27 uur in studentenstad Hasselt, Belgie

 

Een stedentrip België eindigt al snel in Antwerpen, Brugge, Gent of Brussel. Het kan ook origineler. Studentenstad Hasselt is een perfect alternatief voor wie van aangename verrassingen houdt.

Dag 1:

10.10 uur Verslavende chocolade
Een goed begin is het halve werk: chocolade dus. Boon chocolade bestaat tien jaar en is volgens kenners de beste chocolatier in Hasselt en verre omgeving. Ze maken er bijzondere bonbons met verrassende ingrediënten (probeer die met jalapeňo-peper eens!) maar ook creatieve kunstwerken zoals halve bollen met ijsbeertjes of zeehonden of een vrouw in een prachtige chocoladejurk. Alle mallen worden zelf gemaakt, je koopt hier dus unieke stukken. In de sfeervolle brasserie kun je het lekkers proeven bij een kop grand cru koffie of thee of een van de 40 chocoladedranken.

Hasselt, Belgie - chocolatier Boon

Hasselt, Belgie – chocolatier Boon

Hasselt, Belgie - chocolatier Boon

Hasselt, Belgie – chocolatier Boon

 

10.55 uur: Kunst, omdat het leuk is
Z33 (vanwege het adres: Zuivelmarkt 33) is een anders dan anders kunstgalerie die ruimte biedt aan moderne kunstenaars die out of the box denken. Er zijn ieder jaar drie grote en drie kleine tentoonstellingen, je vindt er dus altijd wel iets nieuws. En de locatie, die is fantastisch: een historisch Begijnhofje dat mooi contrasteert met de hedendaagse kunst binnen.

Hasselt, Belgie - kunstcentrum Z33

Hasselt, Belgie – kunstcentrum Z33

Hasselt, Belgie - kunstcentrum Z33

Hasselt, Belgie – kunstcentrum Z33

 

13.15 uur: Lunch bij de Smaaksalon
Voor je bij Smaaksalon aan eten toekomt, ben een minimaal een kwartier bezig met kijken. Dat krijg je als je een restaurant vestigt in Huis de Corswarem, een spectaculair herenhuis met kamers versierd met vele ornamenten, torenhoge plafonds, rijkgedecoreerde schouwen, kristallen kroonluchters en klassieke portretten aan de muur. En dan moet het eetfeest nog beginnen. De kaart staat vol creatieve gerechtjes met producten uit Hasselt en omgeving. Wat te denken van huis gemarineerde zalm met kroepoek van speculaas? Alles is prachtig gepresenteerd en om je vingers bij af te likken zo lekker. Dat de rekening na afloop opvallend laag is, is een extra cadeautje.

Hasselt, Belgie - restaurant De Smaaksalon

Hasselt, Belgie – restaurant De Smaaksalon

 

14.55 uur: Kies je thema
De binnenstad van Hasselt is bescheiden qua formaat maar desondanks zijn er drie wijken met ieder een eigen sfeer te ontdekken. Bij de VVV zijn plattegronden verkrijgbaar voor wandelingen langs de leukste adresjes. Je hebt de keuze uit Trendy, Exclusief of Alternatief.
In die laatste vind je bijvoorbeeld street art in en rond de Dorpsstraat en de winkel Spiral Tribe. Eigenaresse Eva Verbeemen vond tijdens het winkelen nooit iets naar haar zin, dus besloot ze om zelf een winkel te beginnen. De unieke en excentrieke creaties die er te koop zijn, zijn van haar hand. Naast kleding verkoopt ze duizend-en-één andere spullen. In Spiral Tribe kun je urenlang snuffelen in Eva’s fantasiewereld. Je vindt altijd wel iets om mee naar huis te nemen. In een vervallen pandje aan de Minderbroederstraat vind je de winkel Hendrikshuis, ingericht met gerecyclede spullen. Ze verkopen veelal handgemaakte stukken die je nergens anders vindt, vaak gemaakt door lokale kunstenaars.
In de Trendy-wijk is La Bottega (Paardsdemerstraat) een aanrader. Als je de etalage ziet, denk je: schoenenwinkel. Maar La Bottega is in transformatie tot pop-up store met onder meer kleding, tassen, delicatessen en meer en meer en meer… Je vindt hier hebbedingen waarvan je nooit wist dat je ze nodig had maar die je opeens wel graag hebben wilt.

