Eens per drie jaar verdrijft het Lichtfestival in Gent vier dagen lang de grauwe winterdagen. Met 44 installaties van 29 Belgische (13 uit Gent) en 15 buitenlandse ontwerpers is het een enorm evenement. Alleen al op de openingsavond bewonderden 130.000 mensen de lichtkunstwerken langs het vijf kilometer lange parcours.

 

Lichtfestival Gent Belgie Claudia Reh - Echtzeitlicht

Claudia Reh – Echtzeitlicht

Lichtfestival Gent Belgie Claudia Reh - Echtzeitlicht

Projectie van Claudia Reh – Echtzeitlicht

Om zes uur gaan de lichten aan. Ik begin willekeurig ergens in het parcours, bij nummer 13 op de festivalplattegrond. Het is een werk van Claudia Reh, die op de gevels van de stad een imaginaire tuin laat opbloeien. Op de Vlasmarkt verdwijnt het huis van de gouverneur onder een muzikale lichtshow geïnspireerd op tekeningen, schilderijen en video’s van kinderen.

Lichtfestival in Gent Belgie Ocubo - The sound of light

Ocubo – The sound of light

Lichtfestival Gent Belgie Ocubo - The sound of light

Drukte bij het kunstwerk van Ocubo – The sound of light

Ik word heel erg blij van het consulaat van Zuid-Korea dat dankzij Klaus Obermaier in een geel, dansend huis verandert, alhoewel het er soms ook op lijkt alsof het huis door een orkaan weggevaagd wordt. Prachtig om te zien.

Lichtfestival Gent Belgie Klaus Obermaier - Dancing House

Lichtfestival in Gent: Klaus Obermaier – Dancing House

Lichtfestival Gent Belgie Klaus Obermaier - Dancing House

Een fascinerend kunstwerk, dit dansende huis van Klaus Obermaier

 

Ontdekkingsreis door de stad

Het vijf kilometer lange parcours leidt langs bekende pleinen en straten maar ook langs onbekenden delen van de stad. Een bewuste keuze, aldus Kaat Heirbrant die als organisator een jaar bezig is geweest met de samenstelling van lichtinstallaties: “We zoeken altijd enkele plekken die op zich al een ontdekking zijn, zelfs voor de Gentenaren!”

Lichtfestival Gent Belgie Ralf Westerhof - Drawn in light

Ralf Westerhof – Drawn in light

Lichtfestival in Gent Belgie Monika Loyola - Absence

Lichtfestival in Gent: Monika Loyola – Absence

Lichtfestival Gent Belgie Katarzyna Malejka en Joachim Slugocki - Horizontal Interference

Katarzyna Malejka en Joachim Slugocki – Horizontal Interference

De plattegrond met de route is inmiddels niet meer nodig, go with the flow is de beste manier. Het is namelijk afgeladen druk in de straten van historisch Gent. Bij de Nieuwbrugkaai is het echt wachten op een plekje langs de kant. Het is dan ook redelijk bizar om uit het water opeens een enorme walvis te zien springen, kunstig geprojecteerd op een nevel van waterdruppels.
Op het Bisdomplein wordt het Bisschopshuis als schilderdoek gebruikt. Het is een ode aan onder meer Gentenaar Victor Horta, waarbij het oude bisschopspaleis met lichtprojecties in art nouveau-stijl gebracht wordt. Achter de ramen dansen stelletjes de charleston.
Meer geschiedenis is er in het bijzondere gebouw van het oude Wintercircus. Na het circus kwam er een manege in, daarna werd het een soort garage voor oldtimers. Die hele historie is door ARF&YES op de ronde muren geprojecteerd volgens het clair-obscure principe. Heel vervreemdend.

Lichtfestival Gent Belgie ARF&YES - Shadowspinner

ARF&YES – Shadowspinner

 

Lichtfestival in Gent: ballet van bollen

Kaat Heirbrant: “Het Lichtfestival van Gent is een goede mix van bestaande lichtinstallaties en projecten die op maat gemaakt zijn, binnenlandse en buitenlandse kunstenaars, gevestigde namen en scholieren/studenten die nog experimenteren, kunstenaars maar ook wetenschappers.”
Dat wetenschappelijke aspect is onder meer te zien bij project nummer 42 op het Kramersplein. Het lijkt alsof de bollen een computergestuurd ballet uitvoeren maar de bewegingen zijn slechts gedirigeerd door de zwaartekracht. Fantastisch hoe sierlijk de bollen bewegen.

Lichtfestival Gent Belgie Ivo Schoofs - Large Pendulum Wave

Ivo Schoofs – Large Pendulum Wave

Om twaalf uur doven de lichten. Het is me niet gelukt om alle werken te zien, maar ik wil tot slot nummer 1 op het St. Pietersplein nog meepikken. Een bombastisch spektakel van licht, muziek en laserstralen (die prachtig samenspelen met de sneeuwstorm die inmiddels losgebarsten is). Het is een op maak gemaakte installatie door kunstenaars uit Wallonië. Alleen het opmeten van de St. Pieterskerk en de St. Pietersabdij kostte drie weken! Een prachtig einde van een avond bomvol indrukken.

Lichtfestival in Gent Belgie Dirty Monitor - Urban Keys

Lichtfestival in Gent: Dirty Monitor – Urban Keys

Lichtfestival in Gent Belgie Dirty Monitor - Urban Keys

Sneeuw belicht door de stralen van Dirty Monitor – Urban Keys

Het Lichtfestival was te zien in februari 2015. De volgende editie is pas over die jaar!

En hieronder nog een video:

 

MEER FESTIVALS

Carnaval in Binche

Carnaval in Venetie, Italie

Carnaval Nice

Valencia, Spanje, Las Fallas festival

Buffalo roundup in South Dakota, Verenigde Staten

Pushkar, Rajasthan, India

Bewaren

Bewaren

Bewaren