Tips Kopenhagen: 6 x leuke dingen doen voor nop

 

Een stedentrip is vaak al duur genoeg. Dus het is prettig als je tijdens je city trip ook een paar dingen kunt doen die je geen cent kosten. Daarom hier 6 tips voor dingen die gratis zijn in Kopenhagen.

 

Gratis in Kopenhagen, Denemarken

Gratis in Kopenhagen, Denemarken: stadswandeling

 

1. De toren van Christiansborg

De hoogste toren van Kopenhagen, 106 meter, biedt een fabelachtig uitzicht over de stad. En best fijn, er is een lift naar de top, de trappen mogen niet gebruikt worden. In de toren is ook een restaurant, geopend voor lunch, afternoon tea en diner. De gerechten zijn Deens met een moderne twist. Eten in het restaurant is natuurlijk niet gratis maar wel leuk.

Gratis in Kopenhagen, Denemarken

Gratis in Kopenhagen, Denemarken: de toren van Christiansborg

Gratis in Kopenhagen, Denemarken

Gratis in Kopenhagen, Denemarken: de toren van Christiansborg

 

2. Wandeltour met gids

Altijd handig voor een eerste kennismaking met de stad, een tour met gids. Tijdens de tweeënhalf uur durende wandeling bezoek je de highlights maar zeker ook de plekken die voor de meeste toeristen verborgen blijven. De gidsen zijn vrijwilligers, een fooi geven wordt gewaardeerd maar is niet verplicht. Iedere dag om 11.00 uur verzamelen bij het stadhuis voor een wandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van Kopenhagen.

Gratis in Kopenhagen, Denemarken

Gratis in Kopenhagen: stadswandeling, verzamelen bij het stadhuis

 

3. De Botanische tuin

Ja, het is echt gratis, een bezoek aan de prachtige Botanische tuin uit 1874 met 27 glasshouses waaronder de Palmenkas van 16 meter hoog. Er staan in totaal maar liefst 13000 plantensoorten in deze oase midden in de stad. De Kopenhagers gebruiken deze plek om even de benen te strekken tijdens de lunchpauze of te picknicken. Join them!

Gratis in Kopenhagen, Denemarken

Gratis in Kopenhagen, Denemarken: de botanische tuin

 

4. Ontdek Christianshavn met gids

Een tour van anderhalf uur naar die andere kant van Kopenhagen waar vrije geesten een plek vonden in Christiania. Het gebied is lekker afwisselend met oude en nieuwe architectuur, kanalen en kerken met iedere hun eigen verhaal en meer. Tijdens de tour kom je er alles over te weten.

Gratis in Kopenhagen, Denemarken

Gratis in Kopenhagen, Denemarken: stadswandeling Christianshavn

Gratis in Kopenhagen, Denemarken

Gratis in Kopenhagen, Denemarken: stadswandeling Christianshavn

 

5. Duik in de Havnebade

Het water in de havens van Kopenhagen is zo schoon dat je er probleemloos kunt zwemmen. Bijvoorbeeld in het havnebadet bij Islands Brygge, het eerste havenbad. Inmiddels zijn er al drie van die trendy plekken waar Kopenhagers heen gaan voor een cool down in de zomer. Leuk zulke gratis hotspots.

Gratis in Kopenhagen, Denemarken

Gratis in Kopenhagen, Denemarken: zwemmen in de havnebade

 

6. Museum-crawl

Altijd leuk en zeker on a rainy day: musea. Enkele musea zijn helemaal gratis zoals het Nationaal Museum van Denemarken en het SMK (Statens Museum for Kunst). Andere zijn op bepaalde dagen in de week vrij toegankelijk, zoals bijvoorbeeld op zondag het NY Carslberg Glyptotek en op woensdag Hirschsprung.

Gratis in Kopenhagen, Denemarken

Gratis in Kopenhagen, Denemarken: diverse musea zoals de Glyptotek

 

MEER KOPENHAGEN

Lees ook mijn blog over de meest trendy wijk van Kopenhagen: Capital of Cool, de leukste wijken van de stad

Gratis in Kopenhagen, Denemarken

Gratis in Kopenhagen, Denemarken: stadswandeling

Ook op vakantie naar Kopenhagen?

Wat is de vliegtijd naar Kopenhagen? Een vlucht van Amsterdam naar Kopenhagen duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten als je kiest voor rechtstreeks. Dat kan onder meer met KLM en Norwegian. Je kunt overigens ook naar Kopenhagen vanaf Eelde of Eindhoven. Dat kan veel tijd en soms ook geld schelen.

Wat is het weer in Kopenhagen? In de winter maanden ligt de temperatuur gemiddeld net boven het vriespunt, in juni t/m augustus iets boven 20 graden Celsius. Je hebt dan bovendien kans op gemiddeld 8 uur zon per dag.

De is de beste reistijd? Dat ligt er maar helemaal aan. Wil je warmer weer en een grotere kans op zon, dan kies je voor de zomermaanden. Maar die zijn ook drukker. En het zijn de meest natte maanden. Ga je voor iets koelere temperaturen en iets minder kans op regen, kies dan voor- en najaar. Of de sfeervolle wintermaanden natuurlijk, met kans op sneeuw.

Wat is er te doen? Zomers geniet je van parken, terrassen aan het water, rondvaarten, een kanotochtje en eindeloos slenteren door knusse straatjes. ’s Winters warm je lekker op in de musea en de vele, goede restaurants.

 

Plan je reis naar Kopenhagen

Zoek je vlucht

Kijk zodra je weet wanneer je op vakantie gaat op vergelijkingssites. Bezoek er meerdere. Ze werken niet allemaal met alle vliegmaatschappijen samen. Bij veel sites kun je een prijsalarm instellen. Je krijgt dan een mailtje als de prijs omhoog of omlaag gaat. Uit een onderzoek van vergelijkingssite Skyscanner bleek dat gemiddeld genomen de tickets acht weken voor vertrek het goedkoopst zijn. Check eventueel ook of je kunt vertrekken van een andere luchthaven, naast Schiphol bijvoorbeeld vanaf Eindhoven of Eelde.

Boek je hotel

Waar wil je overnachten? Kies je voor trendy, budget of lekker centraal? We selecteerden vast enkele geschikte opties voor je.

  • Trendy & Centraal
  • Hotel SP34, op 500 meter van pretpark Tivoli in het Quartier Latin van Kopenhagen. Dat betekent een relaxt bohemien hippie sfeertje en natuurlijk nadruk op organic en sustainable.
  • Budget
  • Een zelfbedieningshostel (maar voor wie wil wel met privé-kamers en een eigen badkamer) in het centrum van de stad, dat is het Urban House Copenhagen hotel. Kies je voor een slaapzaal dan ben je vaak net iets meer dan 20 euro per nacht kwijt, een privékamer kost rond de 100 euro.
  • Hip & Organic
  • Hotel Axel Guldsmeden is een organic spa hotel, met sauna, jacuzzi en stoombad. Het heeft een geweldig (uitgebreid) ontbijtbuffet dat geheel organic is en dat geldt ook voor de katoenen bad- en handdoeken, het bedlinnen en de
  • beautyproducten in de badkamer.