Tijdens deze vakantie Kroatië ga ik niet naar de kust maar naar het noordwesten. Ten westen van Zagreb ontdek ik prachtig gelegen wijngaarden en de stad Samobor met vele bezienswaardigheden. Ik vind verkoeling in de bergen van Zumberak-Samoborsko gorje natuurpark en eindig bij een landelijk gelegen B&B.

 

Volop terrassen in de barokke stad Samobor, vakantie Kroatie, rondreis

Volop terrassen in de barokke stad Samobor

 

Kroatië is té mooi om op één plek te blijven. Daarom heb ik voor deze vakantie Kroatië voor een rondreis gekozen. De eerste stop was de biologische B&B Repro Eko. Via Jastrebarsko rijden we het wijngebied ten westen van Zagreb in. Smalle bochtige wegen vereisen concentratie. Gelukkig rijd ik niet zelf en kan ik dus volop genieten van het uitzicht. Glooiende, groene hellingen vol wijnranken met hier en daar een huis of een kerkje. Na iedere bocht volgt weer een bijzonder vergezicht. De Plešivica regio is een wijngebied met ongeveer 40 geregistreerde wijnhuizen. Daarlangs leidt de wijnroute, de Vinska Cesta. Bij alle wijnhuizen op de route kun je de wijnen van het huis proeven. Bij sommige kun je ook eten en zelfs overnachten.

Slingerende wegen leiden naar de wijnhuizen van Plešivica

Vakantie Kroatie: Veel natuur en zo nu en dan een bouwwerk in het wijngebied Plešivica

Veel groen en zo nu en dan een kerkje in het wijngebied Plešivica

 

Wijnroute Kroatië

Bij Vinarstvo Jagunic wijnhuis kunnen alleen groepen op afspraak eten. Maar wijn proeven kan ook individueel. Het Jagunić landgoed ligt op een heuvel. Vanaf de veranda kijk je zo het dal vol wijnranken in. De eerste rode wijn van het seizoen is de Portugizac, leer ik, een soort Beaujolais primeur. Het schijnt een wijn te zijn die goed te combineren is met walnoten, kastanjes en kaas. Maar ik ben niet zo’n fan van jonge, rode wijn. Bovendien is het warm dus we gaan voor een proeverij van witte wijnen. Om te beginnen de mousserende. De Plešivica regio wordt ook wel de Kroatische Champagnestreek genoemd omdat hier excellente sprankelende wijnen gemaakt worden.

Champagne drinken bij het wijnhuis Jagunic, vakantie Kroatie

Wijn proeven en champagne drinken bij het wijnhuis Jagunic

 

De ‘champagne’ van Kroatië

Een jaar of twaalf geleden ging de familie op zoek maar iets unieks en dat werd bubbelwijn. Nu produceren ze de grootste hoeveelheid mousserende wijn van de regio. “En de beste”, vult Dominik Jagunić, een van de eigenaren, zelfverzekerd aan. De bubbels van Jagunić liggen anderhalf jaar op gist en worden volgens de traditionele champagne-manier gemaakt. De naam van de witte bubbelwijn is Three Stars omdat er drie soorten druiven gebruikt worden. Chardonnay, een mix van de druiven van plusminus 15 heel oude wijngaarden (50, 60 jaar oud) en een beetje riesling. Tegenwoordig is ongeveer 50% van hun wijnproductie bubbelwijn. Dit jaar is er voor het eerst ook een rosé mousserende wijn, gemaakt van een lokale druif, de Portugizac. De naam is La Bulle Rosé, de roze bubbel. Bedoeld om op een zonnig terras te drinken. Dus dat doen we dan ook. Met uitzicht.

Vakantie Kroatie: rijd de wijnroute door het wijngebied Plešivica

Het uitzicht vanaf de veranda van wijnhuis Jagunic op het wijngebied Plešivica

Vakantie Kroatie: bezoek het wijngebied Plešivica

 

Wijn: van bocht naar bubbels

Vinarstvo Jagunić is een familiebedrijf. De vier kinderen werken allemaal in de onderneming. Dominik behoort tot de vierde generatie. Ze zijn officieel in de jaren ‘90 begonnen. Want in het oude Joegoslavië mocht je geen wijn maken met eigen label. Alles was voor de gemeenschap. “De wijn was bocht want de kwaliteit deed er niet toe”, weet Dominik. “Mijn grootvader maakte trouwens toch 25% echt goede wijn en dat werd op de zwarte markt aan restaurants verkocht.”

Na nog enkele nipjes van de heerlijk droge riesling is het tijd om afscheid te nemen. Met in de kofferbak een paar flessen bubbels natuurlijk.

Het glooiende wijngebied van de Plešivica regio

Het glooiende wijngebied van de Plešivica regio

 

De kremsnite van Samobor

Vanaf wijnhuis Vinarstvo Jagunic is het nog maar een klein stukje naar een van de meest knusse stadjes van de regio: Samobor. Een middeleeuwse, barokke stad met een oergezellig marktplein met daaromheen vele bars, cafés en restaurants. Met bijbehorende terrassen.

Volop terrassen in de barokke stad Samobor, vakantie Kroatie, rondreis

Volop terrassen in de barokke stad Samobor

Samobor is tot over de grenzen beroemd vanwege de kremsnite, een soort vierkante tompouce die twee keer zo hoog is als die wij kennen. Met een roomvulling. Deze caloriebom is echt razend populair, blijkt als ik bij het kleine bakkertje achter café U Prolazu in de rij sta en de mensen voor me ook allemaal zo’n kremsnite zie bestellen. Op het terras ga ik het taartje te lijf. Dat valt nooit mee met tompoucen. Jawel, de kremšnite is lekker. Maar of ik nou nog een keer voor in de rij zou gaan staan…

Vakantie Kroatie: rondstruinen en kremsnite eten in Samobor, rondreis Kroatie

Vakantie Kroatie: rondstruinen en kremsnite eten in Samobor

Regen tijdens je vakantie Kroatie? In Samobor kun je naar het museum

We maken nog een kort slenterrondje door het stadje. En dan moeten we door want we willen ook nog wandelen in het Žumberak-Samoborsko gorje natuurpark.

Slenteren langs beekjes en over bruggen in Samobor, vakantie Kroatie, rondreis

Slenteren langs beekjes en over bruggen in Samobor

 

Žumberak-Samoborsko gorje natuurpark

Het Žumberak-Samoborsko gorje natuurpark is zo’n beetje de achtertuin voor de inwoners van Zagreb. Velen brengen geregeld het weekend door in de koelere heuvels en bergen van dit verborgen pareltje. Ze wandelen of fietsen in de schone lucht, eten versbereide maaltijden en drinken een goed glas al dan niet bruisende lokale wijn. Er zijn relatief weinig buitenlandse toeristen. Toerisme staat in dit deel van Kroatië nog duidelijk in de kinderschoenen. En dat betekent rust!

wandelen in de natuur, vakantie Kroatie, Žumberak-Samoborsko gorje natuurpark

Velden vol bloemen in Žumberak-Samoborsko gorje natuurpark

 

Vakantie Kroatie: veel natuur

De Route van de Prinsen dwars door het archeologische park Budinjak laat je kennismaken met het gebied en de historie. De wandeling van goed 4 kilometer begint bij het informatiecentrum Eco-centre Budinjak. Je kunt de route met gids (op afspraak) lopen of alleen. Je hebt wel wat fantasie nodig om te zien hoe de mensen hier vroeger (tot 3000 jaar geleden) leefden. Daarom is een gids handig, of het gidsje The trail of the Princes dat je bij het informatiecentrum kunt halen. Wandelend tussen manshoge varens leer ik over de leefgewoonten en begrafenisrituelen. Er zijn er zo’n 141 tumuli (graven) in de regio. En ik kom van alles te weten over het landschap, de dieren en de bloemen en planten. We beklimmen een kleine heuvel, zoeken een bijzondere kikker in een van de poeltjes en ik geniet van de overdaad aan kleurrijke wilde bloemen. De meertjes in de regio zijn trouwens allemaal door mensen gemaakt. De bodem is bedekt met laagje klei omdat water normaal gesproken gelijk via de poreuze karst grond naar de diepte verdwijnt.

wandelen in de natuur, vakantie Kroatie, Žumberak-Samoborsko gorje natuurpark

Het pad van de prinsen in Žumberak-Samoborsko gorje natuurpark

wandelen in de natuur, vakantie Kroatie, Žumberak-Samoborsko gorje natuurpark

De tumuli in Žumberak-Samoborsko gorje natuurpark

 

Natuur in cijfers

Žumberak-Samoborsko gorje Nature Park in cijfers

  • 340 km2 is het oppervlak van het natuurpark
  • 1000 (en nog wat) soorten bloemen
  • 40 soorten wilde orchideeën
  • 377 soorten paddenstoelen
  • 828 waterbronnen
  • 260 waterstroompjes
  • 164 waterplassen
  • 347 km wandelpaden
  • 200 km fietsroutes
wandelen in de natuur, vakantie Kroatie, Žumberak-Samoborsko gorje natuurpark

Wandelen in de natuur: Žumberak-Samoborsko gorje natuurpark

 

B&B PodŽumberak

Dwars door het natuurpark rijden we naar B&B PodŽumberak, ons ‘hotel’ voor de nacht. Goran en Snježana begonnen een kleine twintig jaar geleden met wat nu een knusse boerderij B&B is. Iedereen verklaarde ze voor gek toen ze verhuisden naar Kostanjevac, een gehucht (102 inwoners!) in de gemeente Zumberac. Maar nu weten velen hen te vinden. Vanwege de rust maar zeker ook vanwege de gerechten die Snježana op tafel zet. Ze kookt traditionele gerechten op de ouderwetse manier. In de winter zelfs op hout. We worden ontvangen met een lokaal likeurtje gemaakt van rode biet. Uit eigen tuin want de B&B beschikt ook over een eigen moestuin. Daarna volgt een diner met heerlijke gerechten, allemaal vegetarisch en bomvol smaak. En dan, slapen. Dobro spavati!

Borrelen bij B&B PodZumberac middenin de natuur, vakantie Kroatie, rondreis

Borrelen bij B&B PodZumberac middenin de natuur

Vakantie Kroatie: overnachten bij B&B PodZumberak

 

Een nacht eerder sliep ik bij een heerlijke biologische B&B vlakbij Jasterbarsko: Repro Eko. Niet alleen een fijne locatie maar je kunt er ook fantastisch vegan eten.

Alles wat je bij deze B&B eet is biologisch, vegan en huisgemaakt, B&B in Kroatie, B&B Repro Eko in Volavje, vlakbij Zagreb

Biologisch, vegan en huisgemaakt