Ibiza nieuwe stijl, ook geschikt voor rustzoekers

 

Na trendy jongeren die nachten doorhaalden op de dreunende beats in overvolle clubs is het nu tijd voor de neo-hippies op Ibiza. Ga mee in de flow van het Mediterrane eiland: lekker langzaam en als je even buiten de gebaande paden gaat, ook ouderwets rustig.

 

Cool down in zee bij Santa Eulalia, Ibiza, Spanje

Cool down in zee bij Santa Eulalia

De nieuwe groep bezoekers komt voor rust en herstelt de bohemian lifestyle van de hippies van toen in ere. Op je blote voeten dansen op het strand onder de volle maan, dat soort werk. Jade Jagger bijvoorbeeld heeft een 18de eeuwse finca in het rustige stadje Sant Joan. Vriendin Kate Moss komt er geregeld op bezoek. Het rustige noorden lijkt lichtjaren verwijderd van de techno-clubs in het zuiden. Pijnbomen, amandelbomen en olijfbomen zorgen voor wat schaduw op de lieflijke heuvels. De kruidige geur is afkomstig van rozemarijn en venkel dat hier zomaar in het wild groeit. Hier en daar graast een kudde schapen en smalle wegen leiden naar stadjes met witgekalkte huizen die half verdwijnen onder felgekleurde bougainville. Natuurlijk zijn er kerken want een stad mag pas stad heten als er een kerk is. Voor de kerk is altijd een groot voorportaal met houten dak waar vroeger het hele dorp na de dienst bijeenkwam. Hier werden roddels doorgesproken, ontloken liefdes, werden vetes beslecht en vriendschappen aangehaald.

De kerk van San Lorenzo, Ibiza, Spanje

De kerk van San Lorenzo

 

Koffie op een pleintje

Een cafeetje is nooit ver weg, zoals in Santa Gertrudis. Loop vooral even binnen bij Bar Costa aan de Plaza de Santa Gertrudis, een van de leukste pleintjes van het hele eiland. Via de bar met daarboven tientallen hammen bereik je de ruimtes daarachter. Samen vormen ze een waar museum van hedendaagse kunst. De eigenaar van de bar kreeg het idee omdat er zoveel mensen kwamen kijken naar een muurschildering die een bevriende kunstenaar aanbracht op de muur bij de bar. De huidige collectie schilderijen trekt nog veel meer mensen. Alhoewel iedereen op een zwoele lente-, zomer- of najaarsavond natuurlijk op het terras zit.

Aperitiefje drinken in Santa Gertrudis, Ibiza, Spanje

Aperitiefje drinken in Santa Gertrudis

 

Shoppen bij Las Dalias

De neo hippies doen iedere zaterdag hun inkopen op de markt Las Dalias in San Carlos. Op een groot terrein staan kraampjes met batikkleding, fleurige omslagdoeken, royale tassen, handgemaakte schoenen en zelfgemaakte sieraden. De sfeer is relaxt. Onder een palmboom is een groepje bezig een oude 2CV te beschilderen met fleurige afbeeldingen. Uitrusten doe je liggend op kussens in de tea-tent. Hippies van weleer als Jean Paul Gaultier en Bono worden bij Las Dalias geregeld gespot achter donkere zonnebrillen. Dit is ook een goede plek voor het scoren van Adlib mode, de moderage van Ibiza bestaande uit meestal witte kleding voorzien van broderie en borduurwerk dat de vrije levensstijl op het eiland vertegenwoordigt.

Las Dalias op Ibiza, Spanje

Shoppen bij Las Dalias op Ibiza

Las Dalias op Ibiza, Spanje

Shoppen bij Las Dalias op Ibiza

 

