Het is zo’n onderwerp waarover je eigenlijk niet wilt nadenken: inbraak. En toch is dat een belangrijk punt, zeker als je op vakantie gaat. Wat kun je doen om inbraak te voorkomen? En mocht er ingebroken worden, heb je dan een goede inboedelverzekering achter de hand? Vast wel. Toch?!

 

Ik heb het geluk dat mijn kattenoppas altijd in mijn huis is als ik op reis ben. Maar vaak staan woningen tijdens vakanties enkele weken leeg. Dan is het toch een opluchting als je bij thuiskomst merkt dat alles is zoals je het achterliet. Maar soms is dat helaas niet zo.

Mijn katten en hun oppas bewaken het huis als ik op reis ben

Mijn katten en hun inwonende oppas bewaken het huis als ik op reis ben

 

Inbraak voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan… Met enkele simpele voorzorgsmaatregelen zorg je dat jouw huis minder aantrekkelijk is voor dieven.

  • Een dooddoener natuurlijk, maar zorg voor goede sloten. Trek de deur niet alleen achter je dicht maar draai hem echt op slot en sluit alle ramen, ook dat wc-raampje boven.
  • Met een tijdschakelaar kun je ’s avonds lichten automatisch aan laten gaan, vaak op verschillende tijdstippen. Zo zien potentiële dieven niet direct dat er niemand thuis is. Sowieso is het handig om bij de buitendeuren verlichting te hebben. Zet die aan voor je vertrekt naar je vakantiebestemming. Of kies voor verlichting met bewegingssensoren.
  • Bestaat de kans dat je postbus overvol raakt of zie je door het glas in de voordeur de post liggen? Vraag dan buren om de post zo nu en dan even weg te halen. Kunnen ze gelijk de plantjes water geven.
  • Maak foto’s van kostbaarheden als sieraden en dergelijke.
  • Vermeld niet op social media dat je op vakantie bent.
Op vakantie? Zet dat niet op social media

Op vakantie? Zet dat niet op social media

 

Je huis verhuren en de inboedelverzekering

De succesverhalen van Airbnb klinken verleidelijk. Die kamer die je toch overhebt, zou je best kunnen verhuren in de zomermaanden. Zo verdien je moeiteloos wat extra vakantiegeld. Of bespaar op de verblijfskosten door aan huizenruil te doen. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het dan zat met mijn eigendommen als er juist dan wordt ingebroken. Wat blijkt? Ook dan dekt de verzekering de kosten. Even aangenomen dat je een goede verzekering hebt gekozen en je gasten niet de deuren en ramen wijd open hebben laten staan terwijl ze weg waren.

Ook als je je huis verhuurt, ben je verzekerd met de juiste inboedelverzekering. Weerspiegeling van de huizen in de haven van Honfleur, Frankrijk.

Ook als je je huis verhuurt, ben je verzekerd met de juiste inboedelverzekering

 

Toch ingebroken, wat nu?

Het is een behoorlijk domper op de vakantie-napret, maar helaas is inbraak niet altijd te voorkomen. Dan ben je blij met een goede inboedelverzekering. Wat je niet mag vergeten:

  • Doe altijd gelijk aangifte bij de politie.
  • Meld de inbraak bij je verzekeraar.
  • Maak foto’s van de situatie.
  • Maak een lijst van verdwenen spullen en zoek er vast de aankoopbewijzen bij.
  • Gooi nog niets weg en ga niet alvast dingen repareren. De verzekeraar stuurt vaak een expert die de schade komt opnemen.

 

Fijne vakantie!

De rustige stranden van de Algarve, Algarve, Portugal

.