Hasselt, Belgie - Street art

Hasselt, Belgie – Street art

Hasselt, Belgie - Spiral Tribe

Hasselt, Belgie – Spiral Tribe

Hasselt, Belgie - Spiral Tribe

Hasselt, Belgie – Spiral Tribe

Hasselt, Belgie -

Hasselt, Belgie – Hendrikshuis

Hasselt, Belgie - La Bottega

Hasselt, Belgie – La Bottega

Hasselt, Belgie - La Bottega

Hasselt, Belgie – La Bottega

 

18.15 uur: Belgisch Bier
België en Bier horen bij elkaar als Jip bij Janneke. Ieder café tapt wel enkele bijzondere soorten. Wie echt keus wil hebben en iets unieks wil proberen, schuift aan bij café het Hemelrijk (in de gelijknamige straat) waar je de keuze hebt uit 400 soorten.

Hasselt, Belgie - Hemelrijk

Hasselt, Belgie – Hemelrijk met 400 soorten bier

 

20.10 uur: Schilderijtje van smaken op een norivel
De Kwizien (Jeneverplein) is een van de top gastronomische adressen van Hasselt. Na de eerste creatieve amuse, een schilderijtje van smaken op een stukje norivel met daarbij een heerlijk glas champagne, weet ik dat het goed zit. En als ze dan ook nog mijn favoriete rode wijn schenken, een Primitivo uit Puglia, ben ik verkocht. Gastvrouw Mariëlle zet met niet aflatend enthousiasme borden op tafel met steeds weer smaakvolle gerechten die er ook nog eens prachtig uitzien. Desserts zijn niet mijn ding maar van het prachtige schaaltje met lekkers in miniatuurtjes en sponscake die er echt als sponsjes uitziet word ook ik blij.

Hasselt, Belgie - restaurant Kwizien

Hasselt, Belgie – hoofdgerecht met vis in restaurant Kwizien

 

23.45 uur: Slapen in een jeneverkamer
De Groene Hendrickx (Zuivelmarkt) is een lekker centraal gelegen boutique hotel. Sommige kamers hebben het thema jenever en dat betekent dus dat je onder een muur van (lege) jeneverflessen slaapt. De kamers zijn wat gehorig dus lichte slapers moeten misschien oordopjes meenemen. De volgende ochtend wordt een lekker ontbijtje geserveerd!

Dag 2:

10.00 uur: Paul Smith in het Modemuseum
Voor zo’n relatief kleine stad heeft Hasselt een indrukwekkend Modemuseum (Gasthuisstraat). Tot 17 maart 2019 biedt het museum een kijkje achter de schermen van couture modeshows. Backstage sis het altijd een drukte van jewelste, terwijl het op de catwalk lijkt alsof het leven altijd perfect is. In het Modemuseum wordt backstage nu toegankelijk voor iedereen.

 

12.25 uur: Bijzondere speculaas
Grote kans dat je even buiten moet wachten bij bakkerij/patisserie DePaifve (Minderbroederstraat). Het winkeltje is nogal klein maar het aanbod vrij groot en het is razend populair bij de lokale bevolking vanwege de Luikse rijsttaarten en de bijzondere speculaas. Behalve de gewone speculaas kun je ook kiezen voor variaties met onder meer marsepein, chocolade of hazelnoot boterroom. Een erg lekker souvenir dat bij mij al op was voor ik thuis was.

Hasselt, Belgie - DePaifve

Hasselt, Belgie – DePaifve met de beste speculaas van de stad

Hasselt, Belgie - DePaifve met de beste speculaas van de stad

Hasselt, Belgie – DePaifve met de beste speculaas van de stad

 

MEER HASSELT