Een cruise langs de highlights van Azië, dat betekent dat ik in twee weken van Singapore naar Hongkong reis via Thailand, Cambodja en Vietnam. In het vierde en laatste deel: een kookles in Ho Chi Minh en de gevaren van Halong Bay.

Ho Chi Minh, Vietnam

Straatbeeld Ho Chi Minh, Vietnam

 

Springrolls maken in Ho Chi Minh

Waar mogelijk, plan ik de kooklessen aan boord in, maar leuker nog is een kookles op locatie en dat kan in Ho Chi Minh stad, het vroegere Saigon. Op de markt ontmoet ik chef Nguyen die me gaat leren hoe ik enkele typisch Vietnamese gerechten moet bereiden. Maar eerst krijg ik een rondleiding over de markt. Braaf achter haar aanlopen is teveel gevraagd. Er is zoveel te zien, zoveel te ontdekken. En dus bereiken slechts flarden van haar verhalen over de Vietnamese koffie, de prachtige theebloemen, de typische (gedroogde) vissen van deze streek en bijzondere groenten als waterspinazie mijn oren. Een halfuur op deze markt vol geuren (er zijn kleine restaurantjes), kleuren en smaken is veel te kort.

Ho Chi Minh Vietnam markt

De voedselmarkt in Ho Chi Minh, Vietnam

Ho Chi Minh Vietnam markt, vis kopen

Verse vis kopen op de markt in Ho Chi Minh, Vietnam

Verse vis, markt, Ho Chi Minh Vietnam

Schaal vol verse vis op de voedselmarkt in Ho Chi Minh, Vietnam

Ho Chi Minh Vietnam markt, schelpen, schelpdieren, eten

Schaal vol schelpjes op de markt in Ho Chi Minh, Vietnam

Vrouwen maken garnalen schoon, Ho Chi Minh, Vietnam

Vrouwen maken garnalen schoon, Ho Chi Minh, Vietnam

Koopvrouw op de voedselmarkt in Ho Chi Minh, Vietnam

Koopvrouw op de voedselmarkt in Ho Chi Minh, Vietnam

Ho Chi Minh Vietnam markt

De voedselmarkt in Ho Chi Minh, Vietnam

 

Maar chef Nguyen is onverbiddelijk, dus de bus in en naar de kookschool waar drie lange tafels voor elk negen koks in spe staan. In groepjes van drie doen we het voorbereidende werk waarna de chef voordoet hoe we spring rolls maken van kantachtig rijstpapier. Het vullen en rollen is nog wel te doen, maar net als de chef drie exact even grote rolletjes maken, is net iets te hoog gegrepen voor mij. Ik marineer en verhit de vis boven een stoofje met kooltjes, bereid de eiersoep, en leer hoe de spring roll optimaal smaakt: in een rolletje van sla, Thaise basilicum erbij en wat rijstnoedels. Dippen in de zelfgemaakte saus en stil is het. Gul belooft de chef na afloop dat we als we iets bijzonders eten in Vietnam de komende dagen, we haar altijd mogen mailen voor een recept. En anders vragen we het aan chef-kok Brian op de Zaandam tijdens een van zijn kookdemonstraties aan boord.

Kookles in Vietnam Ho Chi Minh,  spring roll maken

Vietnam Ho Chi Minh – Zo rol je de perfecte spring roll

Kookles in Ho Chi Minh, Vietnam

Exact even grote rolletjes, daaraan herken je de echte chef

Kookles in Ho Chi Minh, Vietnam

Ingredienten voor de eiersoep

Kookles in Ho Chi Minh, Vietnam

Kookles in Ho Chi Minh, Vietnam

Vietnam - Ho Chi Minh, het voorbereiden kan beginnen - Kookles in Ho Chi Minh, Vietnam

Vietnam – Ho Chi Minh, het voorbereiden kan beginnen

Kookles in Ho Chi Minh, Vietnam

Kookles in Ho Chi Minh, Vietnam

 

