Een Tulpentour, dat betekent ontspannen fietsen door bollenvelden en ander oer-Hollands landschap. Afstappen in leuke stadjes en steden als Delft, Leiden, Den Haag en Haarlem. Plus soms een stukje varen en slapen op een boot. Zo relaxt kan een week fietsen in Nederland zijn.

Pole! Pole!! Pole!!! Het is even wennen voor wie er normaal individueel op uit trekt maar als je in een groep fietst, moet je elkaar waarschuwen bij een paaltje. Fietsers achter je zien dat paaltje namelijk pas op het laatste moment. In een internationaal gezelschap roep je dan niet ‘paaltje’ maar ‘pole’. Ik ‘doe’ deze dagen een deel van de Tulpentour, een fietstocht van een week langs bloeiende bollenvelden, de molens van de Kinderdijk, oude steden als Gouda, Leiden en Delft en door de duinen. Kortom, de mooiste bezienswaardigheden van Nederland in een notendop.

Tulpentour, fietsen door Hollands landschap, Nederland

Tulpentour, fietsen door Hollands landschap, Nederland

 

Fietsen door de bollenvelden

Anne en David zijn met hun twee dochters Hope (9) en Julia (14). Het gezin komt uit Washington DC maar woont momenteel in Parijs. Vorig jaar fietsten ze in Denemarken, ditmaal kozen ze dus voor de tulpentour in Nederland. De meiden zijn gewend te fietsen. “We hoorden van deze vaarfietsvakantie via een collega van mijn man. Het prettige is dat we nergens aan hoeven denken en dat we iedere avond terug gaan naar het schip. Je hoeft niet steeds je koffers in- en uit te pakken. Het nadeel van zo’n georganiseerde tour is dat je niet overal kunt afstappen waar je wilt.”

fietsen, schip, tulpentour Haarlem

’s Avonds zet je de fietsen op het schip en varen maar.

Gelukkig raakt de gids niet in paniek als iemand toch even stopt om een foto te maken. De Kinderdijk is een populaire plek evenals het Stadhuis en de St. Janskerk in Gouda. Haast hebben we nooit en het programma is lekker flexibel. Bovendien is er tussen het fietsen door genoeg tijd om bij te kletsen met de andere deelnemers of op een terras in het voorjaarszonnetje te zitten. Het gezelschap is zeer gemêleerd en deze week afkomstig uit Amerika, Canada en Frankrijk. De leeftijden variëren van 20 maanden (de kleine Johanna die de hele dag zoet bij mama Maïté achterop in het fietsstoeltje zit) tot 70 jaar.

Het heet Tulpentour maar koeien in de wei zijn ook een foto waard

Het heet Tulpentour maar koeien in de wei zijn ook een foto waard

 

Nederlandse bezienswaardigheden

“Dit is mijn beloning”, aldus Peggy breed lachend. Ze wijst naar de lucht die voor de vierde dag op rij wolkenloos is. “Chouw, mijn man, waarschuwde me dat het weer in Nederland koud en nat kan zijn in april maar ik wilde deze tocht toch doen. En zie, het is alweer zonnig.” Onder een Delftsblauwe lucht fietst de groep van de aanlegplaats van boot naar de Nieuwe Kerk in Delft. Enkelen beklimmen de 380 treden van de kerktoren, de meesten bewonderen de tombe van Willem II en verwonderen zich over het feit dat ze zomaar in de kerk staan waar onze koningen en koninginnen begraven liggen.

De Zuid Relax Tour is precies wat de naam doet vermoeden. Dagelijks fiets je niet meer dan hooguit 45 kilometer zodat er alle tijd is om door steden te slenteren, musea te bezoeken, op het strand te lunchen et cetera. Na een uitgebreide lunchstop in Den Haag gaat het door het Haagse Bos – “bijna door de achtertuin van het woonpaleis van de koningin”, aldus de gids – waarna natuurlijk een fotostop volgt bij het hek. En alweer verwondering: dat je zo dichtbij het paleis kunt komen… Dan gaat het verder langs villawijken en door oer-Hollandse landschappen met koeien, schapen en lammetjes en kabbelende riviertjes.

Delft Nederland

Het stadhuis van Delft, Nederland

Praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft.

Praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft.

