Wil je graag op vakantie naar Frankrijk en niet te ver rijden? Dan is Normandië in het noordwesten van Frankrijk de ideale bestemming. Normandië ligt aan de kust, dit alleen al is een grote troef. We kennen Normandië natuurlijk ook van de bijzondere D-Day oorlogsstranden uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Frankrijk, Normandie. De haven van Honfleur met daaromheen gekleurde huizen

De haven van Honfleur met daaromheen gekleurde huizen

 

Een van de top bezienswaardigheden in Normandië is natuurlijk de Mont Saint-Michel, de abdij die tijdens eb en vloed regelmatig afgesneden wordt van het vasteland. De abdij is een echte toeristenmagneet en een van de drukst bezochte bezienswaardigheden in Frankrijk, samen met de Eifeltoren en het Kasteel van Versailles.

In deze blogpost laten we je ook kennis maken met enkele andere niet-te-missen bezienswaardigheden in de regio, ideaal voor een weekendje weg of een rondreis door Normandië.

 

1. De rotsen van Étretat

Maak een stop in Étretat. Via de witte keienstranden wandel je naar de gigantische witte kalkstenen kliffen met drie natuurlijke bogen en een natuurlijke naald van 55 meter hoog. Maak er kennis met La Porte d’Amont, de kleinste van de drie bogen en de kolossale L’Arche et l’Aiguille, deze ken je misschien wel van de schilderijen van Monet of Gustave Courbet. Verder kun je er ook de breedste boog van Étretat, La Manneporte, bewonderen.

De rotsen van Étretat, Normandie, Frankrijk

De rotsen van Étretat. © Atout France – Nathalie Baetens

 

2. De Mont-Saint-Michel

Velen discussiëren er over of de Mont-Saint-Michel dan wel in Normandië of in Bretagne ligt. Het getijdeneiland aan de monding van de rivier de Couesnon, waar Normandië en Bretagne samenkomen, is een unieke plek in de wereld. Het is dan ook niet voor niets dat het een plaatsje op de UNESCO werelderfgoedlijst heeft gekregen. De Mont-Saint-Michel abdij was van groot strategisch belang en bijna onneembaar. Deze plek kan je dan ook niet missen tijdens je bezoek aan Normandië. Parkeer je auto op afstand en ga te voet of met de speciale bus naar het schiereiland. Vanaf de abdij heb je een prachtig uitzicht over de baai en het achterland van Normandië. In de smalle straatjes waan je je enkele honderden jaren terug in de tijd.

De Mont-Saint-Michel, Normandie, Frankrijk

De Mont-Saint-Michel. © Atout France – Marc Lerouge

 

3. Het vissersdorpje Honfleur

Honfleur, al vela malen vastgelegd op schildersdoek, is een waar pareltje. Het lijkt alsof je er een ansichtkaart binnenstapt, zo idyllisch is het. Het uitzicht op de haven vanaf de Quai Saint-Etienne is prachtig, uitkijkend over de hoge, smalle met leisteen beklede daken. Breng er een bezoekje aan de houten Sint-Katelijnekerk, gebouwd door scheepsbouwers in de 15e eeuw (deze lijkt op de romp van een boot). Ook binnen is de kerk een waar pareltje!

Weerspiegeling van de huizen in de haven van Honfleur, Frankrijk

Reflectie van de huizen in de haven van Honfleur, Frankrijk

Frankrijk, Normandie. Het schattige Honfleur is al door vele schilders vereeuwingd

Het schattige Honfleur is al door vele schilders vereeuwingd

 

4. Het tapijt van Bayeux

Dit wereldberoemde borduurwerk is 70 meter lang en een halve meter hoog en stelt de gebeurtenissen voor die leidden tot de Normandische verovering van Engeland. Het wandtapijt is in zijn geheel te zien in een glazen kast in het museum in Bayeux. Op het tapijt zie je het bezoek van Harold Godwinson aan Normandië tot zijn ondergang door de troepen van Willem de Veroveraar op het slagveld in Hastings in 1066. Tevens is er een korte film met meer details, evenals een tentoonstelling van hedendaagse artefacten.

 

5. Het historische centrum van Rouen

Het historische centrum van Rouen is een van de mooiste van Frankrijk, met zo’n 2.000 vakwerkhuizen. Bijna allemaal dateren ze van vóór de 16e eeuw. Wandel door het autovrije centrum over geplaveide straten om de oude gebouwen te ontdekken. Onderweg kom je zeker ook een groot aantal gotische kerken en andere bezienswaardigheden tegen zoals het Gros Horloge. Deze bijzondere astronomische klok, een van de oudste van het land, werd gemaakt in de jaren 1300 en geïnstalleerd boven een renaissanceboog uit 1529. De kerk van Saint-Ouen is een majestueus stuk met 14e-eeuwse flamboyante gotische architectuur en het orgel van Aristide Cavaillé-Coll wordt beschouwd als een van de mooiste ter wereld.

Het oude centrum van Rouen, Normandie, Frankrijk

Het oude centrum van Rouen. © Atout France – Nathalie Baetens

 

6. De D-Day landingsstranden

Het is de plek waar een van de bepalende gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond en waar op 6 juni 1944 de bloedigste gevechten van alle D-Day bruggenhoofden plaatsvonden. Op D-Day kwamen 175.000 geallieerde soldaten via de stranden van Normandië Frankrijk binnen. Op die manier begon het offensief om de Duitsers te verslaan. Ongeveer 5000 soldaten van de geallieerde troepen overleefden de strijd niet en meer dan 10.000 mannen raakten gewond. Aan de Duitse kant verloren tussen de 4000 en 9000 soldaten het leven bij de slag op de D-Day stranden.

Wil jij ook Normandië verkennen? Download dan zeker deze gratis reisgids Normandië, deze bevat een volledige rondreis door de regio en 6 wandelingen. Zo ben je zeker dat je niets mist tijdens je bezoek!