IJs in vele gradaties blauw en gemarmerde gletsjers

 

IJsland is het land van uitersten met vurige vulkanen, hete stoom die overal zomaar uit de grond komt, geisers die kokend water tientallen meters hoog de lucht in spuiten maar je vindt er ook het grootste aaneengesloten gletsjergebied buiten de poolgebieden. De winters zijn zowaar mild met temperaturen die meestal niet onder de min tien graden dalen. De nachten zijn dan lang maar de donkere hemel wordt geregeld verlicht door het magische noorderlicht.

Gletsjermeer Jokulsarlon

Gletsjermeer Jokulsarlon

 

IJsbergen in tientallen variaties

Als ik thuis een reis voorbereid, zijn er altijd onderdelen waarop ik me extra verheug. Varen op een gletsjermeer tijdens mijn vakantie in IJsland was zo’n onderdeel. En daar sta ik dan, op een vroege winterochtend bij Jökulsárlón. Krakend ijs beweegt op het ritme van het water dat vanuit zee het gletsjermeer in- en uitstroomt. Kolkende bewegingen nemen kleinere stukken ijs mee, grote ijsschotsen botsen met een doffe klap tegen andere aan. Het water van gletsjermeer Jökulsárlón ligt vol ijsbergen en -bergjes in vele variaties afkomstig van de gletsjer Breidamerkurjökull. Grillige sculpturen in blauw en zeegroen, ijs met zwarte strepen van lagen vulkanisch as, ondoorzichtige witte blokken, groot, klein, hoekig en afgerond. Hoe heerlijk om hier in je uppie rond te lopen en te luisteren naar de geluiden van de natuur. Gletsjermeren ontstaan als gletsjers zich terugtrekken en Breidamerkurjökull doet dat in een rap tempo: ieder jaar met 100 meter. Helaas, ook hier tikt de klok, tijd voor een rondje varen over het meer met een amfibievoertuig.

Jokulsarlon

Amfibie-voertuig bij gletsjermeer Jokulsarlon

Vakantie IJsland: bezoek het gletsjermeer Jokulsarlon

Vakantie IJsland: bezoek het gletsjermeer Jokulsarlon

 

Een ijzig filmdecor

Er zijn er meerdere van dergelijke meren in IJsland maar Jökulsárlón is volgens kenners de allermooiste. Het fungeerde dan ook als decor voor onder meer scènes uit de films Batman Begins, Tomb Raider en de James Bond-films A View to a Kill en Die Another Day. Terwijl we varen, spot ik zeehondjes. Zo nu en dan piept een koppie nieuwsgierig boven het wateroppervlak uit. Wie dringt daar zijn territorium binnen? Ze zwemmen de lagune in omdat er veel vis als haring, zalm en forel te vinden is. De schipper van het amfibievoertuig volgt een zodiak want varen op het rustige meer is gevaarlijker dan het lijkt. Maar liefst 90% van ijsbergen bevindt zich onder het wateroppervlak en soms kantelen de bergen zomaar wat een enorme verschuiving van water tot gevolg heeft. Terwijl hij oplet, geniet ik van het natuurspektakel om me heen. Inderdaad, een magisch moment.

Vakantie IJsland: bezoek het gletsjermeer Jokulsarlon

Vakantie IJsland: bezoek het gletsjermeer Jokulsarlon

 

Wandelen op marmeren gletsjers

Het meer Jökulsárlón ligt in het Vatnajökull Nationaal Park. Vatnajökull is met ruim 8300 km2 de grootste gletsjer van IJsland. De ijskap bedekt ongeveer 8% van het aardoppervlak van het eiland. De ijslaag is gemiddeld 420 meter dik met uitschieters tot 900 meter. Hoe nietig kun je je als mens voelen bij deze natuurpracht. De Vatnajökull gletsjer heeft verschillende uitlopers en op een daarvan, de Svínafellsjökull gletsjer, ga ik wandelen. IJsklimmen is ook mogelijk, voor wie nog wat meer uitdaging zoekt. Iedereen kan het, verzekeren de gidsen want er zijn verschillende routes variërend van eenvoudig tot zeer uitdagend. Dus bergschoenen aan, stijgijzers onder, pikhouweel mee en lopen maar. In voor- en najaar is de ijskap veel harder dan zomers dus het is een kwestie van hard stampen zodat de puntige ijzers onder mijn schoenen een stukje het ijs ingaan. Het is even wennen maar na een paar minuten wandel ik over de gletsjer alsof ik in het Vondelpark loop. Dan is er tijd om te genieten van de prachtige uitzichten. In het licht van de ondergaande zon kleurt de gemarmerde ijslaag geel, groen en roze en vormt een prachtige eenheid met de okergele bergen en de laaghangende wolken daarboven. Een plek waar IJsland haar naam eer aan doet.

Svinafellsjokull gletsjer rondreis IJsland

Rondreis IJsland: Wandelen op de Svinafellsjokull gletsjer

Rondreis IJsland: Svinafellsjokull gletsjer

Rondreis IJsland: Wandelen op de Svinafellsjokull gletsjer

Rondreis IJsland: Svinafellsjokull gletsjer

Rondreis IJsland: IJsklimmen op de Svinafellsjokull gletsjer

Rondreis IJsland: Svinafellsjokull gletsjer

Rondreis IJsland: Svinafellsjokull gletsjer

 

MEER IJSLAND:

Rendieren in herfstdecor

 

MEER WINTERBESTEMMINGEN

FINLAND

IJsbar in Snow Village, Lainio, Finland

reisjournalist Kim van Dam Finland, Lapland, LeviBewareBewarenBewarBewareBewarenBeware

Bewaren