Brno is een van de studentensteden van Tsjechie. Minder bekend dan Praag, minder groot ook. En, hoera, ook minder toeristisch. Wat opvalt tijdens een avondwandeling door de stad is het aantal bijzondere cocktailbars. Tijd voor een pub crawl op z’n Tsjechisch.

 

Cocktailbar 4 Pokoje

Bij 4 Pokoje ofwel 4 Kamers, sta je niet snel voor een dichte deur. De cocktailbar sluit namelijk maar twee uur per dag (tussen 5 en 7 uur ’s morgens) voor de dagelijkse schoonmaak. De cocktailbar is vernoemd naar de film Four Rooms van regisseur Tarantino (beter bekend van de films Pulp Fiction en Reservoir Dogs). Door de dag heen verandert 4 Pokoje van sfeer. ’s Morgens eet je hier een fantastisch ontbijt en drink je goede koffie. Daarna wordt 4 Pokoje een lunchbistro. In de avond is het meer een bar met eenvoudige maaltijden maar wel home made. En later op de avond is dit een cosy cocktailbar. Als ik aan de mixologist heb doorgegeven wat ik wel en niet lekker vind, gaat hij aan de slag en zet even later een Privny Gimlet voor me neer. Het is een cocktail met rode wijn, gin met olong thee smaakje, wat limoensap en honingwater.

Cocktailbar 4 Pokoje in Brno, Tsjechie
Cocktailbar 4 Pokoje in Brno, Tsjechie

 

Cocktailbar Který neexistuje

Het is een beetje lastig om de weg te vragen naar de tweede bar omdat die luistert naar de naam Který neexistuje (Dvořákova 1), ofwel: de bar die niet bestaat. Ben je eenmaal binnen, dan kun je niet anders dan onder de indruk zijn. Dit is een ware cocktailtempel met bartenders voor een enorme muur vol flessen drank. Het schijnt dat de mixologists echt alles weten van mixen en ingrediënten. Dit was de eerste echte cocktailbar in Brno en hij is nog altijd razendpopulair. Het is er zó druk dat ik besluit hier geen cocktail te bestellen maar door te gaan naar nummer drie.

Cocktailbar Ktery neexistuje in Brno, Tsjechie
Cocktailbar Ktery neexistuje in Brno, Tsjechie

 

Cocktailbar en bistro Atelier

Atelier (Kobližná 71/2) is het tegenovergestelde van Který neexistuje. Hier is het juist bijna sereen rustig. Ben je er rond etenstijd, dan zijn alle tafeltjes waarschijnlijk bezet. Nu zitten de bezoekers vooral op de krukken aan de gezellige bar. Als ik mijn wensen heb opgegeven – niet zoet, wel zuur – dan verschijnt er na wat shaken een Gimlet op basis van Chartreuse, bergamot, suiker, gin en limoen. Omdat Atelier ook een bistro is, kun je hier een menuutje combineren met cocktails. De Nigiro met campari, gin en red dry vermouth is trouwens de signature cocktail van Atelier. Kies daarbij de snack van popcorn met groene thee en nori. Niet zo’n cocktailliefhebber? Ze schenken ook fantastische, droge sekt zoals de Gala uit Zuid-Moravië.

Cocktailbar en bistro Atelier in Brno, Tsjechie
Cocktailbar en bistro Atelier in Brno, Tsjechie

 

Cocktailbar Super Panda

Dit is waarschijnlijk de best verstopte bar van Brno, echt een voor insiders dus. En Super Panda Circus (Pellicova2) is in meer opzichten anders dan andere cocktailbars. Ben je eenmaal binnen, dan krijg je eerst een kopje thee. Pas dan kun je naar boven (als er plek is) waar de bar is. Of bar, het is bijna een theater met de bar als podium waar de cocktailmakers hun kunsten vertonen. Hier kom je voor de show. Zit je niet aan de bar, dan heb je een plekje op de comfi banken op de ’tribune’ en kun je vanaf een afstandje genieten van de kunsten van de bartenders en mixologists. De bar is vernoemd naar een drankje van een beroemde bartender die een cocktail met mandarijn maakte: Super Panda Circus. Er is geen menukaart. Je geeft je voorkeuren qua smaken door en aan de hand daarvan krijg je een verrassing voorgeschoteld. De serveerster, of hoe je zo iemand ook noemt in zo’n outer space place, heeft goed door wat bij de wensen past. Ik vraag niet zoet en wel zuur. Zij vraagt of ik iets wil op basis van gin, rum, whisky of iets anders. Ik krijg een bijzonder lekkere cocktail op basis van Jack Daniels. Een beetje houtachtig. Zou ook lekker zijn op een koude winterdag.

Cocktailbar Super Panda Circus in Brno, Tsjechie
Cocktailbar Super Panda Circus in Brno, Tsjechie