 

Tulpentout: borrelen op het dek

Meestal is de groep tussen 16.00 en 17.00 uur bij het schip. Volop tijd nog om voor het diner te ontspannen met een drankje op het dek, of zoals de vier vriendinnen uit Amerika, bridgend in de lounge. Verrassend trouwens hoe vaak je eind april, begin mei al buiten kunt zitten in Nederland. Nancy Vallieres en Sylvain Cloutier uit Montreal genieten van de ondergaande avondzon op het achterdek. Ze hoorden van vrienden over deze tour. “We hebben deze vakantie geboekt, omdat het voor mijn vrouw de eerste fietsvakantie ooit is”, verklaart Sylvain hun keuze. “Dit is een leuke manier om kennis te maken met Nederland. Was ik met vrienden geweest dan zou ik een uitdagender trip geboekt hebben.” Sylvain lost dit op door zo nu en dan met enkele andere diehards een paar kilometer extra te trappen, apart van de groep. Ook dat is mogelijk. “Wat ik ook nog kwijt wil, is dat de crew en de begeleiding zo fantastisch zijn”, voegt Sylvain nog snel toe als er geroepen wordt dat het diner klaar is.

Tijdens de Tulpentour legt het schip steeds in een andere stad aan. Het schip aan de kade in Leiden, Nederland

Tijdens de Tulpentour legt het schip steeds in een andere stad aan

 

Jenever en Oranjebitter

De sfeer aan boord is al net zo relaxt als de tour. ‘s Morgens staat om acht uur het uitgebreide ontbijtbuffet klaar, waar de gasten ook kennis kunnen maken met typisch Hollandse gerechten als pannenkoeken. Fruit, een snack en drinken voor onderweg liggen naast het bord, broodjes kun je zelf beleggen. ’s Avonds bereidt de kokkin een driegangen diner met altijd extra salades.
Wie energie over heeft, kan na het eten samen met de gids een wandeling langs de toeristische hoogtepunten maken van de stad waar de boot die nacht ligt. En vrijwel iedereen gaat elke avond mee. En dan is er ook altijd de bandenplakwedstrijd. Twee groepen strijden tegen elkaar om twee zorgvuldig lek geprikte banden zo snel mogelijk te repareren. Een simpel spelletje maar het fanatisme is enorm. Voor de winnaars (en de verliezers) is er jenever en Oranjebitter. Op de tonen van Vader Abrahams “Het kleine café aan de haven” swingt iedereen door de lounge van het schip. Daarna komt de sjoelbak op tafel. Verwonderde gezichten maar ook dan al snel weer geconcentreerde koppies. Iedereen wordt aangemoedigd en toegejuicht. Dat je met een Oudhollands spelletje zoveel lol kunt hebben…

Stadspoort Zeilpoort in Leiden Nederland

Stadspoort de Zeilpoort in Leiden

Prachtig oud huis met luiken in Leiden, Nederland

Wandelend door Leiden: prachtig monumentaal huis met luiken

 

De heuvels van Nederland

Dit is de ergste dag van mijn leven zucht de 70-jarige Wanda verongelukt als ze van haar fiets stapt na een kilometer of acht door de duinen. Ik dacht dat Nederland vlak was en dat we maximaal 10 mile per dag zouden fietsen tijdens de Tulpentour. Maar, geeft ze even later toe, die tocht door de duinen was misschien haar ding niet, tot dat moment heeft ze zeer genoten van de fietstocht. Alles was mooi. En als de gids haar de laatste paar kilometers door de duinen even duwt als ze heuvelopwaarts gaat, zijn die Hollandse ‘bergen’ alweer vergeten.
Gevraagd naar de hoogtepunten tot dat moment noemt Wanda de kleine dorpjes als Oudewater en Haastrecht en, last but not least, de molens van Kinderdijk. Haar bridge-vriendin Dolores noemt onmiddellijk Panorama Mesdag en de Keukenhof. Want ook dat is inbegrepen bij de tour: een dag naar de Keukenhof. Voor de buitenlandse toeristen een memorabele bestemming. En heel fijn voor Wanda: die dag kun je kiezen of je de fiets of de bus neemt. Wel zo relaxt!

Wel zin om te fietsen maar geen tijd/zin om een weeklang te gaan? Boek dan een fietstour van enkele uren in Amsterdam of het gebied rond de stad.

MEER NEDERLAND

Bewaren