Hippie revival Las Dalias

De geschiedenis van Las Dalias gaat terug tot 1954 toen een boer op het idee kwam een bar te openen met daarachter een plek om te dansen. In de jaren ’60 ontdekten hordes hippies Las Dalias. Vooral de avonden waarbij je zoveel sangria en champagne mocht drinken als je wilde voor slechts 125 pesetas (€ 0,75) waren een doorslaand succes. In de jaren ’70 hielden hippies (of de harigen zoals ze door de locals genoemd werden) er hun afterparty’s en brachten bezoekers als Bob Marley leven in de tent. Later stonden bands als UB40 en Nina Hagen op het podium (vaak als afscheidsconcert nadat ze een nieuwe plaat hadden opgenomen in de studio’s op het eiland) terwijl beroemdheden als Brain May, Ron Wood, Mike Oldfield en Bob Geldof zich verscholen tussen het publiek.
In 1985 opende de eerste hippiemarkt, nu een van de grote trekpleisters van het eiland. Ook al jaren populair zijn de Namaste party’s die er gehouden worden met kleurrijke jongeren en oudere jongeren, trance muziek, vegetarische hapjes en geregeld beroemde bezoekers als Pedro Almodovar (een van mijn favoriete filmmakers) en Neneh Cherry.

Las Dalias op Ibiza, Spanje

Shoppen bij Las Dalias op Ibiza

Nu we toch even de geschiedenis induiken, ligt een bezoekje aan Bar Anita in San Carlos voor de hand, het is maar een paar minuutjes rijden. Bar Anita was zo ongeveer het centrum van de wereld in de oude hippietijd. In deze bar annex restaurant annex postkantoor annex telefooncel kwam iedereen bij elkaar. De telefoon en de postbussen zijn er nog altijd en de postbode bezorgt er alle werkdagen de post voor omwonenden. Iets drinken en eten kan natuurlijk ook, als je een plekje kunt vinden want Bar Anita is onverminderd populair.

Bar Anita op Ibiza

Bar Anita op Ibiza

 

Magische rotsen en intieme baaitjes

Met ruim 70 stranden en strandjes kun je er niet omheen, een bezoekje aan minimaal een van de baaitjes is een must. Is het niet om te zwemmen, te snorkelen of te zonnen dan toch zeker om te eten in de restaurantjes met uitzicht op zee. Cala d’Hort in het zuidwesten was in de hippietijd al een favoriet vanwege een rots in zee, Es Vedra. De rots zou bijzondere krachten bezitten: wie ziek, zwak en/of misselijk is, zou zich na een nachtje op het puntige eiland weer kiplekker voelen. Cala d’Hort ligt in een beschermd natuurgebied, tot verdriet van golfliefhebbers die op de prachtige locatie graag een golfbaan wilden aanleggen. Protesten hielpen en dus kunnen er boven op de kliffen bij het strand heerlijke wandelingen gemaakt worden.

Cala d'Hort, Ibiza, Spanje

Cala d’Hort met de magische rots, Ibiza, Spanje

Cala d'Hort, Ibiza, Spanje

Cala d’Hort, Ibiza, Spanje

Een ander beschermd natuurgebied is Ses Salines dat zelfs een plaatsje op de UNESCO-lijst voor werelderfgoederen belandde. Vooral eind augustus en september een leuke plek omdat dan het zout uit de enorme zoutpannen verzameld wordt. ’s Morgens vroeg heb je bovendien kans enkele flamingo’s te spotten. Het stadje bij de zoutpannen is met een kerk, een café en een of twee huisjes het kleinste van het eiland.

Gezond zeezout op Ibiza, Spanje

Gezond zeezout op Ibiza

 

Rust bij Sa Caleta

Iets naar het westen ligt Sa Caleta met een klein baaitje met oude vissershutten en hellingen om de boten van en naar zee te slepen. Bij cultuurliefhebbers bekender vanwege opgravingen van de Feniciers die er in de 7de eeuw voor Christus en kleine nederzetting hadden, voor ze verder trokken naar wat nu Eivissa is. Belangrijk natuurlijk en ik moet het even gezien hebben om terug te slenteren naar het schattige baaitje aan het begin van het paadje naar de opgraving. Onder een rieten parasol geniet ik van de aangename temperatuur, de rustige zee, de rode kliffen en het lekkere nietsdoen. Om daarna aan te schuiven aan een van de tafeltjes van het restaurantje Sa Caleta voor een smakelijke lunch met verse vis en een formidabel uitzicht. Het is ten slotte vakantie.

Relaxen bij Sa Caleta op Ibiza

Relaxen bij Sa Caleta op Ibiza

Opgravingen bij Sa Caleta op Ibiza

Opgravingen bij Sa Caleta op Ibiza

Ibiza, Spanje

Goede visrestaurantjes in overvloed op Ibiza

 

Meer Ibiza: deel 1, a summer of love

MEER SPANJE

Bewaren