Wintersport Noorwegen bestaat uit meer dan skiën alleen. Wie eens iets heel anders wil, gaat langlaufen naar de ijsgrot in de Nigardsgletsjer

 

wintersport Noorwegen, de ijsgrot van binnen. IJsgrot in de Nigardsbreen in Noorwegen

Het is ieder jaar een verrassing hoe het eruit zal zien.

 

De gids trekt op zijn langlaufski’s een spoor in de dikke laag verse sneeuw, ik volg als een eendje zijn moeder. Verse sneeuw dwarrelt neer. Had ik het toen we begonnen nog koud, nu ben ik blij met mijn laagjes. Muts kan af, sjaal ook en de handschoenen gaan uit. Twee uur maar liefst duurt de tocht naar de ijsgrotten, en de gids heeft er goed de pas in. Pittig, denk ik al na een halfuur en pittig blijft het. Maar als de gletsjer eenmaal in zicht komt, weet ik dat het het waard was.

wintersport Noorwegen, langlaufen naar een ijsgrot. IJsgrot in de Nigardsbreen in Noorwegen

Ploegend door een dikke laag sneeuw in Noorwegen

wintersport Noorwegen, langlaufen naar een ijsgrot. IJsgrot in de Nigardsbreen in Noorwegen

We zijn er, de ingang van de ijsgrot.

 

Wintersport Noorwegen: ijsgrot in zicht!

De grot aan de voet van de Nigardsbreen ontstaat doordat de rivier die zomers onder de gletsjer loopt bevriest en gaten achterlaat als het laatste restje vloeibaar water wegstroomt. Ook voor de gidsen is het ieder jaar een verrassing hoe de grotten eruit zien. Soms is er een grote ruimte, dan weer een serie kleinere openingen. Dit jaar is er een grote entree die in het dak een verbinding heeft met de openlucht en een kleinere doorgang die naar een soort minikamer leidt. Zittend op de keien in de minigrot blijf ik me verbazen over hoe zoiets tot stand komt. Het zuurstofarme ijs heeft een indringend blauwe kleur en de ijsmuur is grillig en voelt vreemd zacht aan, olieachtig. Hier zou ik uren willen blijven maar de terugtocht kost ook weer twee uur en ik wil graag bij daglicht nog het hotel bereiken.

IJsgrot in de Nigardsbreen. Wintervakantie Noorwegen

Een kunstwerk van bevroren water

Dikke ijkspegels in IJsgrot in de Nigardsbreen in Noorwegen

Een kunstwerk van bevroren water

De ijsmuren van de ijsgrot in de Nigardsbreen. Wintersport Noorwegen

Het ijs voelt fluweelachtig, alsof er olie op zit.

 

MEER NOORWEGEN

Ik bezocht tijdens een wintersportvakantie Noorwegen ook dit authentieke chalet in het Hemsedal. En ik ontdekte hoe bijzonder is om te skiën met uitzicht op de fjorden.

Hemsedal Noorwegen Harahorn

Hotel Harahorn, Hemsedal, Noorwegen

Wintersport in het skigebied Stranda tussen de Noorse fjorden.

Wintersport, fjorden, Noorwegen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren