Genieten van bergen zonder de hellingen
Wel de bergen zien, maar niet de zware hellingen fietsen? Dat kan in Zuid-Tirol, Italië. Aan de voet van de Dolomieten tref je het beste van twee werelden: van Oostenrijkse chique en Tiroler Speck tot Romaanse geschiedenis en een zonnig, Italiaans klimaat. Een prachtige gebied voor enkele dagen fietsen.
De eerste meters van mijn tocht door Zuid-Tirol stel ik zo lang mogelijk uit. Met de trein (en fiets) ben ik naar Merano gegaan en dat is meer een plaats om te blijven, dan om te verlaten. De door bergen omringde stad met zijn geneeskrachtige bronnen en mediterraan microklimaat geldt al sinds de 19e eeuw als een belangrijk kuuroord en toeristische trekpleister. Vooral de politieke en culturele elite van het Habsburgse Rijk genoot er van de zon en de gezonde lucht en die allure heeft Merano twee eeuwen later nog altijd: in het doolhof van smalle steegjes zijn vooral chique winkels met Oostenrijkse inslag gevestigd en de stad kent een bloeiend cultureel leven. De markten verrijken het winkelleven met name de bekende vrijdagmarkt. Alle andere markten in Merano zijn vooral gespecialiseerd in levensmiddelen en iedere laatste zaterdag van de maand is er een vlooienmarkt.
Merano: de promenade van Sissi
De zomerpromenade en de overdekte winterpromenade op de oevers van de Passirio – langs pastelkleurige art nouveau-paleizen, imposante herenhuizen en muurschilderingen – herinneren aan vervlogen gouden tijden. De waternevel boven de kolkende rivier, de geur van blauwe regen en alles wat er verder bloeit doen je vergeten dat dit na Bolzano de grootste stad van Zuid-Tirol is. De Sissiweg, genoemd naar Keizerin Elisabeth van Oostenrijk, die hier geregeld verbleef, met aan het eind Slot Trauttmansdorff met zijn botanische tuin vormen een waardige afsluiting van een rondje Merano, maar dan moet er toch echt gefietst worden.
Fietsen tussen appelboomgaarden
Tussen de appelbomen door zet ik koers naar het zuiden. In het café waar ik nog een laatste espresso dronk, heb ik snel een fietsbroek aangetrokken onder mijn gewone broek. Alleen tijdens een wintersportvakantie en een fietsvakantie denk ik na over welke kleding ik meeneem. Normaal gooi ik bijna gedachteloos iets in mijn koffer nadat ik het weer gecheckt heb. Nu dus niet. Voor deze vakantie heb ik na deskundig advies mijn fietskleding zorgvuldig uitgekozen; een goed ademend shirt, winddichte jack en een echte fietsbroek met een zeem erin.
In Nederland zit ik nooit hele dagen op de fiets en zadelpijn, daar zit ik dus niet op te wachten. En zowaar, die zeem helpt echt. Verder kreeg ik de tip laagjes aan te trekken en goed ademende materialen te kiezen. Ook dat blijkt handig, al snel stop ik mijn jasje in mijn fietstas. Het is heerlijk weer en van het fietsen krijg ik het ook warm. Het landschap is dan wel overwegend vlak maar soms is er zomaar een venijnig heuveltje.
Bidon met appelsap
Langs de rivier Adige strekt hier zich het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied van Europa uit. Dat hier al sinds de 16e eeuw appels worden verbouwd, is vooral te danken aan de ideale omstandigheden: de bodemkwaliteit is hoog, de lucht zuiver en de zon schijnt bijna altijd. Appelsap is er in allerlei variaties, natuurtroebel of gefilterd bijvoorbeeld, en van talloze soorten. De unieke smaak van Pinova en Gravensteiner, twee oude rassen, trekt me al snel over de streep: een mooi moment om mijn bidon te vullen met een aparte en smakelijke dorstlesser.