Stuurmanskunst in Halong Bay

Een mistige morgen in Halong Bay. De scheepshoorn klinkt sinds een uur of acht vrijwel onafgebroken. Behalve met vele vissersbootjes en uitgezette visnetten moet kapitein Jan Smit hier ook rekening houden met een woud van duizenden rotsformaties die overal boven het water uitrijzen. De mist verhoogt de magie van deze bijzondere plek op aarde die uitgeroepen werd tot een van de zeven natuurlijke wereldwonderen. Piepkleine bootjes dobberen op het water, voortgedreven door roeiers die vaak hun handen maar soms ook hun voeten gebruiken om het vaartuigje voort te bewegen. Griezelig dichtbij komen ze soms.

Halong Bay, Vietnam

Halong Bay, Vietnam

Halong Bay, Vietnam

Halong Bay, Vietnam

Halong Bay vraagt om een boottochtje op een kleiner schip dan de 238 meter lange Zaandam. Ik zet even voet aan wal, loop naar de haven en charter met enkele andere passagiers een boot om gelijk weer het water op te gaan. Een armada van houten scheepjes verlaat de pier net buiten het stadscentrum, op weg naar en mysterieuze en magische wereld die Halong Bay heet. Laverend tussen natuurlijk gevormde standbeelden op weg naar grotten die fenomenaal moeten zijn. De mist maakt dat zee en lucht naadloos in elkaar overgaan, rotsen lijken wazige zwarte reuzen tot je dichterbij komt, dan zijn het groene oases. Plotseling doemt een vissersdorp op, houten vlonders op blauwe drijvers met daarop een huisje.

Halong Bay, Vietnam

Halong Bay, Vietnam

Halong Bay, Vietnam - de buurtsuper levert hier aan huis

Halong Bay, Vietnam – de buurtsuper levert hier aan huis

Vietnam Halong Bay - de varende supermarkt

Vietnam Halong Bay – de varende supermarkt

Vissers verkopen vis per kilo, niet goedkoop maar reuze vers. De aankoop wordt door personeel van de boot tot een verrukkelijke maaltijd omgetoverd, compleet met rijst gekocht van het drijvende minimarktbootje dat heel handig even heeft aangemeerd bij het vissershuis. De vrouw van de varende supermarkt verkoopt ook fruit, drankjes, chips en alle ingrediënten om een smakelijke maal te bereiden.

In Halong Bay zijn tientallen grotten, de bekendste is de Thien Cung-grot. En wie de enorme, tientallen meters hoge grotkamers ziet, begrijpt waarom. Maar hoe jammer is het dat al die natuurlijke rijkdom uitgelicht is in wanstaltige Disneykleurtjes.

Halong Bay, Vietnam

Thien Cung grot in Halong Bay, Vietnam

Halong Bay, Vietnam, ochtend, mist

Vietnam, Halong Bay in de ochtendmist

Mist over Halong Bay, Vietnam

Aankomst in Halong Bay, Vietnam

 

Einde cruise Azië: Hongkong

De laatste avond glijdt De Zaandam Hongkong binnen, misschien wel de meeste bijzondere binnenkomst van de reis, met aan beide zijden van het water wolkenkrabbers. De volgende dag zie ik, net voor ik naar het vliegveld ga, het schip vertrekken met nieuwe gasten die op ontdekkingsreis door Azië gaan.

Cruise Azie: genieten van de skyline van Hongkong, De Zaandam, cruise Holland America Line

Cruise Azie: genieten van de skyline van Hongkong

De Zaandam, cruise Holland America Line, Het einde van de cruise: aankomst in Hongkong

Het einde van de cruise: aankomst in Hongkong

MEER LEZEN

De Zaandam, cruise Holland America Line

Het dek van De Zaandam

Wat Yai Chaimongkhoi, Ayutthaya, Thailand

Boeddha’s in Ayutthaya

Sihanoukville, Cambodja

de vissersvloot van Sihanoukville

Bewaren

Bewaren

Bewaren