De kans is groot dat je weleens iets gehoord of gelezen hebt over Q10. Hier is de laatste tijd namelijk vrij veel over gezegd en geschreven. Dit komt vooral doordat supplementen met Q10 aan populariteit winnen binnen de gezondheid- en beautyindustrie.  Ondanks dat de term je misschien bekend voorkomt, weet lang niet iedereen wat het precies is. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder, want in deze tekst zetten wij de belangrijkste zaken over Q10 op een rijtje.


Wat is Q10?

Q10 is een co-enzym dat in principe door het hele lichaam voor kan komen. Toch treffen we deze vitamine-achtige stof vooral aan in ons hart, onze lever, nieren en alvleesklier. Het merendeel van Q10 komt in gereduceerde vorm (ubiquinol) voor, maar er is ook een geoxideerde variant (ubiquinon). Ons lichaam kan beide vormen in elkaar omzetten, maar dit kost meer moeite naarmate je ouder wordt. Ben je de 40 inmiddels gepasseerd? Dan wordt het omzetten van ubiquinon in ubiquinol steeds lastiger.

Q10 zit onder meer in noten zoals de walnoot

Q10 zit onder meer in noten zoals de walnoot

 

Waar is Q10 goed voor?

Nu je weet wat Q10 is, wil je waarschijnlijk ook weten waar het goed voor is. Het co-enzym speelt een belangrijke rol in het produceren van energie door de cellen in ons lichaam. Daarbij komt dat Q10 een belangrijke antioxidant is. Kort door de bocht wil dit zeggen dat deze vitamine-achtige stof bijdraagt aan het tegengaan van oxidatie. Dit zorgt er bovendien voor dat er in ons lichaam minder vrije radicalen gevormd worden.

Wat veel mensen niet weten, is dat er ook de nodige gezondheidsvoordelen aan Q10 kleven. Je voelt je bijvoorbeeld minder vermoeid als er voldoende van deze stof aanwezig is. Daarnaast helpt het co-enzym om je bloeddruk op peil te houden en is het goed voor je geheugen. Q10 levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de fysieke prestaties die ons lichaam levert.

Wandelen op de vulkaan, Vulcano, Eolische eilanden, Lipari eilanden, Italie

Q10 levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de fysieke prestaties


Waar zit het co-enzym in?

Zoals je hierboven kon lezen, is Q10 een belangrijke stof. Omdat ons lichaam hier niet altijd voldoende van aanmaakt, kun je hier een handje bij helpen. Dit co-enzym komt onder meer voor in zalm, tonijn en andere vette vissoorten, maar ook in eieren, noten, aardbeien, koolzaadolie, sojabonen, orgaanvlees, gevogelte en bepaalde groenten.

Je denkt misschien dat het helpt als je voldoende producten met Q10 eet, maar helaas heeft dit maar weinig effect op de totale hoeveelheid van dit co-enzym in ons lichaam. Gelukkig kun je de hoeveelheid wel beïnvloeden door dagelijks een Q10 supplement in te nemen. Deze supplementen dienen overigens alleen ter aanvulling op je voeding en niet ter vervanging van bepaalde producten. Blijf daarom ook gezond eten.

Spinazie is een leverancier van Q10

Spinazie is niet alleen lekker maar ook leverancier van Q10

 

Zonnebrand met Q10

Wie denkt dat Q10 alleen in eten en voedingssupplementen zit, heeft het mis. Er zijn ook de nodige merken die het co-enzym toevoegen aan verzorgingsproducten. Zo kun je bijvoorbeeld NIVEA zonnebrand met Q10 kopen. Van echte zonnebrandcrème kunnen we overigens niet spreken, want het heet officieel gezichtszonnecrème. De formule met Q10 voorkomt en beschermt tegen fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken. Doordat het om een product met SPF gaat, word je bovendien beschermd tegen de zon.

Bredene aan zee, Belgie. Activiteiten, wandelen, yoga, suppen, sup, restaurants, vakantiepark Roompot

Smeer je goed in met antizonnebrand op het strand