In dit tweede deel van mijn cruise Baltische Zee arriveert het cruiseschip in Rusland, in de haven van St Petersburg om precies te zijn. Ik heb twee dagen om deze fascinerende stad te ontdekken.

 

Peterhof wordt ook wel het Russische Versailles genoemd.. Peterhof paleis net buiten Sint Petersburg, Rusland

Peterhof wordt ook wel het Russische Versailles genoemd.

 

Luxe ontspannen

Cruisen betekent ontspannen. Je hoeft alleen wat keuze te maken. Iedere avond ligt het programma voor de volgende dag op het teruggeslagen bed. Naast twee chocolaatjes en de ‘goede nacht’-wens namens de kapitein. Vervelen hoeft niet aan boord. Dagelijks is er keuze uit ongeveer 40 activiteiten variërend van kunstveilingen, danslessen, computerlessen, wijnproeverijen, cocktail-shaken-lessen et cetera. Of geniet van het zwembad of de hottub, leen een boek in de bibliotheek, check de mail of boek een behandeling in de spa.

Luxe genieten tijdens de cruise Baltische Zee

Luxe genieten tijdens de cruise Baltische Zee

 

Geen Rusland-visum nodig

De afstanden tijden deze Baltische zee-cruise zijn heerlijk korte, dus er is veel tijd om steden te verkennen. St Petersburg is de tweede stop. Nou is Rusland bezoeken altijd lastig vanwege de aanvraag van een visum. Dat duurt lang en is vrij kostbaar. Omdat ik geen zin had in Nederland een visum aan te vragen, heb ik twee excursies aan boord van de Holland America Line geboekt. Dan is een visum namelijk niet nodig! En omdat ik al eens in Sint Petersburg was, besluit ik ditmaal de stad uit te gaan. Voor wie voor het eerst gaat, is de Hermitage overigens een must, ook ’s avonds te bezoeken. Een unieke ervaring want het museum opent dan speciaal voor gasten van de Holland America Line de statige deuren van het voormalige winterpaleis.

Hermitage St. Petersburg

Het Hermitagemuseum in St Petersburg moet je ooit gezien hebben

 

Paleis Peterhof

De eerste dag bezoek ik Peterhof, het luxe zomerpaleis van Peter de Grote. Het zachtgele bouwwerk ligt in een enorm park en vanaf de voordeur loopt een waterval van fonteinen die uiteindelijk in de Finse Golf uitkomt. Het meesterwerk is de gouden Samson in gevecht met een leeuw. We hebben gelukkig ruim de tijd om door de tuinen met tientallen fonteinen te slenteren. Tijdens WOII kapte de Duitse overheerser duizenden bomen en vernielde veel van de paleizen. Maar de tuin kreeg een make-over en de paleizen zijn gerestaureerd.

Het kanaal van het Peterhof komt uit in de Finse Golf. Peterhof paleis net buiten Sint Petersburg, Rusland

Het kanaal van het Peterhof komt uit in de Finse Golf

Gouden fonteinen langs de trappen van Peterhof. Peterhof paleis net buiten Sint Petersburg, Rusland

Gouden fonteinen langs de trappen van Peterhof

Tuinen van Peterhof paleis net buiten Sint Petersburg, Rusland

Aan de tuinen van het Peterhof komt geen einde

. Peterhof paleis net buiten Sint Petersburg, Rusland

Wie wil kan een selfie maken met een gekostumeerde man of vrouw

 

Het Russische Versailles

Boek je geen excursie dan is Paleis Peterhof vanuit het centrum van St Petersburg eenvoudig per metro en bus bereikbaar. Maar leuker en sneller is het om de boot te nemen vanaf de pier achter de Hermitage. Die brengt je in een halfuur bij dit Russische equivalent van het Parijse Versailles. Wij nemen die boot terug naar de stad voor een bezoek aan de beroemde kerk van de Verlosser op het bloed. Deze kerk is van buiten een eyecatcher vanwege de kleurrijke uivormige torentjes. Maar ook binnen blijkt er veel te zien. De muren en het plafond zijn versierd met mozaïeken. De vloer is een kunstwerk van marmer.

kerk van de Verlosser op het bloed in Sint Petersburg, Rusland, St Petersburg

Een vande moosite egbouwen van St. Petersburg, de Verloser op het bloed kerk

kerk van de Verlosser op het bloed in Sint Petersburg, Rusland, St Petersburg

Bezoekers bewonderen de marmeren vloer in de verlosser op het bloed kerk

kerk van de Verlosser op het bloed in Sint Petersburg, Rusland, St Petersburg

Je blijft kijken in de kerk van de Verlosser op het bloed in St Petersburg

kerk van de Verlosser op het bloed in Sint Petersburg, Rusland, St Petersburg

Gen stukje muur is onbewerkt in de Verlosser op het bloed kerk

 

Het Catharinapaleis in Pushkin

Op de tweede dag gaat het Catharinapaleis in de nabijgelegen stad Pushkin speciaal open voor ons cruisegasten. En dat betekent dat het relatief rustig is in de overdadig gedecoreerde zalen. Het babyblauwe Rococo paleis was een verrassing van Catharina I voor haar man Peter de Grote. Toen ze besloten een optrekje buiten de stad te zoeken, nam Catharina Peter mee naar een rustige plek middenin de natuur. En daar had ze dus alvast een paleisje laten bouwen. Het statige bouwwerk dat nu te zien is, is overigens een ideetje van keizerin Elizabeth die het oude paleis wat gedateerd vond. Het mocht wat kosten, dat modieuze optrekje van Elizabeth. Alleen al op de façade werd ruim 100 kilo goud aangebracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Catharinapaleis vrijwel geheel vernield, zo laten foto’s uit die tijd zien. Steen voor steen werd het opgebouwd en zelfs nu is de renovatie nog niet geheel voltooid.

Het De gouden gangen van het Catharinapaleis. Catherinapaleis in Pushkin

De gouden gangen van het Catharinapaleis

Een van de mantels van de vroegere bewoners van het Catharinapaleis. Het Catherinapaleis in Pushkin

Een van de mantels van de vroegere bewoners van het Catherinapaleis

Dubbel zo mooi, het Catharinapaleis weerspiegeld in de vijver. Het Catherinapaleis in Pushkin

Dubbel zo mooi, het Catharinapaleis weerspiegeld in de vijver

Gouden torentjes sieren het babyblauwe Catharinapaleis. Het Catherinapaleis in Pushkin

Gouden torentjes sieren het babyblauwe Catharinapaleis

 

Het Pavlovsk paleis

De Russische adel was goed in het geven van gulle cadeaus. Een minuut of tien verderop ligt het Pavlovsk paleis. Dit paleis was een cadeautje van Catharina II aan haar zoon Paul en zijn vrouw Maria ter ere van de geboorte van hun zoon. Zijn naam was Alexander I, de latere keizer van Rusland. Ook hier is het weer genieten van alle pracht en praal die er toch nog te vinden is na jaren van vernietiging en plundering door de Duitsers in WOII.

Een van de slaapkamers in het Pavlovsk paleis, Rusland

Een van de slaapkamers in het Pavlovsk paleis

Souvenirs kopen in Sint Petersburg

Souvenirs kopen in Sint Petersburg

 

Relaxen op het cruiseschip

Na twee dagen rondrennen in prachtige paleizen ben ik toe aan ontspanning. Ik heb al een tafeltje geboekt in het specialiteitenrestaurant. Maar eerst even naar de wellness-afdeling. Dankzij de gezichtsbehandeling met verschillende peelings lijkt mijn huid echt gladder. Morgen in alle vroegte meren we aan in Helsinki, een van mijn favoriete Scandinavische steden en onder meer bekend vanwege het no nonsense Scandinavisch design.

De Eurodam, een van de Holland America Line-schepen, ligt aangemeerd.

De Eurodam, een van de Holland America Line-schepen, ligt aangemeerd.

 

Meer over deze cruisevakantie Baltische Zee.

Mijn cruisevakantie met de Holland America Line langs de Baltische staten en andere Noord-Europese landen begon in Kopenhagen (Denemarken), waarna we stopten in Tallinn (Estland), een heerlijk compacte stad vol historie en verrukkelijke marsepein.

. Cruise Baltische Zee, Tallinn, Estland, stedentrip

Cruisen in de Baltische Zee, eerste stop is Tallinn