Je moet even moeite doen om er te komen, maar de beloning is er naar. Een prachtige plek op aarde: de gletsjermeren van de Picos de Europa.
Covadonga, de voornaamste entree tot het bijna onbewoonde Nationaal Park Picos de Europa, is ook een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen van Spanje. In 722 versloegen de christenen er onder leiding van Don Pelayo de Moren, waardoor Asturië als enige deel van het huidige koninkrijk zelfstandig bleef. De Reconquista, de herovering, zou uiteindelijk 800 jaar duren en nog altijd zeggen de Asturiërs trots: “Asturias is Asturias, Spanje is gewoon terugveroverd land.” De abdij torent hoog boven het landschap uit. Daarnaast is er nog de Heilige Grot op een rotsplateau onder overhangende rotsen. In het naburige Cangas de Onis hangt een replica van Don Pelayo’s kruis onder de Romeinse brug over de rivier de Sella; het is de meest gefotografeerde brug van Spanje.
De gletsjermeren van de Spaanse Picos
Allemaal prachtig maar mijn doel vandaag zijn de gletsjermeren. De smalle, doodlopende weg die vanuit Covadonga het park inslingert, is adembenemend. Het eerste uitzichtpunt biedt nog een blik op de bewoonde wereld – de basiliek die het nietige Covadonga overheerst – maar daarna is er alleen nog de natuur. Van het 300 miljoen jaar oude landschap van bergen, ravijnen, bossen en weiden gaat een ongekende rust uit. Heel langzaam kruipt de weg omhoog naar de gletsjermeren Enol en Ercina, waar de kazen wachten, gemaakt van de melk van het loslopende vee dat de weg hier steeds verspert. Met veertig soorten, de meeste handgemaakt, is Asturië Spanjes belangrijkste kaasproducent. De bekendste is de queso de cabrales, een blauwschimmelkaas die wordt bereid van schapen-, geiten- en koeienmelk. Midden tussen de koeien, met de voeten in het water, is het genieten van de specifieke smaak van de cabrales, die dankzij de rijping in de kalksteengrotten ontstaat. Het uitzicht over ongerepte pieken doet de rest: dit is Asturië op haar best.
* Naar de gletsjermeren in de Picos:
De weg is in het hoogseizoen niet vrij toegankelijk voor auto’s, maar vanuit Covadonga en Cangas de Onis rijden er bussen en taxibusjes naar de meren.
MEER SPANJE: