Nederland is behoorlijk volgebouwd. Maar wie even wat beter kijkt, ontdekt nog behoorlijk wat groene steden. Holidu, de zoekmachine voor vakantieverhuur, zocht uit welke Nederlandse steden de meeste m² aan groene parken per inwoner bieden. De verrassende winnaar van de groene steden top 10 is Amstelveen!

 

Winnaar groene steden top 10: Amstelveen

Dat Amstelveen de lijst aanvoert, dankt de stad vooral aan het Amsterdamse bos. Dat, zoals de naam niet doet vermoeden, voor het grootste deel binnen de Amstelveense stadsgrenzen ligt. Ik was er dit voorjaar nog toen de kersenbloesem bloeide. De kersenbomen waren een cadeautje van de Japanse gemeenschap aan Amstelveen. Direct naast het bos ligt het Dr. Jac. P. Thijssepark met een heerlijke hoeveelheid bloemen en planten. En dan is er ook nog het prachtige park de Braak. Dit is de plek voor echte rustzoekers want het ligt een beetje verscholen, dus het is er vaak rustiger dan in andere parken. In totaal is er per inwoner 112,81 m² park.

De groene steden top tien met op nummer 1 Amstelveen

Dankzij het Amsterdamse Bos heeft Amstelveen de meeste m2 park per inwoner

 

De runner up: Purmerend

De inwoners van Purmerend moeten het met een stuk minder doen: 43,94 m² park per inwoner. Maar daarmee halen ze wel de tweede plaats in deze top 10. Het Purmerbos aan de oostkant van de stad is met 2.395.641 m² een van de grootste parken van Purmerend. Je kunt er heerlijk sporten en honden zijn voor het grootste gedeelte ook toegestaan. Kinderen ravotten er in het speelbos waar ze hutten kunnen bouwen van losliggende takken.

 

Brons voor studentenstad Delft

Studentenstad Delft heeft ook nog net een podiumplekje met 31,14 m² park per inwoner. De studenten zitten bijna op de eerste rang. Want naast de Technische Universiteit (TU Delft) ligt de groenstrook Mekelpark. Daar is het tussen de colleges door lekker chillen. Het grootste park van Delft ligt aan de stadsgrens: het Abtswoudse bos. Dé plek om je hoofd leeg te maken tijdens het wandelen of fietsen door het groen. Eyecatcher is de heuvel in de vorm van een vrouwenlichaam!

De studenten van de TU Delft hebben zelfs een groene bibliotheek

De studenten van de TU Delft hebben zelfs een groene bibliotheek

Groen en water bij de Oosterpoort in Delft

Groen en water bij de Oosterpoort in Delft

 

Zoetermeer: golfen en skihelling

We blijven nog even in de Randstad want op de vierde plaats staat Zoetermeer op kleine achterstand van nummer 3 met 30,21 m² park per inwoner. Het grootste stuk aaneengesloten groen is het Westerpark waar populieren, water en hooiland elkaar afwisselen. In het park kun je ook golfen en er is zelfs een bowlingbaan. Een ander park van formaat is het Buytenpark dat lekker wild en ongepolijst is. In dit urban park grazen paarden en schapen en je ontdekt er tijdens het wandelen vele vogels en vlinders. In de winter is er zelfs een skihelling van Snowworld. Hoe gaaf is dat!

 

De Randstad uit: Arnhem

Verrassend dat pas op de vijfde plaats een stad buiten de Randstad staat. De inwoners van Arnhem hebben dubbel geluk. Niet alleen hebben ze veel parken binnen de stadsgrenzen (17,36 m² park per inwoner), de stad grenst ook nog aan het uitgestrekte natuurgebied De Veluwe. Maar zoals gezegd ook in de stad zijn er voldoende plekken om te picknicken, joggen, slenteren of op een bankje ongestoord voor je uit te staren. Denk bijvoorbeeld aan het Immerloopark waar je zelfs met een bootje in de vijver kunt varen. ’s Winters is dit de plek om te schaatsen als het een paar dagen fors vriest. Daarnaast heb je park Sonsbeek en park Klarenbeek. Bij die laatste kun genieten van het uitzicht over de stad. Klarenbeek is één van de oudste landgoederen van de stad. Dan weet je dat je iets moois kan verwachten.

