De koele bergen rond Kalaw
Veel bezoekers van Myanmar slaan dit stukje van het land over. Ik vond het juist een heerlijke afwisseling van alles wat ik al gezien had. En wandelen in de bergen rond Kalaw leverde opnieuw mooie ontmoetingen op. Deel 4 van mijn rondreis Myanmar (Birma)
Een korte vlucht via Mandalay naar Heho en ik ben in een andere wereld. Bye bye stedelijk gebied, hello boerenbedrijfjes en bergen. Op weg naar Kalaw stop ik even bij het dorp Pindaya, bekend vanwege de Shwe U Min Paya pagode, ofwel de Gouden Grot pagode. In een grot staan duizenden boeddha’s in allerlei formaten en gemaakt van allerlei soorten materialen. Al sinds de 11de eeuw worden hier boeddha’s verzameld. Dwalend door het grotten-doolhof ben ik even bang dat ik de uitgang niet meer terugvindt. Maar gelukkig hoor ik op een gegeven moment weer het gezang dat ik ook bij de ingang hoorde.
Pindaya is sowieso een leuk dorpje om even doorheen te slenteren. De markt is klein maar gezellig. En loop even binnen bij het papierfabriekje waar ze hun papier zelf scheppen. Ze maken onder meer papier met bloemblaadjes erin. Prachtig maar ik word op slag verliefd op de gekleurde parasols. Voor ik het weet, heb ik er drie gekocht.
Koel Kalaw
Het landschap op weg naar Kalaw is zo anders dan bij Bagan of Mandalay. Ik zie heuvels van rode aarde, velden vol groenten, mannen die met ossen het land omploegen, groepjes vrouwen die zaaien en poten. Kalaw was een van de populairste hill stations van de Engelsen tijdens de Britse overheersing. De lucht is op ongeveer 1300 meter hoogte aangenaam koel en fris. Ideaal om eens de benen te strekken en te wandelen in de bergen. Alex en Jack van Green Discovery bieden meerdaagse trekkings aan, helemaal naar het Inlemeer, maar ik wil graag een paar uur de prachtige omgeving van Kalaw verkennen.
Badderende waterbuffels
Samen met gids Sunshine en twee gidsen in opleiding word ik niet ver van het dorpje Myin Ka afgezet. Vrijwel onmiddellijk stuiten we op een groot, houten klooster. Kijk gerust even binnen, spoort Sunshine aan. De monniken gaan onverstoorbaar door met hun bezigheden, alsof het normaal is dat vreemdelingen hun huis binnenwandelen.
De berghellingen vormen een lappendeken van stukjes landbouwgrond met onder meer rijst, gember, bloemkool, kool, mangobomen, aubergine en sinaasappelbomen. Waterbuffels nemen een bad en dorpelingen bewerken het land. Hoe dichter we bij het dorp Pein ne Pin komen, hoe meer theeplantages er zijn. Ondanks de bergen is het ontspannen wandelen over de niet te steile, onverharde paden. Na een uur of drie is er een theepauze en blijken mijn gidsen ook nog voor een lichte lunch te hebben gezorgd. We eten in een van de huizen van Pein ne Pin waar de Palaung minderheid woont. Een ouder echtpaar en hun dochter ontvangen ons gastvrij in hun huis. Ze maken zelf longhy (sarongs), kleden en tassen op het weefgetouw dat in de kamer staat. Leuk, die kleurrijke tassen, een mooi aandenken aan deze bijzondere mensen. Terug bij het boekingskantoortje wachten Alex en Jack me op met een zeer welkom verfrissingsdoekje. De broers zijn pas enkele maanden geleden begonnen maar hadden al jaren ervaring als gids, en dat blijkt. Alles was tot in de puntjes verzorgd.
Rondtrekkende markt
De rest van de middag verken ik Kalaw. Veel is er niet te doen maar er zijn genoeg restaurantjes en cafés. De nachten beginnen hier trouwens vroeg. De dagen ook en Alex vertelde dat er de volgende ochtend markt is. Die trekt rond in de regio en doet iedere stad om de vijf dagen aan. Dus zet ik de wekker vroeg zodat ik voor mijn transfer naar Inle nog even de markt kan zien. Op de grond ligt de koopwaar uitgestald van minderheden uit de bergdorpen in de omgeving. Veel groenten zoals altijd. Maar hier zie ik ook bloemen in enorme aantallen en in prachtige kleuren. Lastig meenemen helaas, maar ik koop wel enkele geweven doekjes. Geen idee wat ik ermee moet, maar de kleuren spreken me aan en ze nemen nauwelijks ruimte in in de koffer. Normaal koop ik zelden souvenirs op reis. Wat is dat met Myanmar?
De rondreis Myanmar die ik gemaakt heb, was op maat gemaakt door Van Verre reizen. Wat heel fijn was, was dat alles wat ik wilde mogelijk bleek. Ook als ik naar minder bezochte plekken in het land wilde. En er is nog veel meer mogelijk dan ik in enkele weken kon doen.
MEER MYANMAR
Mijn reis door het fascinerende Myanmar begon in Mandalay. Een van de oude hoofdsteden. Het werden enkele dagen vol afwisseling. Mandalay is de perfecte uitvalsbasis voor bezoeken aan enkele andere koningssteden van Myanmar, zoals Inwa en Mingun. En dan door naar het mystieke Bagan, zo’n plek waar je even terug in de tijd zou willen reizen.
Nog even een overzicht: