Stedentrip naar Hofstad Den Haag
Den Haag, de stad trok me nooit zo. Teveel parelketting of Oh Oh Cherso, te weinig daar tussenin. Maar er blijkt (tegenwoordig?) zoveel meer. Het Zeeheldenkwartier, tussen hartje centrum en de zee, is de upcoming wijk van Den Haag. Al slenterend zie je er volop leuke boetiekjes, fijne cafés en goede restaurants. Plus een bijzondere slaapplek. Hier zijn de Haagse hotspots.
Van bank tot boutique-hotel
Ik checkte in bij La Paulowna, een boutique-hotel op het Anna Paulownaplein (nummer 3), vlakbij het Vredespaleis, een van de bezienswaardigheden van Den Haag. In het statige pand (een voormalig bankgebouw) zijn vijf prachtige kamers gemaakt. De mijne ligt op zolder, onder het cosy schuine dak. De persoonlijke ontvangst, dat is iets waardoor dit hotel zich van veel andere onderscheidt. Zodra ik vertel op zoek te zijn naar leuke adresjes, krijg ik direct tips en een boekje over de wijk. Nog een reden om hier in te checken: het ontbijt. Gezonde producten, veelal biologisch. Je mag zoveel van de kaart kiezen als je wilt en met mooi weer zit je perfect op het terras op het leukste plein van Den Haag.
Eten bij Hortus
Want ja, als het om horeca gaat, dan kun je dagen doorbrengen op het Anna Paulownaplein. Op de begane grond van het hotel zit het vegetarische restaurant Hortus. De kaart biedt een mooie mix van gerechten uit verschillende werelddelen. Ik ben onmiddellijk verslaafd aan de vegetarische saté. Die saus!!! Ook erg lekker en verfrissend is de carpaccio van huisgerookte bietjes. Fijn om nogmaals de bevestiging te krijgen dat vegetarisch (of zelfs vegan, op verzoek) en verantwoord eten zo heerlijk is. De wijnselectie is trouwens ook erg goed.
Koffie bij Room
Serieus, ik was van plan de wijk in te gaan maar als ik het hotel uitloop, valt mijn oog op Room, ook op het Anna Paulownaplein (nummer 16). Een knus café, maar eten kan er ook. Of zoals ik doe in het ochtendzonnetje een cappuccino drinken op het terras terwijl de stad steeds een beetje meer ontwaakt. Tijd genoeg. De hippe winkels in het Zeeheldenkwartier gaan toch pas om 10 of 11 uur open. Met dank aan het overvloedige ontbijt weet ik de huisgemaakte appeltaart te weerstaan.
Moois van de Zijderoute
Yurt betekent thuis in het Turks en het thuisgevoel krijg ik direct als ik de Yurt Store (Zoutmanstraat 43A) binnenloop. Eigenaresse Güler verzamelt de mooiste interieurspullen uit landen langs de oude Zijderoute. Het resultaat is een oriëntaalse mix maar op de een of andere manier doet het ook Scandinavisch aan. Wel de kleuren en stijlen van de Oriënt, maar ook de rust. De meubels en accessoires zijn gemaakt van natuurlijke, en vaak ook gerecyclede, materialen. Bovendien is er aandacht voor de jonge designers van al dat moois.
Pasta en een goed doel
Een ding is zeker, uit het Zeeheldenkwartier vertrek je niet met honger. Binnen enkele honderden meters kom ik verschillende leuke tentjes tegen. Op het Prins Hendrikplein (nummer 15) zit De Pasta Kantine. De inrichting is top, alleen daarvoor al zou je hiernaartoe gaan. En Italiaans met die heerlijke, pure smaken is natuurlijk altijd lekker. Bovendien doe je nog iets goeds voor je medemens als je kraanwater bestelt. Je betaalt 1 euro die doorgegeven wordt aan de lokale voedselbanken.
Ongedwongen huiselijk
In de Prins Hendrikstraat vind ik verder Appeltje Eitje (nummer 69), een ongedwongen buurtrestaurant én een van de favoriete plekken van de twee straatkatten uit de buurt. Zij komen hier ook om iets te eten en te drinken maar wensen vooral wat liefde van de bezoekers. Die geven dat meestal maar al te graag terwijl ze genieten van bijvoorbeeld de zelf samengestelde tosti.
Gewoon relaxt bij John & June’s
Iets verderop zit op de hoek met de Tasmanstraat Lunchroom John & June’s. De eigenaren blijken overigens Tessa en Alexander te heten. Het restaurant is vernoemd naar de opa en oma van Alexander die hem inspireerden om taarten en ander lekkers te bakken. Wat je hier eet is allemaal huisgemaakt, op het brood na, maar dat is wel biologisch. De gedachte achter John & June’s is dat iedereen zich er thuis voelt. Het is dus niet te hip, niet te oubollig maar gewoon erg relaxt met een interieurtje dat bij de kringloopwinkel bij elkaar geshopt is. Buurtbewoners komen er trouwens speciaal voor de worteltaart.
Smoothies & vintage
En dan zie ik op nummer 13 nog Pim Coffee. Leuk, die frisse inrichting in mintgroen en wit. Ook hier is weer bijna alles op de kaart biologisch. Behalve om iets te eten of drinken (probeer de verse sapjes en smoothies) kun je hier ook lekker in de vintagekast snuffelen naar een aanwinst voor je interieur. Dankzij het fijne terras is dit zeker een aanrader voor mooie zomerdagen.
Minimalistisch design
Via de Piet Heinstraat loop ik terug naar het hotel en dan is daar de winkel van Edwin Pelser (nummer 123). Mooi design kan ik niet weerstaan. Prachtig zijn ze, die minimalistische ontwerpen van vij5. Onder de paraplu van dit label krijgen jonge talentvolle designers kans hun producten onder de aandacht van een groter publiek te brengen. Verder biedt de winkel design van gevestigde namen en labels als Norman Copenhagen. Bijna alles van dit label zou ik in huis willen hebben.
Biologisch bij Blossom
Het Zeeheldenkwartier, daar kom ik terug, weet ik terwijl ik met mijn koffertje richting het Vredespaleis loopt waar ik op tram 1 stap richting Den Haag HS. Maar dan valt mijn oog op Blossom (Anna Paulownastraat 70c). Het tramritje wordt nog even uitgesteld voor een kop thee in de binnentuin van dit café. Blossom is ook de plek voor een ontbijtje of lunch, veelal bereid met biologische producten. Sympathiek is ook de karaf met water met kruiden waar je zelf van kunt tappen.
Borreltijd bij Bierbarry
Net buiten het Zeeheldenkwartier ligt in het centrum van Den Haag een goede stop voor een borrel. Of eigenlijk voor een biertje. Want bij Bierbarry & Kitchen (Torenstraat 49) tappen ze de lekkerste speciaalbiertjes. Probeer een IPA uit Moskou, een pilsje uit Amsterdam of een stout uit Estland. Of een van de vele andere opties. Voor de niet bier-liefhebber is zijn er wijnen en cocktails. Iets te eten erbij kan ook. Er is keuze uit Italiaanse voorgerechten en pizza’s. Met genoeg keuze voor vegetariërs. Ben je vroeger op de dag in de buurt? In het weekend kun je vanaf 12 uur terecht voor de lunch. Bijvoorbeeld met een 100% organic (vegan) lunchbowl met roze pittaya, amandelmelk, banaan, esdoornsiroop en meer.
Het water op
En dan is het echt tijd om te gaan. Onderweg maak ik nog een paar tussenstops, de eerste bij Ooievaart. Den Haag is dan wel geen Amsterdam met vele grachten, maar er is water in de stad en dus is er een rondvaart (Bierkade 18B). De Ooievaart draait op enthousiaste vrijwilligers die volop verhalen over de stad en de geschiedenis. Leuk dat er ook enkele Hagenezen aan boord zijn die alle kans krijgen hun persoonlijke verhalen te doen. Zo gaat de stad toch nog net een beetje meer leven. Wil je zeker zijn van een plekje, dan kun alvast online ticket boeken.
Champagne with a view
Geen betere manier om een bezoek aan Den Haag af te sluiten, dan met een bezoek aan The Penthouse (Rijswijkseplein 786) in de Haagse Toren. Ik laat mijn koffertje achter bij de receptie en zoef dan met de lift naar 135 meter hoogte. Helaas is het niet helemaal helder, anders kun je 45 kilometer ver kijken. Maar dit is sowieso een mooie plek om uit te kijken over de stad. Je kunt er terecht voor lunch, diner, high tea of gewoon een drankje. Het eerste drankje naar keuze is trouwens inbegrepen bij de ticketprijs van 8 euro. Met een glas bubbels geniet ik nog even in de Sky Bar van het uitzicht.
Met tram 1 ben je vanuit het Zeeheldenkwartier zo op het strand in Scheveningen. Ook daar zijn volop trendy adressen.