Het Kroatische Rab is met 11 bij 22 kilometer niet echt groot. Maar voor zo’n klein eiland is er wel veel te zien en te doen. Natuur is er in overvloed en in vele variaties.

  • Het beschermde natuurgebied Kalifront ligt op het schiereiland tegenover de stad Rab. Een groen, bosrijk gebied met talloze kleine baaitjes en vele wandel- en fietspaden. Het is vrijwel vlak dus voor iedereen goed toegankelijk. Vanuit de haven van Rab gaan er taxibootjes naar de overkant, als je niet het hele stuk wilt wandelen of fietsen. Naakt recreëren is trouwens op verschillende plekken op Rab toegestaan. Volgens de overlevering is dat te danken aan de beroemdste bezoekers van het eiland, koning Edward VIII en zijn geliefde Wallis Simpson die in 1936 met hun jacht aanmeerden in de haven. Het tweetal kreeg en rondleiding door de oude stad, lunchte in het Grand Imperial Hotel en besloot vervolgens een duik te nemen in het baaitje Kandarola tegenover de stad. Dat deden ze geheel naakt en nudisme op het eiland was een feit.

 

Natuurgebied Kalifront op Rab

Natuurgebied Kalifront op Rab

 Rab Kroatie Natuurgebied Kalifront op Rab

Natuurgebied Kalifront op Rab

Kalifront Rab Kroatie

Kalifront

  • Meer centraal op het eiland ligt het geopark Fruga. Met de auto niet goed te bereiken, dus parkeer ik bij de St. Petrus kerk, de oudste kerk van het eiland. Via een oeroud steeneikenbos met grillige, sprookjesachtige bomen kom ik op een open veld met veel stenen, schapen, enkele bomen en een groot erosiegebied. Prachtig. De hoge bergen in de verte zijn het vasteland van Kroatië. Het is in Fruga altijd rustig behalve op 1 mei, een nationale feestdag, als iedereen komt om te barbecueën, muziek te maken etc.
Rab Kroatie Parkeren bij de kerk voor een bezoek aan geopark Fruga

Parkeren bij de kerk voor een bezoek aan geopark Fruga

Beschermd natuurgebied, geopark Fruga

Beschermd natuurgebied, geopark Fruga

Rab Kroatie Beschermd natuurgebied, geopark Fruga

Beschermd natuurgebied, geopark Fruga

  • Totaal anders is Kamenjak, de hoogste berg van het eiland. Hier is goed te zien wat de bura, de zeer koude en harde wind die ’s winters soms waait, betekent voor Rab. Die bura neemt zout mee en dat is desastreus voor alles wat groeit en bloeit. De bergketen die van oost naar west over het eiland loopt, beschermt het zuiden tegen de wind vandaar dat alles daar groen is, terwijl je ten noorden ervan het idee hebt in een woestijn te zijn. Juist daarom is vind ik het noorden een prachtig deel van het eiland. Op het hoogste punt van Kamenjak (408 meter) staat een piramide, geïnspireerd op een Tibetaans gebruik om torentjes te bouwen. Inmiddels staan er honderden torentjes omheen, gemaakt door mensen die boven geweest zijn. Kijk je over die zee van torentjes dan zie je een vrijwel kaal eiland dat heel toepasselijk het naakte eiland heet. Daar zaten in de tijd dat Joegoslavië nog bestond onder andere politieke gevangenen vast. De laatste gevangenen zijn omstreeks 1989 vertrokken. Het eiland is nog te bezoeken. Helaas doet de overheid weinig aan het onderhoud. De oude gevangenissen raken al behoorlijk in verval. Op de berg Kamenjak loopt een wandelpad van de top van de berg naar de stad Rab, een uur of twee lopen. Ik passeer onder meer het onlangs gerenoveerde uitzichtpunt dat er al sinds 1932 is en een prachtige kijk biedt over Rab en de buureilanden.
Het woestijnlandschap van Kamenjak

Het woestijnlandschap van Kamenjak

 Rab Kroatie Kamenjak, uitzicht op het gevangeniseiland

Kamenjak, uitzicht op het gevangeniseiland

 Rab Kroatie Het woestijnlandschap van Kamenjak

Het woestijnlandschap van Kamenjak

 

 

MEER RAB:

hotel-Barbat012

 

 Rab Kroatie