Van mini-Sahara tot een groen en vruchtbaar tropisch woud, Kaapverdië biedt het allemaal. Al eilandhoppend geniet je van de verschillende eilanden.

Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Rondreizen langs de eilanden van Kaapverdie

Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Meisje op Sal, Kaapverdie

De desolate aanblik vanuit de lucht op het eiland Ilha do Sal maakt dat je het liefst het eerste vliegtuig terug zou nemen. Die gaat pas een week later en dus zit er niets anders op dan er toch iets van te maken. En dat blijkt verrassend eenvoudig.

Sal is het meest droge eiland van Kaapverdie. Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Sal is het meest droge eiland van Kaapverdie

I’m on a road to nowhere, het nummer lijkt geschreven voor de rit van het vliegveld naar het stadje Santa Maria, de enige ‘grote’ stad op Ilha do Sal. De weg door het dorre, woestijnachtig gebied lijkt eindeloos. In deze mini-Sahara winnen alleen de sterkste bomen het van de elementen. Ze staan allemaal scheef, de harde wind heeft er altijd vrij spel. En dan, als je bijna niet verder kunt, is daar het stadje Santa Maria. Kleurige huizen langs smalle straten. De bewoonde wereld!

Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

De bewoonde wereld op Sal, het dorpje Santa Maria

Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Tegen zonsondergang zoekt iedereen een plekje buiten

 

Hotels aan een baaitje

De meeste hotels liggen aan een schattig baaitje vlakbij de vervallen pier waar dagelijks vissersboten aanleggen. Met kruiwagens wordt de vangst over de stad verdeeld. Na deze ‘ochtendspits’ daalt de rust over het plaatsje neer tot een uur of vier. Dan komt iedereen opeens uit de huizen. Tafeltjes worden voor het huis gezet zodat mannen er hun kaartspelletjes kunnen spelen, vrouwen klitten bijeen, kinderen rennen door de straten. Als je een blik in de kleine huizen werpt, begrijp je waarom iedereen op straat leeft. Ze zijn piepklein dus vrienden en familie ontmoet je buiten.

Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Zodra de zon achter de horizon zakt, komt iedereen naar buiten

Kinderen in de speeltuin op Sal, KaapverdieRondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Kinderen in de speeltuin op Sal, Kaapverdie

 

Sal, eiland voor surf- en strandvakanties

Sal is een eiland voor strandliefhebbers. Het enige andere toeristische uitje is een trip naar de zoutpannen Pedra Lume in de krater van een oude vulkaan. In de 17de eeuw werd op het eiland al zout gewonnen uit het zeewater dat door de poreuze lavagrond sijpelt. De houten constructie die gebruikt werd om het zout naar de haven te vervoeren, ligt er nu nutteloos bij. De fabriek zelf is zwaar vervallen. Maar de zoutpannen zijn nog steeds in gebruik. Er is voldoende productie om in de lokale behoefte te voorzien. Kleine zoutformaties glimmend als diamanten vormen een sprookjesachtig landschap. Wie zin heeft mag zich even gewichtloos voelen drijvend op het zoute water.

Zoutwinning. De eindeloze droogte op het eiland Sal, Kaapverdie. Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Zoutwinning op het eiland Sal, Kaapverdie

Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Rondreis Ilha do Sal, Kaapverdië

 

Santo Antão, het wandeleiland

Kaapverdië bestaat uit negen bewoonde eilanden en nodigt dus uit tot eilandhoppen. Temeer daar de diverse eilanden heel verschillend zijn. Is Sal droog en dor, Santo Antão is het groene eiland. Hoewel dat niet onmiddellijk blijkt bij aankomst in de haven Porto Novo. Het eerste kwartier in de aluguer, een lokaal busje, zie je enkel dorre rode bergen. Prachtig, dat wel, maar groen? Het busje tuft hoger en hoger. Snel gaat het niet; de chauffeur moet nog wat inkopen doen en zijn dochtertje ophalen. Dat kan hier zomaar. Heerlijk. Maar zodra de hoogste top van de bergkam bereikt is, verandert het landschap razendsnel.

Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Wandeleiland Santo Antao

 

Slow travel op Santo Antão

Er zijn heerlijk geurende dennenbomen maar ook papayabomen, bananenbomen, suikerrietplantages zover je kunt kijken. Nog altijd heeft de chauffeur geen haast. Hij spoort de toeristen in de bus aan vooral ’stop’ te roepen als ze een foto willen maken. En halverwege de rit ontpopt hij zich als gids door even halt te houden en uitleg te geven over het landschap. Rechts ligt de vulkaankrater die helaas in donszachte witte wolken gehuld is. Langs beide zijden van de smalle weg liggen ijzingwekkende afgronden en overal zie je kleine boerendorpjes die tegen de bergwand gekleid lijken. Het slaperige vissersdorp Ponta do Sol is het eindpunt van de buslijn en voor veel bezoekers het startpunt van een wandelvakantie.

Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Het busje stopt op enkele mooi plekken langs de route

Palmbomen op Santo Antao. Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Palmbomen op Santo Antao

Tussen het groen liggen enkele stadjes en dorpjes op Santo Antao. Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Tussen het groen liggen enkele stadjes en dorpjes op Santo Antao

 

Vissersdorp Ponta do Sol

Ponta do Sol is ook de woonplaats van Eugenio de Brito Morais. Als jongeman verhuisde hij naar Rotterdam waar hij 39 jaar in de horeca werkte. Sinds enkele jaren is hij terug. Nu heeft hij een eigen hotel: Blue Bell. Natuurlijk wil hij zijn gasten uit Nederland wegwijs maken. Hij kiest voor een route door de vallei van Paul (Figueiral de Paul), met als beginpunt Vila das Pombas. Eugenio zingt uit volle borst het dorpslied. Het gaat over de tuinen van het dorp die de mooiste van het eiland zijn, en het water dat overal aanwezig is.

Vissersboten op het eiland Santo Antao, Kaapverdie. Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Vissersboten op het eiland Santo Antao, Kaapverdie

Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Langs de kust liggen enkele schattige dorpjes

 

Wandelen op Santo Antão

Het eerste deel van de weg is redelijk vlak. Hier worden in juli paardenrennen gehouden. Ieder jaar wordt de weg daartoe opgeknapt om in de regentijd weer in deplorabele staat te vervallen. De weg wordt smaller en steiler tot bij Cabo da Ribeira de geasfalteerde weg ophoudt en je verder loopt over onverharde paden richting eindpunt de Cova de Paul, de vulkaankrater. Wandelaars kunnen de hele route ook via wandelpaden afleggen.

Fotomomentje met kinderen op Santo Antao. Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Fotomomentje met kinderen op Santo Antao

 

Dagelijks leven op Santo Antão

Onderweg maak je het dagelijkse leven van de hier wonende Kaapverdianen intensief mee. Vrouwen doen de was op een muurtje langs de weg, een meisje wast haar haar in een plastic teiltje, groepen schoolkinderen lopen langs, nieuwsgierig kijkend en geregeld bedelend of je een foto wil maken. De schaarse bebouwing is heel divers. Van grote gekleurde huizen met Portugese invloeden tot originele Kaapverdiaanse woningen van grote witte stenen met een rieten puntdak. Er is zelfs een glazen huis: geheel opgetrokken uit flessen.

De was doen op Santo Antao, Kaapverdie. Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

De was doen op Santo Antao, Kaapverdie

 

Rum van suikerriet

Eugenio wil ook de vallei de Janela (Fajã de Janela) nog even laten zien. Bij een groepje witte huisjes blijkt een grogue-stokerij te zijn. Ze maken er rum van suikerriet, de nationale alcoholische drank. Vroeger werden runderen gebruikt om het suikerriet tussen twee draaiende stenen te verpulveren. Natuurlijk werd daarbij een lied gezongen. De dieren gingen vanzelf lopen als ze dat hoorden. Tegenwoordig wordt een machine gebruikt, maar verder lijkt er weinig veranderd. Een glaasje grogue is meer iets voor na de wandeling, want behoorlijk pittig spul met een hoog alcoholpercentage.

Zonsondergang, tijd voor een glaasje Kaapverdische rum. Rondreis, Kaapverdië, Ilha do Sal, eilandhoppen, island hopping,

Zonsondergang, tijd voor een glaasje Kaapverdische rum

 

Binnenkort deel twee van mijn reis langs de eilanden van Kaapverdië

 

Meer overnachtingen

Hotels op Sal

  • Ocean Suites, Santa Maria

In Santa Maria ligt deze hip ingerichte B&B, met allemaal verschillend ingerichte suites. De locatie van Ocean Suites is perfect, zeker als je van uitgaan en fijne live muziek houdt want de Ocean Pub is op de begane grond.

  • Kamer plus kitchenette

Op zoek naar een kamer plus kitchenette? Dan is Tropical Resort Residence in het stadje Santa Maria een goede keuze. Lekker betaalbaar en het hotel verzorgt ook luchthavenshuttles. In enkele minuten sta je op het strand, maar er is ook een hotelzwembad.

  • Kleurrijke B&B Sakaroulé

De meest kleurrijke B&B die je op Sal zult vinden is ongetwijfeld Sakaroulé. En erg fijn, deze B&B is ook superbetaalbaar. Dit kleinschalige hotel heeft 12 kamers. En voor een aperitief en tapas kun je terecht in de bijbehorende bar. Naast één-, twee- en driepersoonskamers zijn er ook studio’s met een kitchenette.

 

Hotels op Santo Antão

  • Ontbijt in tropische tuin

Het trendy ingerichte Kasa Tambla in Ponta do Sol. In het oude, koloniale deel van deze vissersplaats ligt een fijn witgekalkt huis met uitzicht over de oceaan. De kamers en suites zijn allemaal ingericht volgens een thema. Het ontbijt wordt in de tropische tuin geserveerd. Wat een paradijsje.

  • Midden in het groen

Casadefrance is zo’n plek waar je eigenlijk niet weg wilt. Midden in het groen liggen de mooie ronde huisjes met terras die je tot je beschikking hebt. Met altijd moi uitzicht, of dat nu op de bergen, de oceaan of de bloemrijke tuin is. Het ligt een eindje buiten het stadje Porto Novo aan de zuidkust van het eiland.  Ga je wandelen dan kun je een verpakte lunch kopen.

 

Veiligheid in Kaapverdië

In verband met corona hebben de eilanden nu een code oranje. Maar ook in andere tijden geeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwingen in verband met de veiligheid. Check de website voor het meest recente advies.