur die weers- en zuurbestendig is. Die Zsolnay keramiek is op verschillende plekken in Boedapest terug te vinden, bijvoorbeeld ook op het dak van de Matthiaskerk op de kasteelheuvel en de Szent Laszlokerk.

Boedapest, Hongarije, Museum Toegepaste Kunst

Museum Toegepaste Kunst

Een gebouw wit als slagroom: het museum voor toegepaste kunstBoedapest, Hongarije,

Een gebouw wit als slagroom: het museum voor toegepaste kunst

Stedentrip Boedapest: Szent Laszlo kerk

Stedentrip Boedapest: Szent Laszlo kerk

 

Bezienswaardigheden: hotel Gresham Palace

Ook Gresham Palace heeft art nouveau kenmerken en is ontworpen door architect Zsigmond Quittner. Het paleis werd tussen 1904 en 1906 gebouwd in opdracht van een Britse verzekeringsmaatschappij. Het ligt schitterend tegenover de beroemde Lánchíd brug. Deze Kettingbrug vormde de eerste vaste verbinding tussen de twee stadsdelen van Boedapest. Kosten nog moeite werden gespaard om van Gresham Palace een gebouw met Koninklijke allure te maken. Behalve kantoren en winkels waren er luxe appartementen op de bovenste verdiepingen. Voor de dochters van de Engelse aristocraten die er woonden was er een school en het café was een geliefde plek bij de culturele elite die er van gedachten wisselde. Iedere keuken en badkamer was betegeld met Zsolnay keramiek, Miksa Róth maakte de indrukwekkende glazen overkappingen, de entree werd voorzien van meters hoge bewerkte ijzeren hekken, op de vloer een kunstig mozaïek. Het was niet alleen mooi maar ook functioneel met overal elektriciteit (bijzonder voor die tijd), centrale verwarming en zelfs een centraal stofzuigersysteem! De Tweede Wereldoorlog bracht een abrupte ommekeer toen Sovjetsoldaten het pand betrokken en een deel van de meubels verbrandden om warm te blijven!

Stedentrip Boedapest: Gresham Palace

Stedentrip Boedapest: Gresham Palace

Stedentrip Boedapest: Gresham Palace

Stedentrip Boedapest: Gresham Palace

Na een renovatie begin 21ste eeuw waarbij veel elementen in originele staat werden teruggebracht, opende het Four Seasons Hotel er de deuren. Loop er zeker even binnen, ook als je er geen kamer boekt. Drink een kopje koffie in de lounge of het stijlvolle Gresham Kávéház (koffiehuis) of reserveer een tafel in het restaurant voor een lunch of diner.

Stedentrip Boedapest: Gresham palace

Stedentrip Boedapest: Gresham palace

 

Boedapest: trams uit Den Haag

Boedapest lijkt zo overzichtelijk maar ik vergis me in de afstanden. Gelukkig is het openbaar vervoer goed geregeld en goedkoop. Bussen, trams, trolleybussen, treinen en metro’s rijden heel frequent en als er eens problemen zijn, dan staat er binnen enkele minuten iemand die je de weg wijst naar een alternatief. Veel metro’s lopen diep onder de grond en zijn te bereiken met oude houten roltrappen die in snel tempo naar beneden of boven gaan. In de gangen hangt bijna altijd de geur van zoete broodjes en gebak: Hongaren houden van zoetigheid. Metrolijn 1 is na Londen de oudste metro ter wereld. Steeds als de deuren opengaan, hoor je een deuntje. Die zijn, hoe 21ste eeuw, zelfs te downloaden als ringtone voor je smartphone. Ook grappig: wie tram 4 of 6 van begin tot eind uit zit, heeft de langste tramrit gemaakt in de langste tramtoestellen ter wereld. Enkele van de trams komen oorspronkelijk trouwens uit Den Haag. Een openbaar vervoerkaart voor Boedapest is op werkdagen ook geldig voor de bootdiensten tussen Boráros tér and Pünkösdfürdő.

De kettingbrug in Boedapest, Hongarije, stedentrip Boedapest, Hongarije,

De kettingbrug in Boedapest, Hongarije

 

STEDENTRIP BOEDAPEST

Boedapest was en is een populaire plek om te badderen. De badhuizen hier zijn dan ook onwerkelijk mooi.

Badhuis Gellert in Boedapest, Boedapest, Hongarije,

Badhuis Gellert in Boedapest

Ondanks al dat water toch dorst gekregen, dit zijn de beste dorstlessers.

Boedapest, Hongarije, Huisgemaakte limonade in café Castro-bisztro in Boedapest

Café Castro-bisztro in BoedapestBewareBewaren

 

 

Boek je hotel in Boedapest

Boedapest is een heerlijk, en betaalbare, bestemming voor een stedentrip. Een mooi, centraal gelegen hotel is hotel Exe Danube Budapest.Je vindt voor dit hotel geregeld goede aanbiedingen van rond de 75 euro per kamer.

Wil je echt in de stijl van de aristocraten slapen, dan is hotel Boscolo Budapest jouw bestemming. Alsof je een paleis binnenstapt, zo rijk versierd is de entree. Laat je er niet door afschrikken. Een kamer kost je met een beetje geluk minder dan 150 euro per nacht. Dan slaap je wel als een prins(es).

Bewaren