Stedentrip Arnhem, Nederland - Park Sonsbeek

Stedentrip Arnhem, Park Sonsbeek

 

De paden op rivierstad Schiedam

De Schie met daarlangs molens en pakhuizen maken Schiedam sowieso een aantrekkelijke stad. Prachtige parken als het Prinses Beatrixpark en het Volkspark maken dat het er ook aangenaam groen is. Als het gaat om vitamine G(roen), dan hebben de inwoners precies 16 m² per inwoner tot hun beschikking. In 2018 maakten levensgrote dino’s van Jurassic Kingdom het Beatrixpark even onveilig. Maar de rust is teruggekeerd. De eendjes en geiten kunnen weer opgelucht ademhalen.

 

Groen naast geel in kaasstad Alkmaar

Rond de oude binnenstad van Alkmaar vind je langs de Singelgracht al een bescheiden stukje groen. Maar er is veel meer plek voor buitenrecreatie in deze Noord-Hollandse stad die vooral bekend is vanwege de kaasmarkt. In het Oudorperhout park vind je niet alleen groen maar ook vier strijkmolens. Ze werden vroeger gebruikt om het overtollige water uit de polders te malen. Wil je graag meer weten over cultuur en natuur in Alkmaar dan kun je hier een excursie boeken. Zoek je outdoor activiteiten voor de kinderen? In het park Rekerhout is de kinderboerderij erg populair. In Alkmaar is er 14,95 m² park per inwoner

Groen bij de oude stadsgracht van Alkmaar

Groen bij de oude stadsgracht van Alkmaar

 

Romantiek in Zwolle

Veel sportieve inwoners van Zwolle zijn geregeld te vinden in het Westerveldse Bos. Dankzij de heuvels biedt deze groene long mountainbikers een leuke uitdaging. Ook als hardloper kun je hier even ontsnappen aan de stadse drukte. Maar met 14,43 m² park per inwoner biedt de stad ook andere opties. Aan de zuidwestkant van Zwolle ligt het rijksmonument Het Engelse werk. In de zestiende eeuw werd hier een vestingwerk gebouwd aan de IJsel. Nu is dit een romantisch plekje dat in de Engelse landschapsstijl is aangelegd.

Groene steden top 10, Zwolle

Nummer 8 in de Groene Steden top 10 is Zwolle

 

Vleermuizen spotten in Leiden

De inwoners van Leiden mogen ook niet klagen over groenvoorzieningen, met 14,35 m² park per inwoner. Inderdaad, voor de nummer 9 van deze lijst gaan we terug naar het westen van Nederland. Tijdens zonnige dagen is het altijd druk in Polderpark Cronesteyn. Het is een lekker doe-park met een waterspeelplaats met vlotten en een kabelbaan. Hier neem je een verkoelende duik. Ben je geen waterrat? Duik dan de schaduw in bij het theehuis voor thee of een verfrissend biertje. Eten kan hier ook, vegan of bio, het ziet er allemaal heerlijk uit. Aan de andere kant van de stad vind je het Merenwijkpark. Je schijnt hier aan het einde van de dag veel vleermuizen te kunnen spotten. Ideetje voor een spannender uitje?

Studeren aan het Rapenburg in de groene stad Leiden

Studeren aan het Rapenburg in de groene stad Leiden

 

De hekkensluiter: Den Haag

Met 13,14 m² park per inwoner is Den Haag de hekkensluiter van de parken top 10. Maar politieke tijgers hebben niets te klagen met kilometers Schevenings strand op fietsafstand. Van de parken in de stad is het Zuiderpark landelijk beroemd. Hier wordt het grootste gratis festival van Europa georganiseerd: Parkpop. Zomers is er bovendien geregeld openluchttheater. Lopend vanaf het Zuiderpark via de Schilderswijk en Chinatown kom je na een uurtje aan bij het Haagse Bos. Een bijzondere plek. In welke stad lopen er nog edelherten of damherten rond? Ook buizerds en ijsvogels broeden hier. Kinderen vermaken zich intussen in het Robinhood speelbos.

De haag staat op 10 in de Groen steden top 10

Overzicht van Den Haag

Groene steden top 10, Den Haag

Den Haag staat op nummer 10 maar heeft wel een strand vlakbij

 

Stedentrips naar groene steden

Zin in een stedentrip in eigen land gekregen? Holidu vergelijkt miljoenen vakantiehuizen op honderden websites met behulp van beeldherkenningstechnologie om altijd de goedkoopste prijs te vinden. Hierdoor kunnen je tot 55% besparen op hetzelfde vakantiehuis, voor dezelfde periode.