Turijn, de bakermat van de slow food-beweging!

 

 Turijn Italie

Veel Italiaanser wordt het niet, het perfecte bordje pasta

 

Italië barst van de leuke steden. Pech voor Turijn want die stad komt vaak niet voor op de short lists met favorieten. Terecht? Zeker niet! Al was het maar omdat Turijn de geboorteplaats van de Slow Food-beweging is! Vandaar deze Top 9 bezienswaardigheden en dingen om te doen voor foodies.

 

1) Caffè San Carlo: Mega-kroonluchter

Op Piazza San Carlo zitten Turijns beroemdste historische cafés, al lijken ze meer op paleizen dan op bars, met hun glinsterende kristallen kroonluchters en pluche fluwelen banken. Het rijke decor van Caffè San Carlo figureerde al in reisverslagen uit de 19e eeuw: met hoeveel bladgoud, stuc, spiegels en fresco’s kun je een koffiebar opsieren? En dan hangt er ook nog een kroonluchter ter grootte van een bescheiden gezinsauto (Piazza San Carlo 156).

Cafe San Carlo in Turijn, Italie

Cafe San Carlo in Turijn, Italie

Piazza San Carlo is trouwens een van de mooiste pleinen van Europa. Het staat vol barokke gebouwen met arcades uit het midden van de 17e eeuw. Turijn heeft 18 kilometer arcades, ze zijn gebouwd om ervoor te zorgen dat koningen en koninginnen van de Savoy-dynastie het droog zouden houden tijdens hun dagelijkse wandelingetje.

Turijn Italie

Doorkijkje vanonder de bogen

 

2) Caffè Torino: huiskamer van Turijn

Caffè Torino staat bekend als de ‘de huiskamer van Turijn’, omdat iedereen daar binnenloopt. Ook filmsterren als Ava Gardner, James Stewart en Brigitte Bardot, als ze in de stad waren (Piazza San Carlo 204). Maar ondanks al die pracht en praal zijn dit soort cafés voor iedereen betaalbaar. In Italië bepaalt de overheid namelijk de prijs van een kop koffie: een snelle espresso aan de bar kost nergens meer dan 1 euro. Koffie drinken kan op ieder uur in Italië, maar wie na half elf ‘s morgens een cappuccino bestelt, valt door de mand: buitenlander!

Cafe Torino in Turijn, Italie

Cafe Torino in Turijn, Italie

 

3) Guido Gobini: chocoladekussens

Gianduiotti behoren al anderhalve eeuw tot het culinaire erfgoed van Turijn en de regio Piemonte. Het is een klassieker onder de zoetigheden gemaakt van chocolade en hazelnoot. De winkel van Guido Gobino, een man die echt kan toveren met chocola, is een van de beste plaatsen om een doos te kopen. Achter de winkel zit de Sale Degustazione, een special proefkamer met donkerbruine leren banken met ‘chocoladekussens’. Daar serveren ze ook bicerin, een geheime mix van warme chocolademelk en koffie bedekt met een dikke laag room (Via Lagrange 1).

Guido Gobino Turijn Italie

Verslavend lekker, chocolade van Guido Gobino

 

4) Bicerin: beste bar in Italië

Een andere fijne plek voor een bicerin, dat ze in tulpvormige glazen schenken, is Al Bicerin uit 1763, een van de meest geliefde cafés van Turijn. Er staat vaak een rij voor een van de acht tafels in dit intieme koffiehuis met houten lambrisering, maar dat is het waard. Ooit waren de filosoof Friedrich Nietzsche en schrijver Italo Calvino er stamgasten en in 2000 won het de felbegeerde Gambero Rosso voor de beste bar in Italië (Piazza della Consolata 5).


5) Grom, het lekkerste ijs

In de Via del Po, weer zo’n winkelstraat met wijde, overdekte portieken, zitten veel historische etablissementen, antiekwinkels en boekenwinkels. Wie een boek zoekt dat ze nergens meer uitgeven, vindt het hier zeker. Hier zit ook Fiorio, een fraaie café-gelateria die sinds 1780 synoniem is voor superlekker ijs. Oók in de winter, want Italië is echt een land van een ijsje na de lunch of na het diner, (Via del Po 8). Net om de hoek zit nog een uitstekende ijswinkel, Grom. Ze werken vooral met ingrediënten van het seizoen: aardbeien alleen in de zomer, mandarijnen alleen in de winter. Favoriet van velen: chocolade met gesuikerde kastanje. Grom is inmiddels een keten, maar in Turijn is het allemaal begonnen (Via Accademia delle Scienze 4 en nog twee adressen elders in de stad).

Grom Turijn Italie

Het lekkerste ijs haal je bij Grom

 

6) Apericena: drankje en hapje

De Via del Po komt uit op Piazza Vittorio Veneto, of Piazza Vittorio zoals locals het noemen. Het is een van de meest ruim opgezette pleinen ter wereld, vol cafés en wijnbars met terassen die de hele dag open zijn. Veel Italianen spreken na het werk af bij Lobelix, voor de apericena. Alleen de drankjes (aperitivo) kosten geld, het eetbuffet (cena) is gratis. Het is typisch iets van het Noorden van Italië, in Milaan kennen ze het ook. In Lobelix is het eten goed – dat is niet overal het geval – en er is ook heel veel keus, 25 tot 30 koude én warme gerechten (Piazza Vittorio Veneto 23).

Lobelix Turijn Italie

Drankje met een hapje erbij bij Lobelix

 

7) Proosten met Martini

Turijn staat sowieso bekend om zijn liefde voor aperitivi, het is de thuisbasis van Martini, en vermouth is hier ook uitgevonden.

Turijn Italie

Martini, het aperitief in Turijn.

 

8) Trendy rivierbarretjes

Murazzi del Po, de promenade langs de rivier, is het uitgaansgebied voor later op de avond. De gewelfde magazijnen en boothuizen van weleer geven de wallen een beetje negentiende-eeuwse sfeer. Er staan heel simpele barretjes waar de Turijners tot diep in de nacht uitgaan. Ze drinken vooral cocktails en fris, wijn is hier meer iets voor bij het eten. Aan het eind van het de Murazzi ligt Parco del Valentino, de groene long van Turijn. Daar spreken de Torinesi overdag af, in de zomer gaan ze er op hun handdoek liggen. Lekker picknicken met vrienden, iedereen neemt iets te eten en te drinken mee. Er zijn sportieve activiteiten – skaten bijvoorbeeld – en er is ook een botanische tuin (Corso Massimo D’Azeglio).

 

9) Eataly: Foodies heaven

Vanaf het station gaat er een snelle metro naar de wijk Lingotto, met de door architect Renzo Piano gerenoveerde voormalige Fiat-fabriek. Het is vooral een winkelcentrum, maar, tatarata…, daar vind je ook Eataly waar werkelijk alles op het gebied van eten en drinken te kopen en te proeven is. In de kelder hangen hammen en liggen de mooiste kazen te rijpen. Op de deur hangt een bordje dat mensen er alleen naar binnen mogen als ze respect hebben voor kaas… Je struikelt hier over de foodies, blijkbaar spreekt het Eataly-concept veel mensen aan: vers, van het seizoen en regionaal: 100% Italiaans dus! Als je het hier niet vindt, dan bestaat het niet.

Eataly Turijn Italie

Eataly, de hemel voor foodies.

Eataly Turijn Italie

Eataly, de hemel voor foodies.

 

MEER ITALIE

Carnaval in Venetie, Italie