Het beste van Brugge

Brugge is prachtig. En prachtig betekent vaak druk. Dus is vroeg in de ochtend het mooiste moment om de stad te verkennen. Vóór alle groepen uit de hotels komen en de straten bevolken. En dat bij voorkeur op een zonnige dag, met dat mooie, warme licht. Mijn missie was het vinden van de culinaire hotspots.

 

Overzicht over Brugge, Belgie

Overzicht over Brugge, Belgie

 

Het grote Marktplein is leeg op de vuilnisdienst na. Wagentjes spuiten de straat glanzend nat terwijl de eerste zonnestralen de oude gevels van de gildehuizen beschijnen. Het 83 meter hoge Belfort is nog gesloten maar kan later op de dag beklommen worden. Maar liefst 366 treden moet je bedwingen voor er te genieten is van een adembenemend (of komt dat door het klimmen) uitzicht. Ik (ver)dwaal via een wirwar aan straatjes waar geen logica in te ontdekken valt van het Simon Stevinplein naar het Guido Gezelleplein. Een groenteboer zet een kist vol koopwaar voor de nog gesloten deur van een restaurant. Dat dat nooit gejat wordt! Ik bewonder de imponerende Onze Lieve Vrouwe kerk en slenter langs het water richting Huidenvetterplein. Net voor ik dat plein bereik, zie ik een van de meest gefotografeerde plekken van Brugge: de Rozenhoedkaai met de prachtige huizen. In het water een groep zwanen.

De Markt in Brugge, Belgie.

De Markt in Brugge, Belgie.

De Markt in Brugge, Belgie.

De Markt in Brugge, Belgie.

Prachtige details op gebouwen in Brugge, Belgie

Prachtige details op gebouwen in Brugge, Belgie

Prachtige details op gebouwen in Brugge, Belgie

Prachtige details op gebouwen in Brugge, Belgie

 

Fotogenieke plekjes

Oeps, daar is de eerste groep toeristen. Russisch, denk ik. De gids loopt in een redelijk pittig tempo en draait inspiratieloos zijn riedeltje af. Zijn volgers proberen het fotogenieke plekje vast te leggen op camera, telefoon en tablet. Maar hij is al de hoek om. Dan klinkt geschreeuw. Een kleine vrouw met grote mond brult de gids iets toe. Hard weerkaatsen de klanken tegen de historische muren. Ik versta er geen woord van maar neem aan dat ze boos is omdat hij te snel gaat. Hij verblikt of verbloost niet, keurt de vrouw geen blik waardig. Maar stopt wel. Driftig beent de vrouw terug naar het feeërieke plekje. Niemand neemt haar dat fotomoment af. Het is gedaan met de rust in Brugge. De komende uren deel ik de stad met duizenden andere bezoekers. Ik sla de toeristische highlights over en ga op zoek naar culinaire hotspots.

De Rozenhoedkaai in Brugge, Belgie

De Rozenhoedkaai in Brugge, Belgie

Prachtige beelden en details op gebouwen in Brugge, Belgie

Prachtige beelden en details op gebouwen in Brugge, Belgie

 

Brood met duindoorn

Ook druk, maar dan vooral met locals is de bakkerij Le Pain de Sébastien (Smedenstraat 31). Er zit een hele filosofie achter het concept. Het brood is biologisch maar dat staat nergens op papier. Sébastien gelooft niet zo in labeltjes. Hij gelooft wel in puur en eerlijk. En in bijzonder. Ik proef zijn brood met duindoorn, het resultaat van een tripje down memory lane. Lekker, zuur en stevig. Zou goed mijn favoriet kunnen worden als ik in Brugge woonde. Wel op tijd komen, de winkel is geopend tot 18.30 maar als het brood uitverkocht is, sluit de bakker de deuren wat eerder.

Le Pain de Sebastien in Brugge, Belgie

Le Pain de Sebastien in Brugge, Belgie

Le Pain de Sebastien in Brugge, Belgie

Le Pain de Sebastien in Brugge, Belgie

 

Handgerolde couscous

Al even gepassioneerd zijn de eigenaren van delicatessenwinkel De Olijfboom (Smedenstraat 58). Een ontembare liefde voor eten hebben ze, maar het moet wel kwaliteit hebben. Zoals de met de hand gerolde couscous bijvoorbeeld. Ik dacht nog heel onnozel dat couscous zo groeide, als rijst en quinoa, maar het blijkt dus gemaakt te worden van meel, water, olie en zout. Meestal in een fabriek maar soms dus ook met de hand, zoals in Tebourba in Tunesië. Het wordt verkocht in glazen potten, of in mooie blikken voor de grootverbruiker. Het staat onder meer op de kaart bij Michelinsterren-restaurants. Ook onze eigen Jonnie Boer doet trouwens inkopen bij De Olijfboom.

Handgerolde couscous in delicatessenwinkel De Olijfboom in Brugge, Belgie

Handgerolde couscous in delicatessenwinkel De Olijfboom in Brugge, Belgie

Delicatessenwinkel De Olijfboom in Brugge, Belgie

Delicatessenwinkel De Olijfboom in Brugge, Belgie

Delicatessenwinkel De Olijfboom in Brugge, Belgie

Delicatessenwinkel De Olijfboom in Brugge, Belgie

 

Van boter naar kaas

Dan is er dit adresje dat je moet bewaren tot net voor je naar huis gaat. Want ze verkopen er kaas en dat gaat zo ruiken op de hotelkamer. Vroeger verkochten ze bij Diksmuids Boterhuis (Geldmuntstraat 23) trouwens enkel boter. Er liggen enkele rollen in de vitrine. Lekker. Maar tegenwoordig gaat het meer om kaas. Naast de ususal suspects ook heel bijzondere. En vleeswaren maar daar maak ik als vegetariër geen reclame voor. Dan valt mijn oog op de huisgemaakte chocoladepasta, Nutella voor gevorderden zeg maar. Wow.

Het oude boterhuis Dikmuids in Brugge, Belgie

Het oude boterhuis Dikmuids in Brugge, Belgie

Het oude boterhuis Dikmuids in Brugge, Belgie

Het oude boterhuis Dikmuids in Brugge, Belgie

 

Eten aan de reien

In ben terug bij het water. Want daar zit Pergola Kaffee (Meestraat 6). Beetje misleidende naam, want je denkt koffiebar maar het is dus ook een restaurant. Met een terras aan het water. Beter is er niet op een warme najaarsdag. Vanaf het water klinken stemmen van toeristen in rondvaartboten. Ik geniet er onder meer van een fris bordje zalm sashimi.
De dag eindig ik met een diner bij Patrick Devos (Zilverstraat 41). Gevestigd in een prachtig klassiek pand met grote spiegels, rijkgedecoreerde plafonds en schitterende kroonluchters. Mooi. Dat geldt ook voor het eten. Ik kies een menuutje van vis en alle gangen zijn perfect. Dan terug naar het hotel, door inmiddels weer bijna uitgestorven straten. Brugge is bijzonder.

Lunchen bij Pergola Kaffee in Brugge, Belgie

Lunchen bij Pergola Kaffee in Brugge, Belgie

Lunchen bij Pergola Kaffee in Brugge, Belgie

Lunchen bij Pergola Kaffee in Brugge, Belgie

Dineren bij Patrick Devos in Brugge, Belgie

Dineren bij Patrick Devos in Brugge, Belgie

Dineren bij Patrick Devos in Brugge, Belgie

Dineren bij Patrick Devos in Brugge, Belgie

Bij gebrek aan auto reisde ik per trein naar Brugge (mijn favoriete vervoermiddel trouwens). Eerst naar Antwerpen en daar overstappen naar Brugge. Mooi station trouwens, dat van Antwerpen.

MEER BELGIE

Delen? Leuk!BewarenBewa

Bewaren