De kust en kunst vinden elkaar geregeld in Oostende. Dus ook voor wie niet de hele dag op het strand wil liggen bakken, is er genoeg te doen in deze Belgische kustplaats.

Tot rust komen op de boulevard van Oostende

Tot rust komen op de boulevard van Oostende

 

Kunst en wandelingen

1. The Crystal Ship: street art wandeling

De straten van Oostende kunnen zeker als de zon niet schijnt wat grauw en grijs zijn. Het project The Crystal Ship bracht daar in 2016 verandering is. Maar liefst 20 huizenhoge straatkunstwerken werden op muren aangebracht. De reacties waren zo enthousiast dat in 2017 weer twintig muren door straatkunstenaars onder handen genomen werden. Dus dankzij die 40 grote kunstwerken en plusminus 70 kleinere is er ook op sombere dagen veel kleurrijks te ontdekken. Haal een plattegrondje bij de toeristen informatie (Monacoplein 2-9) en fiets of wandel langs deze gratis kunstexpositie. Wil je meer weten over de achtergronden van de werken en de kunstenaars dan kun je voor nog geen 7 euro een catalogus kopen.

 - The Crystal Ship Een kunstwerk van Strook op het Bureau van Toerisme in Oostende

Een kunstwerk van Strook op het Bureau van Toerisme in Oostende

The Crystal Ship, door hel Oostende vind je street art

The Crystal Ship, door heel Oostende vind je street art

 

2. In de voetsporen van Marvin Gaye

Hij was er slecht aan toe, Marvin Gaye, toen hij in 1981 op uitnodiging van Freddy Cousaert  naar Oostende kwam. Hij zou twee weken bijkomen in Oostende, hij bleef bijna twee jaar en maakte een waanzinnige comeback met de in Oostende opgenomen single ‘Sexual Healing’. Dit nummer dat 35 jaar geleden de hitlijsten domineerde, schreef Marvin Gaye terwijl hij vanachter het raam van Residence Jane op de Albert I Promenade uitkeek over zee.

De pier in Oostende, Marvin Gaye arriveerde per boot

De pier in Oostende, Marvin Gaye arriveerde per boot

Marvin Gaye schreef Sexual Healing in een van de appartementen in het derde huis van rechts, Oostende

Gaye schreef Sexual Healing in een appartement in het derde huis van rechts

Swingend op de muziek van Gaye verken je Oostende tijdens de digitale Marvin Gaye Midnight Love Tour. Je hoort hem praten (tergend traag, maar met liefde voor de omgeving en de mensen die hij ontmoet), je hoort vrienden uit Los Angeles, medemuzikanten en de dochter van Cousaert. Het is een heerlijke manier om meer te weten te komen over Oostende en Marvin Gaye. En wat een feestje, steeds die swingende soulmuziek.

De audio- en videofragmenten staan op een iPod die je voor vijf euro kunt huren bij de toeristen informatie, Monacoplein 2.

Cafe Floride, Een van de cafés waas Marvin Gaye geregeld kwam, Oostende

Cafe Floride, een van de cafés waar Marvin Gaye weleens kwam

Hier zal Marvin Gaye geregeld gewandeld hebben tijdens zijn verblijf in Oostende

Hier zal Marvin Gaye geregeld gewandeld hebben tijdens zijn verblijf in Oostende

 

Koffie, kunst en de kust

3. Ontbijten in het Cultuurcentrum

Het markante oude postkantoor van Oostende is tegenwoordig Cultuurcentrum De Grote Post. Wat een gebouw! De Gentse architect Gaston Eysselinck liet zich inspireren door Corbusier en maakte een indrukwekkend modernistisch pand. Het oogt wat streng en ontoegankelijk, met het grijze graniet, de bronzen ramen en het enorme beeld boven de entree. Maar laat je daardoor niet weerhouden.

Het modernistische oude postkantoor in Oostende

Het modernistische oude postkantoor in Oostende

Wie toch de draaideur doordraait staat opeens… in een postkantoor. De loketten van toen zijn nu de informatiebalies van het cultuurcentrum. En ga je na binnenkomst naar links dan sta je in het CultuurCafé met prachtige lampen aan het plafond. Een inspirerende plek voor ontbijt, lunch, diner of een drankje tussendoor. Hier gebruiken ze zoveel mogelijk lokale en biologische producten en de koffie is fair trade.

Het CultuurCafé is iedere dag geopend vanaf 9.00 uur, Hendrik Serruyslaan 18 A.

Cultuurcentrum De Grote Post. De loketten van het oude postkantoor zijn behouden gebleven, Oostende

Cultuurcentrum De Grote Post. De loketten van het oude postkantoor zijn behouden gebleven

Het CultuurCafe in het oude postkantoor

Het CultuurCafe in het oude postkantoor

 

4. Koffie in een kunstgalerie

BeauSite is een galerie waar kunst, vintage en design hand in hand gaan met lekker eten & drinken. Je zit hier op en tussen kunst en kijkt je ogen uit. Er zijn exposities, unieke (vintage) meubelen en woonaccessoires en dat allemaal in een al even prachtig art deco gebouw. Loop zeker even de trap op waar je aan een lange tafel met uitzicht over zee of de galerie van je kop koffie of lunch geniet. In hetzelfde gebouw zit ook Bistro BeauSite dus je hebt keuze. En beide etablissementen hebben een terras op de boulevard.

Galerie Beausite, Albert I-promenade 39.

Galerie BeauSite: eten en drinken in dit prachtige art deco pand

Galerie BeauSite: eten en drinken in dit prachtige art deco pand

 

Kunst en de kust

5. Fort Napoleon met fototentoonstelling

Vanachter het Aquarium (Visserskaai 25) vertrekt het gratis veerpontje naar de andere kant van de haven (de Oosteroever van Oostende) waar je onder meer fort Napoleon vindt (Vuurtorenweg 13). En stoer bouwwerk waar tot 1 oktober 2017 de fototentoonstelling Summer of Love te zien is. Inspiratiebron was de zwoele zomer van 1967 toen in San Francisco zo’n 100.000 jongeren bijeen kwamen tijdens de hippie-hoogtijdagen. Uit die roaring sixties periode hebben fotografen van nu steeds een beeld gekozen en daarbij maakten zij een foto die erbij past. Leuk om ook dit deel van Oostende, dat volop in ontwikkeling is, te ontdekken .

Summer of Love expositie, Fort Napoleaon, Oostende

Steeds een tweeluik: een foto van toen en een van nu

The Summer of Love foto-expositie in Fort Napoleon, Oostende

The Summer of Love foto-expositie in Fort Napoleon

 

6. Oostende: het grootste zandsculpturenfestival

Een stuk strand bij het Zeeheldenplein is in sprookjesachtige Disneysfeer dankzij het ’s wereld grootste zandsculpturenfestival. Even wat cijfers. Maar liefst 240 vrachtwagens waren nodig om het zand uit de Ardennen te vervoeren dat gebruikt werd om 150 Disneyfiguren te creëren. Precies 40 kunstenaars uit 12 landen verwerkten dit zand tot een beeldengalerij van 1 kilometer lang. Suikerzoete Disneymelodietjes klinken over het terrein. Sommige figuren herken ik, zoals Mickey Mouse en de Lion King, ik zie de koets van Assepoester die in een pompoen veranderd is en geniet van de mooie ogen van Bambi. Maar er zijn ook veel verrassingen. Prachtig gedaan en zeker voor kinderen een top-uitje langs de boulevard. Het festival is er nog tot en met 10 september 2017 en anders is er volgend jaar weer een kans. Dan wel met een ander thema natuurlijk.

Het Zandsculpturenfestival in Oostende, Belgie

Bambi vastgelegd in zand op Het hZandsculpturenfestival in Oostende, Belgie

Het Zandsculpturenfestival in Oostende, Belgie

Kinderen kunne op de foto voor een sprookjeskasteel op het Zandsculpturenfestival in Oostende

Het Zandsculpturenfestival in Oostende, Belgie

Het Zandsculpturenfestival in Oostende, Belgie

 

7. De meest vurige kunstvorm: het vuurwerkfestival

Het is rond half elf, elf uur in de avond. Mensen zoeken een plekje op de boulevard of op het strand. De straatverlichting gaat uit en dan gaat de eerste vuurpijl de lucht in. En complete vuurwerkshow volgt. Vuurwerk op een zomeravond hoort bij Oostende. Op acht avonden in juli/augustus zijn er (meestal op maandagen) vuurwerkshows in de kustplaats.

vuurwerkfestival in Oostende, Belgie

Een vurig einde van de avond in Oostende

vuurwerkfestival in Oostende, Belgie

Zittend op het strand naar vuurwerk kijken

MEER BELGISCHE KUST

Eerder schreef ik al enkele blogs over mijn road trip langs de Belgische kust, van het natuurpark bij het Zwin tot de paardenvissers in Oostduinkerke.

Ideaal voor een strandvakantie: Ongerepte duinen en strand bij Bredene, Belgie

Ongerepte duinen bij Bredene

De paardenvissers vissen op een traditionele manier op garnalen in Oostduinkerke, Vlaanderen, Belgie

De paardenvissers

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren