Corsica rondreis deel 2 – modern en middeleeuws

 

Bonifacio is een charmant vestingstadje op de zuidpunt van Corsica, waar je Sardinië bijna kunt aanraken. De bovenstad ligt op een witte kalkrots, zestig meter boven de zee. Een fantastische locatie.

Corsica Bonifacio Frankrijk

Zonsondergang en de oude stad van Bonifacio, Corsica, Frankrijk

Gids Alex, die zijn vaderland België ontvluchtte ‘omdat ik niet gemaakt ben voor 200 dagen regen per jaar’ heeft al twintig jaar Bonifacio in de benen. “De Genuezen hebben veel steden gebouwd op Corsica,” vertelt hij bij Porte de Gènes, de imponerende poort met ophaalbrug die toegang biedt tot de bovenstad, “óók Bonifacio.” De bovenstad heeft zijn middeleeuwse karakter behouden. Naast de citadel en de 2,5 kilometer lange vestingmuur, die het door visserij en handel rijk geworden Bonifacio tegen indringers moesten beschermen, getuigen er nog andere overblijfselen van het vestingleven. De goten tussen de hoge en statige huizen waren bedoeld om tijdens belegeringen regenwater te verzamelen en in de ondergrondse silo’s lag graan en gedroogd vlees opgeslagen. Het maakt duidelijk hoe Koning Alfons van Aragon hier in 1420 vijf maanden voor de poort kon liggen, maar toch niet binnen kwam.

Corsica Bonifacio Frankrijk

Wandelen over de oude stadsmuur van Bonifacio, Corsica, Frankrijk

Corsica Bonifacio Frankrijk

Ontbijtje voor de stadskatten van Bonifacio, Corsica, Frankrijk

Corsica Bonifacio Frankrijk

Weinig ruimte dus hoge huizen in oud Bonifacio, Corsica, Frankrijk

 

Hotel in de stadsmuur

Buiten de stadsmuren liggen de campings en vakantievilla’s maar ik heb gekozen voor een hotel in de stad. Hotel Genovese herinnert aan de tijd dat Bonifacio beschermd moest worden. Het zwembad is namelijk voor een deel omgeven door de oude stadsmuur. Het hotel is verder helemaal 21ste eeuw, strak en stijlvol ingericht en de locatie is perfect. Het uitzicht vanaf mijn terras is fenomenaal, over de oude stad en, in de diepte, de jachthaven met zijn boetieks en visrestaurants. Je kunt zo vanuit het hotel via de stadsmuur naar de benedenstad wandelen.

Corsica Bonifacio Frankrijk

Zwembad van Hotel Genovese bij de oude stadsmuur van Bonifacio

Een paar minuten wandelen de andere kant op is het uitzicht weer helemaal anders: een paar prachtige baaitjes in de diepte en dan het weidse water. Ook een aanrader is een bezoekje aan het kerkhof van de stad, zelden zag ik een begraafplaats op zo’n prachtige locatie. De graven zelf zijn trouwens ook het bewonderen waard.

Corsica Bonifacio Frankrijk

Corsica, Bonifacio: Wandelen over de oude stadsmuur

Corsica Bonifacio Frankrijk

Corsica, Bonifacio: Een paar minuten door lopen en het uitzicht is weer helemaal anders.

Corsica Bonifacio Frankrijk

De begraafplaats van Bonifacio, Corsica, Frankrijk

Corsica Bonifacio Frankrijk

De begraafplaats van Bonifacio, Corsica, Frankrijk

 

Het rustige alternatief voor St. Tropez

Onder VIP’s met riante jachten is Bonifacio een populair alternatief voor het drukke St. Tropez, dat is vergeven van paparazzi. Voor wie geen superjacht bezit, zijn er trouwens volop boottochtjes langs de kliffen. “Het mooie is dat het hier meteen leuk is,” vertelt Alex, “je hoeft niet een uur te varen voordat je iets bijzonders ziet.” En bijzonder is het, meteen al in Sdragonato, de drakengrot net buiten de haven. De opening in het plafond is precies de landkaart van Corsica. Of de Escalier du Roi d’Aragon, een in de rotsen uitgehouwen trap van 187 treden, die leiden naar een zoetwaterbassin. En natuurlijk het beroemde huis met zuilenbalkon van de in Bonifacio geboren actrice Marie-José Nat, dat op veel ansichtkaarten staat. Superieur staat het op een rotspunt, met onbelemmerd uitzicht op de zee en Sardinië.

Corsica Bonifacio Frankrijk

De haven met luxe jachten in Bonifacio, Corsica, Frankrijk

Corsica Bonifacio Frankrijk

Luxe jacht in de haven

Corsica Bonifacio Frankrijk

De haven, vertrekpunt van bootexcursies

Corsica Bonifacio Frankrijk

Prachtig, de grillige kliffen rond Bonifacio, Corsica, Frankrijk

Corsica Bonifacio Frankrijk

Prachtig, de grillige kliffen rond Bonifacio

Corsica Bonifacio Frankrijk

Prachtig, de grillige kliffen rond Bonifacio, Corsica, Frankrijk

 

Miljonairsgevoel in privé-baaitjes

Bonifacio heeft kilometers kust en ongeveer honderd stranden, waarvan sommige baaitjes maar net groot genoeg zijn voor twee mensen. De witte zandstranden in het zuiden, goed voor 300 dagen zon per jaar, roepen met hun kraakheldere, blauwe water het bountygevoel op. Neem Santa Giulia, een achter de duinen verscholen baai waar de drukte van Bonifacio heel ver weg is. Datzelfde miljonairsgevoel geeft het bij windsurfers populaire Tonnara, de schelpvormige baai van Rondinara en het strand van Palombaggia, met zijn roze en rode rotsen.

Corsica Bonifacio Frankrijk

Een wandelingetje vanuit het hotel, zicht op een intiem baaitje

 

Algemene informatie over Corsica

Wat is de vliegtijd naar Corsica? De rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Ajaccio (Corsica) duurt iets meer dan 2 uur.

Wat is de beste reistijd Corsica? De beste periodes om naar Corsica te gaan zijn eigenlijk voorjaar en najaar. Dan is de temperatuur al rond de 20 graden maar het is er nog niet te druk. De temperatuur is dan ook aangenaam voor lange wandelingen in de bergen in het binnenland. De zomers zijn met een graad of 30 warm maar een briesje zorgt langs de kust voor verkoeling.

Wat is er te doen? Corsica is een ideale bestemming voor een rondreis. Het eiland is niet te groot en biedt enorm veel afwisseling. Leuke slenterstadjes, mooie stranden, ruige bergen en veel cultuur. En vergeet het eten niet, een verrukkelijke mix tussen Italiaans en Frans.

Hotels, campings en appartementen

Charme-hotel A Cheda

Een super-charmant hotel bij Bonifacio is het kleinschalige A Cheda. In het huis zijn prachtige, sfeervol ingerichte kamers en suites. Buiten is de tuin en een zwembad. Bij het hotel hoort verder een erg goed restaurant en je kunt er kooklessen volgen. Of je bestelt een picknick en luncht ergens op een mooie plek in de natuur.

Trendy en stijlvol: Hotel Genovese

Een trendy én stijlvol hotel dat is Hotel Genovese, gelegen in de bovenstad met een prachtig uitzicht over de haven en de oude stad. Het zwembad is heerlijk royaal, de 15 kamers allemaal even fijn. Ik sliep hier als een baby en was elke avond na een dag in de stad blij om thuis te komen.

MEER CORSICA:

Corsica Frankrijk Filtosa

Rondreis Corsica, Frankrijk: dwars door de Calanches

MEER EILANDEN

Gran Canaria Maspalomas duinen

Bora Bora

Jura Schotland isle of jura binnen hebriden welkom

Bewaren

Bewaren