Grieken, Romeinen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden hebben het allemaal ooit voor het zeggen gehad op Sicilië. En ze lieten allemaal iets achter: hun invloed op de keuken van dit Italiaanse eiland. Het kookboek De Smaak van Sicilië bundelt de beste gerechten.

 

Kookboek: De Smaak van Sicilie

Kookboek: De Smaak van Sicilie

Kookboek: De Smaak van Sicilie

Om alvast in de sfeer te komen

Kookboek: De Smaak van Sicilie, Lekker fris: een salade met vijgen, mozzarella en basilicum

Lekker fris: een salade met vijgen, mozzarella en basilicum

 

Eten uit een pakje vind ik niks, dus als ik thuis ben, kook ik vrijwel iedere dag, ook al ben ik niet echt een natuurtalent in de keuken. Daarom ben ik altijd op zoek naar gerechten die eenvoudig te bereiden zijn maar die ook zorgen voor een smaakexplosie. Dit kookboek van Ursula Ferrigno biedt beide. Met enkele ingrediënten zet je al snel iets smaakvols op tafel. Daar houd ik van: geen ingewikkeld gedoe maar lekker puur eten. De olijvenrelish wordt anders dan anders dankzij de venkelzaadjes, de caponata van spinazie en broccoli is weer een nieuwe manier om veel groenten te eten. Heerlijk met die kappertjes en de frisse citroenrasp erbij.

 

Recept Aardappelsalade Pantelleria

Sinds ik dit kookboek heb, eet ik zelfs zo nu en dan aardappelen dankzij het recept voor de Aardappelsalade Pantelleria:

  • 6 nieuwe aardappelen, geschild
  • 1 el kappertjes
  • 8 kleine rijpe tomaten, gehalveerd
  • 1 kleine rode ui in halve dunne ringen
  • Snuf gedroogde oregano
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1 el rode wijnazijn
  • Zeetzout en versgemalen zwarte peper

Aardappelen gaar koken en halveren (ik gebruik trouwens krieltjes, in de schil gekookt). Leg de aardappelen op een mooie, platte schaal. Meng de overige ingrediënten erdoor. Op smaak brengen met zeezout en peper. Ik laat het nog een uurtje staan zodat de smaken goed in de aardappelen trekken, maar dat hoeft niet. Ook gebruik ik ingelegde rode uien (heel dun schaven met de mandoline, en met olie en de rode wijnazijn in een schone pot minimaal vier uur laten trekken) omdat ik rauwe uien iets te sterk vind.

Hoe makkelijk kan het zijn?! Buon appetito

Aardappelsalade Pantelleria in kookboek De Smaak van Sicilie

Aardappelsalade Pantelleria in kookboek De Smaak van Sicilie

 

De Smaak van Sicilië van Ursula Ferrigno bestellen: