Fietsen in de bergen, voor mij is het een no-go. Is het dan leuk om een boek te lezen van iemand die op en rond de Mont Ventoux in de Provence (Frankrijk) fietst? Ja dus. Maar vooral omdat de auteur van Route de la Lavande, Ingrid Castelein, oog heeft voor zoveel meer dan de weg waarop ze de kilometers wegfietst.

 

Jarenland stond haar caravan op dezelfde camping in Bédoin. Enthousiast vertelt ze over ontmoetingen met de mensen daar en in het dorp. Tot in detail kom ik van alles te weten over die typisch Franse stadjes en de lokale evenementen. Ik lees over de beste adresjes voor een koffie met croissant in de vroege ochtend als de temperatuur nog aangenaam is. Ik ruik bijna de lavendel als ze de enorme felpaarse velden beschrijft. Hoe meer pagina’s ik omsla, hoe meer ik verlang naar een tripje naar de Provence. Het laatste bezoek is alweer vele jaren geleden.

Route de la Lavande, Ingrid Castelein

Route de la Lavande, Ingrid Castelein

 

Route de la Lavande: winter in Frankrijk

Nooit was ik in de winter in het zuiden van Frankrijk. Ingrid wel. Ze verhaalt over kerstmis in de Provence als de grote groepen toeristen verdwenen zijn en het echte Frankrijk zich prijsgeeft. Ze neemt je mee naar de truffelmarkt en het water loopt me in de mond als ik lees over de truffellunch waar je voor net iets meer dan 20 euro kunt genieten van een omelet met verse truffel, lokale wijn en meer. De lezer maakt kennis met Nederlanders die enkele gîtes hebben ergens aan het einde van de wereld. En ze verklapt het adres waar de Fransen middenin de winter wijn met oesters bestellen, te nuttigen op het terras in 12 graden Celsius. Het is een razend populair adres dus je hebt geduld nodig of een eigen oestermesje.

Het boek leest als een trein, zo’n 300 pagina’s lang. Wat dan nog overblijft, zijn de fietsroutes en een lekker lange lijst met tips per dorp en stad gerangschikt. Een aanrader dus deze anders dan anders reisgids, ook voor wie niet op de fiets stapt.

Gelijk bestellen, als boek of e-book