Van alle prachtige Belgische steden is Gent misschien wel mijn favoriet. De stad is compact maar veelzijdig, bomvol cultuur en leuke winkeladressen. En last but not least, Gent is een paradijs voor vegetariërs en vegans.

Cocktail met swung tijdens Gent Smaakt! food festival. Stedentrip Gent, Belgie.

Cocktail met swung tijdens Gent Smaakt! food festival

Feest voor vegan lekkerbekken, het food festival Gent Smaakt!. Stedentrip Gent, Belgie.

Feest voor vegan lekkerbekken, het food festival Gent Smaakt!

Gent bewijst dat bescheiden heel veelzijdig kan zijn. Qua oppervlak is het centrum van Gent niet al te groot. Maar deze historische stad heeft veel te bieden. Mijn tips voor een stedentrip naar deze Vlaamse parel.

 

Gent vanaf het water

Als er een rivier door een stad loopt, dan wil ik het water op. Weinig is zo ontspannend als tijdens een stedentrip de stad vanaf het water aan me voorbij zien glijden. Dwars door Gent lopen zelfs twee rivieren, de Schelde en de Leie, plus vijf kanalen. Je kunt ze verkennen met de hop on hop off watertram met zes haltes verspreid over de stad. Maar ik kies voor één van de meer traditionele rondvaartboten van de Bootjes van Gent voor een tochtje over de Leie. We starten in de 11de-eeuwse haven van Gent. Je kunt je het nu niet meer voorstellen als je de bescheiden haven ziet maar destijds was dit een heel belangrijke handelshaven en Gent een zeer rijke stad. Dat laatste lees je nog wel af aan de prachtige huizen en andere gebouwen die rondom het water staan.

Stap in een bootje in de oude haven van Gent.. Stedentrip Gent, Belgie

Stap in een bootje in de oude haven van Gent.

De rijkdom van vroeger zie je nog altijd terug in historische huizen. Stedentrip Gent, Belgie.

De rijkdom van vroeger zie je nog altijd terug in historische huizen

 

Gent bijna rijker dan Parijs

Het gebied rond de oude haven bulkt van de historie. In de Middeleeuwen werd via deze bescheiden stadshaven veel graan ingevoerd, onder meer voor het maken van bier. De Gentenaren dronken gemiddeld zo’n 400 liter bier per jaar. Water was namelijk niet drinkbaar. En er werd kapitalen verdiend met de wolhandel. Gent was bijna rijker dan Parijs. Langs de Korenlei en de Graslei staan vele historische koopmanshuizen en gildehuizen. Dit is een van de meest fotogenieke plekken van de stad. Er waren in die gegoede jaren 56 gildes (de vakbonden van weleer) en allemaal hadden ze een eigen kerk. Dat verklaart het nog altijd aanzienlijke aantal kerktorens die de skyline van Gent sieren.

Picknicken op de kades in het historische centrum van Gent. Stedentrip Gent, Belgie.

Picknicken op de kades in het historische centrum van Gent

De skyline van Gent: overal zie je kerktorens. Stedentrip Gent, Belgie

De skyline van Gent: overal zie je kerktorens

 

Stedentrip Gent

We varen door ik zie dat industriële revolutie van Gent een nog welvarender stad maakte. Gent was zelfs de eerste geïndustrialiseerde stad op het Europese vasteland en kreeg als bijnaam het Manchester van België. Veel rijke industriëlen woonden destijds in de Veldstraat, dat is nu dé winkelstraat van Gent. Gent vernieuwd ook op het gebied van architectuur, blijkt als we langs de nieuwe bibliotheek De Krook varen. Een krook is trouwens een bocht, in dit geval in de Schelde. Het strakke gebouw stelt een stapel boeken voor. Relaxt dobberen we verder door de stad terwijl de schipper volop verhalen en anekdotes vertelt. Te snel is de rondvaart voorbij. Misschien toch ook maar zo’n hop on hop off watertramkaart kopen. Die vaart iedere zaterdag en zondag van april t/m oktober.

