Het was een maand van Nederland en stedentrips. Maar gelukkig ook een beetje natuur en cultuur in de laatste twee bestemmingen. Lees meer over Deventer, Zaandam, Brugge, de buffalo round-up en de tegels van Centro de Portugal.

 

1. Koekstad Deventer

Deventer won nipt van Zaandam deze maand. Het is dan ook een heerlijke stad. Niet te groot zodat het allemaal lekker te belopen is. Naast de usual suspects op winkelgebied heeft Deventer ook een zeer royaal aanbod van unieke winkeltjes, cafés en restaurants. Dat maakt de stad lekker eigenzinnig en er valt daardoor veel te ontdekken. Tel daarbij op de eeuwen aan historie en de vele prachtige gebouwen (Deventer boerde goed in de Hanzetijd) en je hebt een perfecte bestemming voor een dagje of een weekendje weg in eigen land.

Natuurlijk, voor de echte koek moet je in Deventer zijn, bij deze originele koekwinkel

Natuurlijk, voor de echte koek moet je in Deventer zijn, bij deze originele koekwinkel

 

2. De hotspots van Zaandam

Toch een beetje trots dat mijn nieuwe thuisstad in deze top 5 staat. Want echt, de stad ondergaat de laatste jaren een ware transformatie en verandert van lelijk eendje langzaam in een mooie zwaan. Dat kost tijd, natuurlijk, maar er zijn al genoeg leuke adresjes te ontdekken voor een heerlijk dagje weg. Tel daarbij op dat je zomers met de Zaanhopper over de Zaan naar de molens op de beroemde Zaanse Schans kunt varen en je weet zeker dat deze stad het ontdekken waard is.

De nieuwste winkel-aanwinsten, bij het station.

De nieuwste winkel-aanwinsten, bij het station.

 

3. Culinaire highlights van Brugge

Wellicht de meeste bekende stedentrip bestemming van het rijtje, het Belgische Brugge. Omdat de highlights bij de meeste mensen wel bekend zijn, bezocht ik Brugge ditmaal met een thema: culinair. Een makkie in een stad met meer dan 50 chocoladewinkeltjes. Maar ik ontdekte er ook een bakker met passie, een delicatessenwinkel die bijvoorbeeld ook aan de Nederlandse sterrenkok Jonnie Boer levert en een kaaswinkeltje met decennia historie achter de gevel.

Brugge is met 52 chocoladewinkels de stad van de chocolade

Brugge is met 52 chocoladewinkels de stad van de chocolade

 

4. De buffalo round-up

Een evenement waar ik nog altijd blij van wordt, de buffalo round-up in South Dakota (Verenigde Staten). Als ik naar de foto’s kijk, dan ruik ik weer de kruidige geuren van de Amerikaanse prairie, ik zie de stofwolken, hoor het donkere getrappel van de bizons die in de verte komen aanrennen. Ik voel de adrenaline van de cowboys en –girls op hun bezwete, glanzende paarden als ze de machtige dieren in goede banen leiden. Wow, wat een evenement was dat.

Buffalo roundup in South Dakota, Verenigde Staten

Buffalo roundup in South Dakota, Verenigde Staten

 

5. De azulejos van Portugal

Ik mocht dit jaar twee keer naar Portugal en jeetje, wat voel ik me daar thuis. De vriendelijke mensen, de prachtige steden en dorpjes, het gemoedelijke tempo waarin het leven zich daar lijkt te voltrekken. Mijn laatste road trip door Centro de Portugal had als thema keramiek & porselein. De tegels waarmee vele huizen en kerken versierd zijn, kennen de meesten die Portugal eens bezochten wel, maar er is zoveel meer te ontdekken. Afijn, dit is pas mijn eerste post over dit schitterende stukje Portugal, meer volgt.

Prachtige azulejos in Caldas da Rainha

Prachtige azulejos in Caldas da Rainha