Locatie: Finland, Lapland, net buiten Levi. Een decor van geurige naaldbomen, een bevroren meer en veel sneeuw. Perfect voor een dagje wintersport anders.

 

Op pad met de rendierslee in Finland - reisjournalist Kim van Dam Finland, Lapland

Op pad met de rendierslee in Finland

Op deze magische plek ontmoet ik Petra Babovakova. Ze kwam een jaar of tien geleden van Tsjechië naar Lapland en ging niet meer weg. Voor ik in de rendierslee mag plaatsnemen, krijg ik een lesje rendiergedrag want het blijken eigenzinnige dieren. “Een rendier test je en ze zijn heel schrikachtig”, aldus Petra. En dus mag ik vooral veel niet doen: niet met m’n handen zwaaien, niet luid praten en zeker niet tegen ze schreeuwen. Wie het lukt uit de slee te vallen, moet vooral niet op het pad blijven staan maar ernaast, liefst achter een boom zodat de dieren niet van je schrikken. Petra: “Omdat de dieren zo eigenzinnig zijn en allemaal een eigen karakter hebben, kijken ik altijd of ik een goede match tussen mens en dier kan maken. Sommige klanten klagen omdat de dieren in de winter geen gewei hebben. Ik heb mijn kinderen een echt rendier beloofd, zeggen ze dan. Of ik betaal de volle mep dan wil ik ook een compleet rendier. Echt!”
Petra is zelf overigens net zo eigenzinnig als haar dieren. Als een soort standup comedian geeft ze tekst en uitleg maar het is wel de bedoeling dat je tussen het lachen door onthoudt wat ze zegt want als ze het over haar dieren heeft, is ze bloedserieus.

Een handje mos, daar zegt een rendier nooit 'nee' tegen - reisjournalist Kim van Dam Finland, Lapland, Levi

Wintersport Finland: Een handje mos, daar zegt een rendier nooit ‘nee’ tegen

Een handje mos, daar zegt een rendier nooit 'nee' tegen - reisjournalist Kim van Dam Finland, Lapland, Levi

Wintersport in Levi: rendieren voeren

Mediteren op een meer

In een sukkeldrafje brengen de rendieren de groep uiteindelijk bij het meer waar we zelf aan de bak moeten: ijsvissen. Petra: “Natuurlijk kunnen vrouwen een gat boren in het ijs, geen enkel probleem. Maar vrouwen zijn ook betere vissers dan mannen en mannen moeten ook een taak hebben. Dus de mannen boren gaten voor de vrouwen.” Wat in de praktijk overigens meevalt, ook de meeste vrouwen boren een gat in de ruim een halve meter dikke ijslaag. Pittig klusje trouwens. Het wormpje wordt bevestigd aan het haakje en dan kan het mediteren beginnen. Zittend op een klapstoeltje, genietend van het uitzicht hoef je enkel je pols op en neer te bewegen. En heel soms hapt een visje toe. Meestal niet de regenboogforel die in het meer uitgezet is maar een scharminkel van een visje dat de locals liever kwijt dan rijk zijn.

Voor je kunt vissen, moet er een gat geboord worden. - reisjournalist Kim van Dam Finland, Lapland

Wintersport in Lapland: een gat boren voor het ijsvissen

Oeps, wormpje aan het haakje doen... - reisjournalist Kim van Dam Finland, Lapland

Oeps, wormpje aan het haakje doen…

Na het vissen is er de lunch, zalmsoep, Fins brood en boven het houtvuur gegrilde regenboogforel die via een trucje toch echt gevangen is door een van de vrouwen.

De beloning, verse vis van de barbecue - reisjournalist Kim van Dam Finland, Lapland

De beloning, verse vis van de barbecue

De geconsumeerde calorieën kunnen er tijdens een korte sneeuwschoenwandeling afgelopen worden in de prachtige bosrijke omgeving. Het blijkt vooral een oefening in lachen als er weer eens iemand tot aan de dijen in de poederzachte sneeuw verdwijnt.

Dat valt niet mee, sneeuwschoenwandelen in de verse sneeuw - Finland, Lapland, Levi - reisjournalist Kim van Dam

Dat valt niet mee, sneeuwschoenwandelen in de verse sneeuw

Dat valt niet mee, sneeuwschoenwandelen in de verse sneeuw - Finland, Lapland, Levi - reisjournalist Kim van Dam

Sneeuwschoenwandelen in Lapland, Finland

Het toetje van de dag bestaat uit een tweede tochtje in de rendierslee. De dieren kennen de weg naar huis als hun broekzak en laten eindelijk zien dat de verhalen van Petra dat de dieren makkelijk 50 km per uur kunnen lopen niet overdreven zijn. In enkele minuten zijn Storm, Orphan (“Maar we hebben zijn moeder later teruggevonden”), Elmery, Pusku en Dionysos terug bij af. Een superervaring.

Ik genoot van Fins Lapland in de winter, maar ook zomers is Lapland een mooie bestemming, ontdekte blogger Stephanie. Zij maakte een roadtrip door Zweeds Lapland.

Plan je wintersport reis naar Fins Lapland

Wat is de vliegtijd naar Fins Lapland? Als je naar het wintersportgebied rond Levi wil, dan vlieg je naar Kittila. De vlucht vanaf Amsterdam duurt minimaal 6u30. Maar dat kan ook veel langer zijn afhankelijk van de stopover-tijd in Helsinki. In het winterseizoen vliegen sommige maatschappijen rechtstreeks in 3 uur en 20 minuten, dat scheelt dus aanzienlijk wat tijd.

De is de beste reistijd? De eerste sneeuw valt vaak al in oktober, vanaf december komt het wintersportseizoen op gang maar de dagen zijn dan kort. Die worden snel langer tot aan april. De Finnen zelf gaan vanaf half februari volop skiën en langlaufen.

Wat is er te doen? Een wintersport vakantie naar Finland is veel meer dan alleen skiën, snowboarden en langlaufen. Sneeuwschoenwandelen is populair, net als huskytochten, sledetochten met rendieren, het noorderlicht bekijken en ijsvissen.


MEER FINLAND – LAPLAND: overnachten in een hotel van sneeuw

Snow Village, Lainio, Finland

MEER WINTERSPORT – FRANKRIJK : wintersport voor niet sportievelingen in Sainte Foy

Fankrijk, wintersport, Sainte Foy

MEER WINTER – IJSLAND: varen tussen ijsbergen, wandelen op een gletsjer en ijsklimmen

Gletsjermeer Jokulsarlon

Bew

Bewaren