Hypermoderne bibliotheek De Krook . Stedentrip Gent, Belgie.

Hypermoderne bibliotheek De Krook

 

Gent Smaakt! food festival

Lekkere trek gekregen? Tijdens je stedentrip Gent is een goed eet-adresje zo gevonden. Ook voor vegetariërs en vegans. Zeker als eind mei het food festival Gent Smaakt de pleinen in de stad verandert in openlucht restaurants. Foodtrucks voorzien in alles wat je je wenst, terrassen en picknickbanken nodigen uit om te genieten samen met vele anderen foodies. Je kunt tussen 26 en 29 mei 2022 ook verschillende workshops volgen, bijvoorbeeld het zelf maken van zuurkool of kombucha en het kweken van microgroenten. Of hoor de voordelen van vegan eten en neem goede tips mee om een vegan lifetsyle nog makkelijker te maken.

Vegan Mexicaans bij deze food truck tijdens Gent Smaakt!. Stedentrip Gent, Belgie.

Vegan Mexicaans bij deze food truck tijdens Gent Smaakt!

Schuif maar aan tijdens Gent Smaakt!. Stedentrip Gent, Belgie.

Schuif maar aan tijdens Gent Smaakt!

 

2 x bier

Microbrouwerij Gruut

Brouwmeester Annick De Splenter richtte in 2009 Brouwerij Gruut op. Dat gruut slaat op de kruidenmix waarvan het bier hier gemaakt werd. Dus niet van hop, normaal het traditionele basisingrediënt voor bier. Alleen de tripple van Brouwerij Gruut is gemaakt van hop.

Bier maken van gruut is een oude techniek en het was lastig om de juiste kruiden mix te vinden. Dit lukte ruim tien jaar geleden toch. Amber bier was een van de eerste biertjes. Het Bruin bier is op basis van noten met verder water en mout, koriander en sinaasappel schil.

Zeker proberen, het bier van Brouwerij Gruut. Stedentrip Gent, Belgie.

Zeker proberen, het bier van Brouwerij Gruut

 

Dok Brewing Company

In de upcomimg wijk de Oude Dokken aan de rafelrand van Gent vind je Dok Brewing Company in Hal 16. Het is een lekker ruwe ruimte vol tafels en stoelen, een bar met daarachter de stalen vaten waarin verschillende bieren gebrouwen worden. Bij Dok Brewing Company word je minimaal een of twee keer per maand verrast met een nieuw biertje. Het zijn vaak heel creatieve brouwsels waarvan altijd maar 100 liter gemaakt wordt. En op is op, dan wordt het vat weer gebruikt voor een nieuwe creatie.

Bijzondere biertjes bij DOK Brewing Company. Stedentrip Gent, Belgie.

Bijzondere biertjes bij DOK Brewing Company

Dok Brewing Company, eten en drinken in de brouwerij. Stedentrip Gent, Belgie.

Dok Brewing Company, eten en drinken in de brouwerij

 

Duurzame kleding

Nu je toch in de Oude Dokken-buurt bent: neem je bikini mee want in deze wijk vind je ook een stadstrand in het Kapitein Zeppospark. Het is het eerste en tot nu toe enige stadsstrand van Gent.

Gent is een hippe stad, mede dankzij de 70.000 studenten op een totale bevolking van 260.000 inwoners. Een studentenstad dus ook waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Dus pak je koffer met duurzame jurkjes en rokjes van Protest, bijvoorbeeld. Dit Nederlandse merk is opgericht door een groep snowboarders. Gelukkig maken ze inmiddels kleding voor alle jaargetijden, hippe stukken, vaak met een knipoog naar streetwear. Dus altijd comfortabel, ideaal voor een stedentrip.

Met de code Justliketotravel10 (geldig tot en met 31-10-2022) krijg je 10% korting op de hele collectie.

Lekker luchtige zomerkleding voor strand of food festival. Foto: Protest

Lekker luchtige zomerkleding voor strand of food festival. Foto: Protest

Neem een badpak of bikini mee voor het stadsstrand. Foto: Protest

Neem een badpak of bikini mee voor het stadsstrand. Foto: Protest

 

3 x smuladressen in Gent

Plantaardig genieten bij lunchbar Boon

Intussen heb ik behoorlijke trek gekregen en dus slenter ik naar restaurant Boon (Geldmunt 6) voor een de lunch. Lunchbar Boon heeft vrijwel alleen maar vegan en vegetarische gerechten op de kaart staan. Mijn medetafelgenoten en ik kiezen voor food to share en in no time staat de tafel vol kleurige schalen met plantaardig eten.

Dat vegetariërs goed kunnen eten in Gent is mede te danken aan de organisatie EVA. Zij introduceerde bijvoorbeeld de veggie-donderdag waardoor er op 90% van de scholen nu vlees- en visvrij gegeten wordt op donderdagen. Ze geven plantaardig koken-workshops en hebben een website waarop je de beste veggie-adressen in verschillende steden kunt vinden. Handig als je een stedentrip plant en graag plantaardig eet.

Vegen genieten bij restaurant Boon in Gent. Stedentrip Gent, Belgie.

Vegen genieten bij restaurant Boon in Gent

 

Veggieburgers bij Tasty World

Vegan fastfood, daarvoor moet je in Gent bij Tasty World zijn. Wat een toptentje. Je kunt er kiezen uit een lange lijst met veggieburgers, eventueel met een soepje of een salade erbij. Ook desserts zijn er in vegan varianten. Binnen eten is leuk dankzij de behaaglijke basic inrichting. Maar er is ook een terras.

Tasty World voor het lekkerste vegan fast food. Stedentrip Gent, Belgie.

Bijzondere vegan burgers bij fast food restaurant Tasty World

 

Krookcafé

De nieuwe bibliotheek De Krook ligt niet in het toeristische gebied. Dus hier kun je in alle rust genieten van een kop koffie of thee met (vegan) taart, een relaxte lunch of een aperitief met uitzicht over de Schelde. De lunchkaart kent enkele klassiekers maar er zijn ook altijd gerechten gemaakt met ingrediënten die gered zijn door organisatie Let’s Save Food. Lekker en duurzaam.

 

4 x Hotels: weekedje weg

Hotel Monasterium Poortackere

Overnachten in een voormalig 19de eeuws klooster, dat kan bij Hotel Monasterium Poortackere. De luxe is anno nu, maar in iedere kamer herinnert iets aan de vroegere bestemming van dit gebouw. Vaak met een knipoog.

Logeren in hotel Monasterium-Poortackere tijdens je stedentrip Gent. Stedentrip Gent, Belgie.

Logeren in hotel Monasterium-Poortackere tijdens je stedentrip Gent

1898 Hotel de Post

1898 Hotel de Post is waarschijnlijk een van de meest sfeervolle designhotels van Gent. De luxe en stijlvolle inrichting van de kamers brengt je zo terug in de tijd van de rijke kooplieden. De kamers hebben afhankelijk van de afmetingen namen van de postzegel tot de postkoets plus nog enkele suites. Met Graslei als locatie zit je hier ook nog eens supercentraal.

 

Eco-vriendelijk: Hotel Harmony

Een van de meeste eco-vriendelijke hotels van Gent is Hotel Harmony aan de Kraanlei 37. Als je voor de deur staat, wordt en al een beetje verliefd op de oude panden waarin het hotel gevestigd is. Zie de inrichting van de kamers dan ben je echt verkocht. Iets minder duurzaam is het verwarmde buitenzwembad van hotel Harmony. Hotel Harmony ligt in Patershol, de oudste wijk van Gent.

 

Stijlvol boutique hotel

Overnachten in Pillows Grand Boutique Hotel Reylof is een cadeautje aan jezelf. Een prachtig herenhuis met een moderne twist. Baron Reylof zou zich er anno nu vast nog thuis gevoeld hebben.