Winter in Nederland. Fantastisch als het koud en zonnig is, ietwat deprimerend als het vooral regenachtige grijze dagen zijn. Dan is het hoog tijd voor wat winterzon. Het liefst een zonnige maar niet te warme bestemming waar genoeg te doen is. Cannes aan de Franse Côte d’Azur bijvoorbeeld, is een ultieme winterbestemming.

 

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk: het Carlton Hotel

Stedentrip Cannes: het Carlton Hotel

In de 19de en begin 20ste eeuw was Cannes, het Zuid-Franse plaatsje aan de Middellandse Zee, de favoriete winterbestemming voor royalty en adel uit meer noordelijk gelegen landen. Britse vorsten en Russische tsaren, ze waren hier kind aan huis. Aanvankelijk verbleven ze in villa’s en chalets, later werden de zogenaamde palace hotels gebouwd. Iedere zichzelf respecterende stad aan de Côte d’Azur had zo’n überchic hotel. Een voorbeeld ervan is het Carlton hotel in Belle Epoquestijl. Het gerucht gaat dat de twee koepels op het dak gemodelleerd zijn naar de borsten van La Belle Otéro, een courtisane voor wie de architect een zwak zou hebben gehad. Hij bevond zich in goed gezelschap, La Belle zou de geliefde zijn geweest van onder anderen de Russische tsaar Nicholas en de Britse koning Edward.

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk: het Carlton Hotel

Stedentrip Cannes: het Carlton Hotel

 

Hotel wordt filmster

Ik check in. En concludeer dat het roomwitte gebouw nog niets van haar oude grandeur verloren heeft. Sinds de opening in 1912 is het hotel de favoriet van aristocraten en filmsterren. Het is eenvoudiger een lijst te geven van vips die nog niet in het Carlton gelogeerd hebben dan een overzicht van degenen die wel ooit de gastvrijheid van het hotel genoten, beweren medewerkers. Om er toch een paar te noemen: Alfred Hitchcock, Brigitte Bardot, Robert de Niro, Grace Kelly en John Travolta. Als ik ’s nachts even wakker lig, vraag ik me toch af welke beroemdheden eerder in ditzelfde bed gelegen hebben. Het hotel herbergt niet alleen sterren, het is zelf hard op weg een filmster te worden met ‘bijrollen’ in diverse klassiekers als ‘To catch a thief’, ‘A star for two’, ‘A french kiss’ et cetera.

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk: het Carlton Hotel

Stedentrip Cannes: het Carlton Hotel

 

Steile straatjes van le Suquet

Hoe uitnodigend mijn kamer ook is, ik wil naar buiten. Cannes is een walhalla voor shop-a-holics. De stad telt slechts 70.000 inwoners maar alle grote designers zijn vertegenwoordigd. Dior, Valentino, Chanel, Pierre Cardin, Jean Paul Gaultier, Dolce & Gabbana, juwelenontwerper H. Stern en ga zo maar door. Ze hebben er een luxe onderkomen aan de boulevard La Croisette. De meer betaalbare merken hebben hun winkels aan Rue d’Antibes, evenwijdig aan La Croisette. In de etalages lonken de sieraden van Vog en Satellite, de stijlvolle kleding van Tara Jarmon, Kenzo Femmes en vele anderen. Maar eerlijk gezegd, ik heb weinig met winkelen. Markten daarentegen vind ik heerlijk. Via rue d’Antibes slenter ik naar Marché Forville waar de inwoners van Cannes hun dagelijkse boodschappen doen. Verse groenten, knapperig stokbrood en potjes eigengemaakte confiture liggen en staan gul uitgestald op de kraampjes. Dit is het adres voor een flesje truffelolie of een bijzondere wijnazijn.

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk

Stedentrip Cannes: walhalla voor shopaholics

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk, shoppen

Stedentrip Cannes: walhalla voor shopaholics

stedentrip Cannes, cote d'azur frankrijk

Stedentrip Cannes: een mooie tegenhanger voor de haute couturewinkels, de dagelijkse markt

 

De gulle gift van de baron

Zigzaggend door de smalle, steile straatjes van le Suquet, het oudste deel van Cannes, bereik ik Musée de la Castre. Het was de Nederlandse baron Lycklama a Nijeholt die zijn collectie etnografische kunst aan de stad Cannes schonk en zo aan de wieg stond van dit museum. Zijn naam was in Cannes en wijde omgeving ook voor deze gulle gift al bekend vanwege de extravagante bals masqué die hij gaf in zijn villa.
Een aanzienlijk aantal treden leidt naar het dak van de toren van het oude kasteel met uitzicht op de pastelkleurige huizen van Cannes en de eindeloze baai. In de vissershaven liggen tegenwoordig meer glanzende, kapitale jachten dan authentieke vissersbootjes. Wat een uitzicht. Onbetaalbaar maar gratis. En dat in Cannes!

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk

Stedentrip Cannes: een prachtig uitzicht over de stad en de marina vanaf het kasteel

 

Hip hotel in Cannes

Heb je liever hip dan oude grandeur? Dan is het nieuwe Okko hotel een aanrader. Vlakbij het strand, lekker eigenzinnige inrichting en vaak goede aanbiedingen zodat je verblijf in Cannes ook betaalbaar blijft.

 

MEER REISINSPIRATIE