Bij Vilpiano fiets ik de ‘aspergedriehoek’ binnen, die tussen dit dorp, Terlano en Settequerce ligt. De vruchtbare grond en het niet te warme klimaat zijn ideaal voor het witte goud, dat hier een krachtig aroma ontwikkelt. Maar helaas, het aspergeseizoen valt hier vroeg blijkt als ik de menukaart bij Restaurant zum Hirschen bestudeer, waar de tuin zich langzaam vult met fietsers: iedereen wil lunchen onder de bomen. Maar die teleurstelling is snel voorbij als ik mijn tanden zet in de bruschette met tonijntartaar, wasabi en kappertjes.
Bolzano: fraaie patriciershuizen
De afgelopen jaren is er in deze regio veel geïnvesteerd in de infrastructuur voor fietsers, bijna alle routes gaan over fietspaden of autoluwe wegen. De laatste kilometers naar mijn thuisbasis Bolzano, ook wel De Poort naar de Dolomieten genoemd, vliegen dan ook om. Op Piazza Walther, met zijn prachtige 15e eeuwse Dom met het opvallende dak, zitten de terrassen vol met fietsers. De Italianen pik je er zo uit, die nippen aan hun oranje Veneziano’s, een aperitief van Aperol-likeur, Prosecco en bronwater. Op het kleurrijke Piazza delle Erbe loopt de dagelijkse markt op zijn einde en verwisselen de laatste kazen en stukken Speck – licht gezouten, gerookte Tiroler ham – van eigenaar.
Fietsen in het chique Bolzano
Ondanks hevige bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is het oude centrum, dat ligt ingeklemd tussen de rivieren Talvera en Isarco, nog bijna helemaal intact. De Via dei Portici met zijn arcades, de drukst bezochte winkelstraat, wordt gedomineerd door pastelkleurige patriciërshuizen uit de 17e eeuw, vaak rijkelijk versierd met fresco’s. Een echte aanrader om zowel overdag als ’s avonds een kijkje te nemen. En de prestigieuze paleizen die de bourgeoisie in de Via della Mostra liet verrijzen getuigen nog altijd van een rijk verleden. Maar ook in de 21e eeuw is Bolzano een stad in bonis: het behoort tot de steden met de hoogste levensstandaard in Italië.
Heb je naast je reisverzekering een extra fietsverzekering nodig?
Een goede reisverzekering is onmisbaar op vakantie. En omdat een reis vaak al duur genoeg is, wil je er niet teveel aan uitgeven. Dus waarom niet eerst online je reisverzekering vergelijken? Zo kun je tot 150 euro per jaar besparen.
Als je je eigen fiets meeneemt op vakantie is het handig om extra goed te checken of die ook verzekerd is en voor hoeveel. In principe valt de fiets onder bagage. Maar kijk goed voor welk bedrag je fiets dan verzekerd is. Dat kan tegenvallen. Verschillende reisverzekeringen bieden de optie om fietsen extra te verzekeren. De fiets valt meestal onder de optie ‘sportuitrusting’. Ook dan kunnen de vergoedingen enorm verschillen, van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. En soms geldt dat bedrag per polis, andere keren weer per persoon. Dus even rustig vergelijken is verstandig. Heb je al een fietsverzekering? Dan is bijverzekeren in de meeste gevallen niet nodig en heb je aan een gewone reisverzekering voldoende.
Lees ook deel 2 van mijn fietstour in Zuid-Tirol en Trentino met bezoeken aan Bruneck, Brixen en Trento.
Ook leuk: een fietstocht in de omgeving van het Gardameer over autovrije fietspaden en altijd omgeven door de prachtige Italiaanse natuur.
Zin in meer Italië? Een van mijn favoriete steden is Turijn, nog niet zo toeristisch en de bakermat van de slow food beweging.
weet jij zo of er aanbieders zijn die je fiets en ons zelf terug naar het beginpunt brengen?
Nee, dat weet ik niet. Ik had een standplaats en heb iedere dag in een andere richting gefietst
He Kim,
Wat een leuke blog! Wij willen ook op de fiets van zuid Tirol naar het gardameer. Maar ik vroeg me af, heb jij een tip voor een goede fietskaart met de routes/ fietspaden erop?
Groet Laura
Hi Laura,
Dank voor je compliment, leuk om te horen. Ik heb helaas geen tip voor een goede fietskaart. Ik zou ter plekke naar een tourist information gaan en het daar vragen.
Veel plezier alvast!